hirdetés

Új készítmény relapszáló-refrakter mielóma multiplex sokadik vonalbeli kezelésére

Az EMA-CHMP pozitívan véleményezte a relapszáló és refrakter mielóma multiplex kezelésére szolgáló Tecvayli (teklisztamab) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 18-21-i ülésén kivételes körülmények közötti alkalmazásra vonatkozó pozitív véleményt fogalmazott meg a relapszáló és refrakter mielóma multiplex kezelésére szolgáló Tecvayli (teklisztamab, 10 mg/ml és 90 mg/ml injekciós oldat) készítményre (kérelmező: Janssen-Cilag International N.V.) Ilyen típusú forgalomba hozatali engedélyt olyan gyógyszerekre adnak ki, amelyek esetében a kérelmező nem tud átfogó adatokat szolgáltatni a szokásos alkalmazási feltételek melletti hatékonyságról és biztonságosságról, mert a kezelendő állapot ritka, vagy mert a teljes körű információgyűjtés nem lehetséges vagy etikátlan. A teljes indikáció szerint a Tecvayli monoterápiában javallott olyan relapszáló és refrakter mielóma multiplexben szenvedő felnőtt betegek kezelésére, akik legalább három korábbi terápiában részesültek (beleértve egy immunmoduláns hatóanyagot, egy proteaszóma-gátlót és egy anti-CD38 antitestet), és akiknél a legutóbbi terápiát követően a betegség progresszióját mutatták ki.

A Tecvaylit kizárólag a mielóma multiplex kezelésében jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA még nem engedélyezte a készítményt, viszont 2021. június 2-án már áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítéssel látta el. A Tecvayli 2021. januárjában Európában is bekerült a PRIME programba, ami nagyon hasonlít az amerikai minősítéssel járó engedélyeztetési előnyökhöz: életveszélyes, ellátatlan gyógyászati állapotok esetében segít felgyorsítani a jóváhagyási folyamatot.

 

A hatóanyagról (teklisztamab)

A Tecvayli hatóanyaga, a teklisztamab egy olyan monoklonális antitest, amely azért különleges, mert egyszerre két fehérjét céloz meg (bispecifikus antitest): a B-sejt maturációs antigént (BCMA), amely a mielóma multiplexszel érintett sejtek felszínén található marker, és a CD3 fehérjét, amely az immunrendszer T-sejtjein van jelen. A BCMA-hoz és a CD3-hoz egyidejűleg kapcsolódva a gyógyszer aktiválja a T-sejteket, hogy elpusztítsák a betegséggel érintett sejteket.

 

Klinikai vizsgálatok

A CHMP a feltételes forgalomba hozatali engedélyre vonatkozó ajánlását egy fázis I/II. multicentrikus, nyílt elrendezésű, egykaros klinikai vizsgálatra alapozta. A vizsgálat a Tecvayli hatásosságát és biztonságosságát értékelte 165 olyan relapszáló vagy refrakter myeloma multiplexben szenvedő betegnél, akik legalább három korábbi terápiában részesültek (beleértve egy immunmoduláló szert, egy proteaszóma-gátlót és egy anti-CD38 antitestet), és akik nem reagáltak az utolsó kezelésre sem. A vizsgálatba bevont betegek 63%-a reagált a Tecvayli kezelésre, és a progressziómentes túlélés átlagos időszaka 18 hónap volt. A Tecvayli klinikai vizsgálatok során jelentett leggyakoribb mellékhatásai a következők voltak: hipogammaglobulinémia, citokinfelszabadulási szindróma (CRS) és neutropénia.

A gyógyszer biztonságosságának és hatékonyságának jobb jellemzése érdekében a vállalatnak be még kell nyújtania a randomizált, fázis III MajesTEC-3 megerősítő vizsgálat (NCT05083169) adatait, amelyben a daratumumabbal kombinált teklisztamab hatékonyságát a daratumumab SC, pomalidomid és dexametazon (DPd) vagy daratumumab SC, bortezomib és dexametazon (DVd) kezelési sémával hasonlítják össze a relapszáló vagy refrakter mielóma multiplexben szenvedő felnőtteknél, illetve a kérelmezőnek majd be kell nyújtania a pivotális vizsgálat végleges eredményeit is.

Folyamatban van egy fázis Ib. vizsgálat, a TriMM-2 (NCT04108195), amelynek előzetes eredményeit a Janssen legutóbb június 10-én, a Bécsben megrendezett éves EHA kongresszuson (2022 European Hematology Association Annual Congress) hozta nyilvánosságra. Ebben a vizsgálatban a teklisztamabot a Darzalex Faspro (daratumumab és hialuronidáz-fihj) készítménnyel kombinációban alkalmazták legalább negyedvonalbeli, de igen gyakran hatodvonalbeli kezelésként. (Bár az újabb kezelési lehetőségek az elmúlt évtizedekben csaknem megduplázták a mielóma multiplexben szenvedő betegek túlélési esélyeit, a betegség továbbra is gyógyíthatatlan. Majdnem minden betegnél visszaesés, relapszus következik be, és további kezelésre van szükség. Általában a hatásossági eredmények minden egyes terápiás vonallal csökkennek). A 8,6 hónapos medián utánkövetési időszak adatai alapján a betegek 76,5%-a (39/51 beteg) mutatott klinikai választ, ami azért számít igen jónak, mert ez az arány korábban már sokszorosan kezelt betegekre vonatkozik. Külön örvendetes volt, hogy a betegek 70,6%-a (36/51 beteg) igen jó részleges választ (VGPR, very good partial response) mutatott. A korábban már anti-CD38 terápiában részesülő betegek körében a teljes túlélés (ORR, overall response rate) 73,7% volt az adatok felvételének idején. Az első megerősített klinikai válasz jelentkezésének medián időpontja körülbelül egy hónap volt, és a válasz tartósnak, sőt, az idő múlásával egyre erősebbnek mutatkozott. Az elemzésbe bevont adatok lezárásának időpontjában (cutoff) a választ mutató betegek 66,7%-a életben volt, és folytatta a terápiát. Paula Rodríguez-Otero vizsgálatvezető (Clínica Universidad de Navarra, Pamplona) szerint reménykeltő az is, hogy a teklisztamab-daratumumab terápiára klinikai választ mutató betegek körében olyan is voltak, akik korábbi BCMA és CD-38 elleni terápiában részesültek, ám a kombinált terápia mégis hatásosságot mutatott, ami azt jelenti, hogy ez a szteroidmentes kezelés az erősen refrakter betegekben is hatásos lehet.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 18-21 July 2022

CHMP summary of positive opinion for Tecvayli

New medicine for multiple myeloma patients with limited treatment options

Janssen’s Teclistamab Gets FDA Breakthrough Therapy Designation

Janssen Presents Updated Data at EHA for Teclistamab in Patients with Relapsed or Refractory Multiple Myeloma

Updated Data for Janssen’s Bispecific Teclistamab Suggest Continued Deep and Durable Responses in the Treatment of Patients with Relapsed or Refractory Multiple Myeloma

FDA Approval Sought for Teclistamab for Relapsed/Refractory Multiple Myeloma

A Study of Teclistamab, in Participants With Relapsed or Refractory Multiple Myeloma (MajesTEC-1)

Off-the-shelf Immune Drug for Aggressive Multiple Myeloma: Teclistamab

ASCO: J&J's multiple myeloma toolkit expands with bispecifics data

A Study of Subcutaneous Daratumumab Regimens in Combination With Bispecific T Cell Redirection Antibodies for the Treatment of Participants With Multiple Myeloma

TECLISTAMAB IN COMBINATION WITH DARATUMUMAB, A NOVEL, IMMUNOTHERAPY-BASED APPROACH FOR THE TREATMENT OF RELAPSED/REFRACTORY MULTIPLE MYELOMA: UPDATED PHASE 1B RESULTS

A Study of Teclistamab in Combination With Daratumumab Subcutaneously (SC) (Tec-Dara) Versus Daratumumab SC, Pomalidomide, and Dexamethasone (DPd) or Daratumumab SC, Bortezomib, and Dexamethasone (DVd) in Participants With Relapsed or Refractory Multiple Myeloma (MajesTEC-3)

Janssen Receives Positive CHMP Opinion for Novel Bispecific Antibody TECVAYLI® (teclistamab) for the Treatment of Patients with Relapsed and Refractory Multiple Myeloma (RRMM)

Teclistamab, a B-cell maturation antigen × CD3 bispecific antibody, in patients with relapsed or refractory multiple myeloma (MajesTEC-1): a multicentre, open-label, single-arm, phase 1 study

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.