hirdetés

Új opportunista kórokozó szívműtöttekben

Mycobacterium chimaera invazív fertőzések potenciálisan összefüggésbe hozhatók a szívműtétek során használt melegítő-hűtő egységekkel.

hirdetés

A Public Health England (PHE) május 21-i beszámolója szerint egy retrospektív vizsgálat 13 páciensnél állapított meg endocarditist, sebészeti fertőzést, vagy elszórt Mycobacterium chimaera illetve egyéb Mycobacterium avium komplex (MAC) eredetű fertőzést a bypass elvégzésétől számított négy éven belül.  Ezt követően számos, azonos fertőzést taglaló beszámolót publikáltak Svájcban, Hollandiában, és Németországban is. Április 30-án jelent meg az ECDC kockázatelemzése, amit a fentiek is alátámasztanak.

Az Egyesült Királyságban élő pácienseket különböző kórházakban műtötték 2007 és 2014 között. A PHE-ben található cikk szerint „a vizsgálatok nem tártak fel kifejezett kapcsolatot a melegítő-hűtő egységek és a betegek fertőződése között.” További mikrobiológiai vizsgálatok várhatóak.

A több brit kórházi létesítményt érintő mikrobiológiai nyomozás keretében végül a melegítő-hűtő készülékekben levő vízben és a készülékek körül a levegőben is találtak nem- tuberkulózisos mikobaktériumokat. Retrospektív esetfelderítés és a környezeti tényezők vizsgálata van folyamatban a kockázat megállapítására, és az effektív prevenciós intézkedések fejlesztésének elősegítése érdekében. Egy multinacionális együttműködés az esetfelismerés, laboratóriumi diagnózis, illetve környezeti vizsgálatok közös protokolljának kidolgozásával támogatja az összehasonlítható adatok gyűjtését.

Az érintett kórházakban kontroll intézkedések sorát vezették be szerte Európában. Ez magába foglalta a melegítő-hűtő egységek tisztítását és fertőtlenítését, a hűtőegységek műtőhelyiségeken kívülre helyezését, a naponta történő vízcsere előírását, és/vagy magas hatékonyságú részecske légszűrővel felszerelt helyiségek építését. Hollandiában a tervezhető szívműtéteket elhalasztották a megelőző intézkedések kivitelezéséig. Mindezen túlmenően a gyógyászati berendezéseket szabályzó nemzeti hatóságokat is tájékoztatták a fertőzésben érintett országokban.

Azon egészségügyi szolgáltatóknak, melyek páciensei nyílt szívműtéten vagy más, kardiopulmonáris bypasshoz kapcsolódó műtéti beavatkozáson (pl. tüdőtranszplantáción) estek át, fokozott figyelemmel kell lenniük az endocarditis vagy egyéb kardiovaszkuláris, a műtét helyén vagy elszórtan megjelenő, azonosítatlan eredetű fertőzésekre. Meg kell fontolniuk továbbá a lassan növő, nem- tuberkulózisos mikobaktériumokra (pl. M. chimaera-ra) való specifikus tesztelést  is. A melegítő-hűtő egységeket engedélyező hatóságoknak és a készülék biztonságosságát vizsgáló cégeknek tisztában kell lenniük az M. chimaera által okozott invazív kardiovaszkuláris fertőzéseklehetőségével. A releváns információkat minden kardiológiai sebészet rendelkezésére kell bocsátani.

Nem tuberkulózist okozó mikobaktériumok (=NTM) (korábban atípusos mikobaktériumok/ mycobacteriosis) a nem obligát/ opportunista tagjai a mycobacteria nemzetségnek. Ezen belül gyorsan és lassan növő típusok vannak. Lassan növő a M. avium komplex is, ennek a csoportnak a tagja az utóbbi néhány évben ismertté vált M. chimaera. Nevét a mitológiai chimaeráról kapta, mivel az különböző állatok „keveréke”volt, s ez is többféle baktérium jellegzetességeit hordozza. 2011-ben Cohen-Bacrie és mtsai először írták le kórokozóként cisztás fibrózisos beteg gyermekben. 2012-ben Alhanna és mtsai súlyos állapotú anorexia nervosás fiatal férfi beteg az üreges, tuberkulózisszerű tüdőelváltozásának hátterében találtak M.chimaerát.

 

Forrás: 

1. Journal of Medical Case Reports

2. International Journal of Eating Disorders

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.