hirdetés

Új készítmény sarlósejtes anémia kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a sarlósejtes anémia kezelésére szolgáló Oxbryta (voxelotor) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) december 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a sarlósejtes anémia kezelésére szolgáló Oxbryta (voxelotor, 500 mg-os filmbevonatú tabletta) készítménnyel szemben (kérelmező: Global Blood Therapeutics Netherlands B.V.) A teljes indikáció szerint az Oxbryta sarlósejtes anémiában szenvedő felnőttek és 12 éves vagy idősebb serdülők kezelésére alkalmazható monoterápiában vagy hidroxikarbamiddal kombinálva. A készítmény jelentőségét jól jelzi, hogy a szer az EMA PRIME programjában vett részt, amely korai tudományos és szabályozási tanácsadást is nyújt olyan új készítmények engedélyezése és fejlesztése esetén, melyek kielégítetlen gyógyászati igényt láthatnak el.

Az Egyesült Államokban az FDA 2019. november 25-én gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében már engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, 2021. december 17-én pedig 4-12 éves gyermekeknél történő alkalmazásra is kiterjesztette az engedélyt. Ez a jóváhagyás is gyorsított eljárás keretében született, mivel az Oxbryta az első olyan készítmény, amely közvetlenül a hemoglobin polimerizációjának folyamatát célozza meg, ami a vörösvérsejtek sarlósodását és pusztulását okozza. Jelenleg a sarlósejtes anémiában szenvedő legtöbb beteget hidroxiureával és krizanlizumabbal kezelik, melyek a betegség során kialakuló vazookkluzív krízist (VOC) kezelik ugyan, ám a hemolitikus anémiát nem (ez csak vértranszfúzióval és allogén vérképző őssejtek transzplantációjával kezelhető).

 

A hatóanyagról

Az Oxbryta hatóanyaga, a voxelotor (ATC kód: B06AX03) egy kis molekulás hatóanyag, mely reverzibilisen kötődik a hemoglobinhoz, stabilizálva az oxigenizált állapotot, és az oxigén iránti affinitást növelve megakadályozza a hemoglobin polimerizációját. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a készítmény alkalmazása növeli az aktív hemoglobin mennyiségét, és csökkenti a hemolízisre utaló laboratóriumi markerek értékeit. Az Oxbryta alkalmazása során a leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, hasmenés és hasi fájdalom voltak.

 

Klinikai vizsgálatok

Az EMA a pozitív véleményt a randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, multicentrikus fázis III HOPE klinikai vizsgálat (NCT03036813) eredményei alapján adta ki, melyben összesen 274 beteg vett részt. A vizsgálatban a betegeket három karra randomizálták: az elsőn 1500 mg/nap, a másodikon 900 mg/nap voxelotort, a harmadik karon placebót kaptak. A vizsgálatban 12-64 év közötti betegeket vontak be, medián életkoruk 24 év volt, és belépéskor körülbelül 65%-uk részesült hidroxiurea kezelésben, ami a vizsgálat alatt is folytatódott. Az elsődleges végpont a hemoglobin válasz arány volt, amelyet a 24. hétre elért legalább 1 g/dl növekedésként határoztak meg. A voxelotort szedő betegek 51,1%-ánál jelentkezett ez a hatás (90-ből 46 betegnél), szemben a placebót kapó betegeknél mért 6,5%-kal (92-ből 6 beteg), és mivel a magasabb dózisnál ez a hatás fokozottabb volt (a mellékhatások előfordulási arányának emelkedése nélkül) a készítmény ajánlott dózisa az 1500 mg/nap (3 tabletta) lett.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a decemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 December 2021

EMA CHMP positive opinion: Oxbryta

New treatment for sickle cell disease

FDA approves voxelotor for sickle cell disease

FDA approves drug to treat sickle cell disease in patients aged 4 up to 11 years

FDA approves novel treatment to target abnormality in sickle cell disease

FDA Approves Voxelotor for Pediatric Sickle Cell Patients

Study to Evaluate the Effect of Voxelotor Administered Orally to Patients With Sickle Cell Disease (GBT_HOPE)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.