hirdetés

Új gyógyszert törzskönyvezhet az EMA a melanoma terápiájára

Új szer törzskönyvezését javasolja a CHMP az inoperábilis, illetve áttétes melanoma malignum terápiájára. A trametinib az első olyan daganatellenes szer, amely szelektíven hat a MEK proteinkinázra.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA, European Medicines Agency) emberi felhasználásra szánt orvosi termékekkel foglalkozó bizottsága (CHMP, Committee for Medicinal Products for Human Use) áprilisi ülésén pozitív véleményt alkotott a GlaxoSmithKline által kifejlesztett trametinib (Mekinist 0,5 mg, 1 mg, illetve 2 mg filmtabletta) törzskönyvezhetőségéről. A felnőttkori, inoperábilis vagy áttétes melanoma malignum terápiájára javasolt új szer a MEK proteinkináz gátlásával fejti ki hatását, és mint ilyen, eddig egyedülállónak számít.

A melanoma malignum az egyik legagresszívabb daganattípus, a bőrrák okozta halálesetek elsődleges oka. Európában évente közel 60 ezer új esetet diagnosztizálnak, és évente mintegy 16 ezer beteg hal meg melanoma malignumban. Az inoperábilis, illetve áttétes melanoma rendkívül rossz prognózisú: a IIIc–IV. stádiumú betegségben szenvedők teljes túlélése 1 évnél rövidebb.

Az inoperábilis és az áttétet adó melanoma szisztémás kezelésének két fő pillére évtizedeken át a kemo- és az immunterápia volt. Jelentős változást – úgy a választható terápiás lehetőségek, mint a túlélés terén – a betegség célzott, molekuláris szintű befolyásolására alkalmas szerek közelmúltbeli törzskönyvezése hozott. Az Európai Unió tagországaiban az első ilyen az intravénásan alkalmazott ipilimumab nevű monoklonális antitest volt (Yervoy, Bristol-Myers Squibb, 2011. július), amely a T-limfociták egyik felszíni antigénjéhez (CTLA-4) kötődve felerősíti a T-sejtek daganatellenes immunválaszát. Ezt követte a BRAF proteinkinázra ható, perorális vemurafenib (Zelboraf, Roche, 2012. február) és dabrafenib (Tafinlar, GlaxoSmithKline, 2013. augusztus) alkalmazásának jóváhagyása. A BRAF proteinkináz mutációi az áttétes melanomában szenvedő betegek mintegy felénél kimutathatók; az esetek zömében (80–90%) a BRAF V600E mutáció jelenléte igazolódik. A BRAF gén 600-as pozíciójában lévő mutációk hatására a keletkező BRAF fehérje egy olyan proteinkinázt (MEK) aktivál, amely elősegíti a melanoma progresszióját.

A most törzskönyvezésre váró trametinib ezt a MEK proteinkinázt gátolja, így közvetve megakadályozza, hogy a melanoma további progresszióját előmozdító BRAF génmutációk hatása érvényre jusson. A klinikai vizsgálatokban a trametinib hatásosabbnak bizonyult a kemoterápiánál a BRAF V600 mutációit hordozó melanomás betegek körében: jelentősen javította a betegek progressziómentes és teljes túlélését. A BRAF-gátló monoklonális antitestekkel összevetve az új szer klinikai hatásaránya ugyan valamivel kisebbnek mutatkozott, a progressziómentes és a teljes túlélés tekintetében azonban nem marad el a forgalomban lévő BRAF-gátlók mögött. Mindazonáltal, a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a korábbi BRAF-gátló kezelés mellett progressziót mutató betegek körében a trametinib hatástalan. A kezelés leggyakoribb nemkívánatos hatásai a bőrkiütések, a hasmenés, a fáradékonyság, a perifériás ödéma, az émelygés és az akneszerű dermatitisz. Esetleges súlyos mellékhatásai között szólni kell a kardiomiopátiáról, a retinaleválásról, a retinavéna-okklózióról és az intersticialis tüdőbetegségről.

A trametinib az Egyesült Államokban már tavaly május vége óta forgalomban van. Az FDA első lépésben monoterápiában hagyta jóvá alkalmazását a BRAF gén V600E vagy V600K típusú mutációit hordozó, előrehaladott stádiumú melanomában szenvedő betegek kezelésére. Idén januárban – gyorsított jóváhagyási eljárás keretében – az indikációt a dabrafenibbel kiegészített, kombinációs alkalmazásra is kiterjesztették ugyanezen populációban, miután egy multicentrikus, véletlen besorolásos, nyílt és aktív kontrollos vizsgálatban tartós objektív terápiás választ tapasztaltak a két szer együttesével kezelt betegek körében. A trametinib–dabrafenib kombinációs kezelés ágán a betegek 76 százalékánál észleltek objektív terápiás választ, ami átlagosan 10,5 hónapon át fennmaradt, míg az önmagában alkalmazott dabrafenib csupán a betegek 54 százalékánál váltott ki objektív terápiás választ, átlagosan 5,4 hónapos időtartamra.

 

Forrás: a European Medicines Agency honlapja 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.