hirdetés

Új készítmény diabeteses vesebetegeknek

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a 2-es típusú cukorbetegséggel asszociált krónikus vesebetegség kezelésére szolgáló Kerendia (finerenon) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) december 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a 2-es típusú cukorbetegséggel asszociált krónikus vesebetegség kezelésére szolgáló Kerendia (finerenon, 10 és 20 mg-os filmbevonatú tabletta) készítménnyel szemben (kérelmező: Bayer AG). A teljes indikáció szerint a Kerendia 3. és 4. stádiumú albuminuriával kísért, 2-es típusú cukorbetegséggel asszociált krónikus vesebetegség kezelésére használható.

A készítményt az Egyesült Államokban az FDA azonos márkanéven 2021 júliusában már engedélyezte, mégpedig elsőbbségi eljárás (priority review) keretében.

 

A hatóanyagról

A Kerendia hatóanyaga, a finerenon (ATC kód: C03DA05) egy aldoszteron-antagonista, a mineralokortikoid receptor nem-szteroid típusú szelektív antagonistája, mely hatását a pro-inflammatorikus és pro-fibrotikus mediátorok expressziójának csökkentésével fejti ki. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a Kerendia a placebóhoz képest képes volt 2-es típusú cukorbetegségben és krónikus vesebeteségben szenvedő betegeknél a vesebetegség progressziójának lassítására. A klinikai vizsgálatok során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a hiperkalémia, az alacsony vérnyomás és a csökkent becsült glomerulus filtrációs ráta (eGFR) voltak.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a decemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 December 2021

EMA CHMP Positive opinion on Kerendia

Bayer’s KERENDIA® (finerenone) Receives U.S. FDA Approval for Treatment of Patients with Chronic Kidney Disease Associated with Type 2 Diabetes

FDA approves drug to reduce risk of serious kidney and heart complications in adults with chronic kidney disease associated with type 2 diabetes

FDA Approves Finerenone (Kerendia) for Slowing CKD in Type 2 Diabetes

FDA Approves Kerendia for Patients With CKD Associated With T2D

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.