hirdetés

Mobil applikáció számlálja a parazitákat a vérben

Az okostelefonok nem csak az átlagos felhasználók mindennapjait könnyítik meg, de a legújabb amerikai fejlesztéseknek köszönhetően a betegségek diagnosztizálásában is hathatós segítséget nyújthatnak.

hirdetés

Amerikai mérnökök mikroszkóppal láttak el egy okostelefont, ami egy alkalmazás segítségével képes megállapítani a vérben található loa-loa szemféreg koncentrációját. A Science Translational Medicine-ben megjelent beszámoló szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert az egyéb trópusi betegségek kezelésére használt ivermektin egy loa-loa felülfertőződés esetén életveszélyes komplikációkat okozhat.

Daniel Fletcher (Univerity of California, Berkley) és csapata olyan mikroszkópot fejlesztett ki, ami egy okostelefon kamerájával összekötve, képanalízis segítségével elkészíti a diagnózist. Néhány éve mutatták be az első „mobilszkópot”, amely a nyálban található mikobaktériumok kimutatására alkalmas. A készülék a mindennapi használathoz még túl kezdetleges volt, a legújabb verzió azonban már sokkal kompaktabb, technikai oldalról pedig máris használhatónak tűnik.

A loa-loa filariázis a nyugat- és középafrikai régiókban nagyon elterjedt betegség. Kórokozóját, a loa-loa nematódát, egy bögölyfajta terjeszti, ami leginkább a déli órákban aktív. Ennek megfelelően a fertőzött személy vérében ebben az időszakban a legmagasabb a mikrofiláriák koncentrációja. A paraziták az ujjbegyből vett vérben mutathatók ki a legnagyobb mennyiségben. Azonosításukhoz mikroszkóp, és trópusi betegségekre specializálódott szakorvos szükséges, aki meg tudja különböztetni a kis filáriákat a vérsejtektől.

A vértestekkel ellentétben a paraziták a vérvizsgálat során is aktivitást mutatnak, ezen a tényen alapszik a „loa-mobilszkóp” működése. Az okostelefon kamerájával készült sorozatképeket egy szoftver elemzi, ami felismeri, hogy a vizsgált vér mely alkotórészei mozogtak a kapillárcsőben, és ebből számolja ki a mikrofiláriák koncentrációját, ami milliliterenként akár 30 000 is. A vizsgálat egyszerű, az érintőképernyő egyszeri megnyomásával elvégezhető, az eredmény pedig kevesebb, mint két perc alatt rendelkezésre áll. Az elemzéshez natív vért használnak, amit minden további előkészítés nélkül, kapillárcsőben helyeznek a mobilszkópba.

A kapott adatok megbízhatóságát igazolja az a kísérleti tanulmány, melyben 33 potenciális kameruni loa-loa fertőzöttnél diagnosztizáltak megbetegedést a készülék segítségével, és a paraziták száma nem különbözött lényegesen egy manuális, hagyományos mikroszkóppal végzett vizsgálat eredményétől.

A tudósok szerint a mobilszkóp elsődlegesen a felülfertőzések diagnosztizálásában nyújthat nagy segítséget azoknál a betegeknél, akiket az Onchocerca volvulus (a folyami vakság kórokozója), vagy a Wuchereria bancrofti (elefántiázis kórokozója) fertőzött meg. E két trópusi betegség ivermektinnel gyógyítható, loa-loa felülfertőződés esetén azonban a vér mikrofilária-koncentrációjától függően súlyos, esetenként halállal végződő neurológiai komplikációk is felléphetnek a kezelés során.

Emiatt Afrika loa-loa fonalférgekkel leginkább fertőzött területein az ivermektin kezeléseket leállították. Amennyiben az eddigi kísérletek eredményeit további tanulmányok is megerősítik, a loa-mobilszkóp hamarosan bevethető lesz ezekben a régiókban. Becslések szerint egyetlen okostelefonnal naponta 200 személy vizsgálható meg, mivel a mérések csak a dél körüli órákban végezhetőek el, amikor a mikrofiláriák koncentrációja a legmagasabb szinte van a vérben.

 

Forrás: aerzteblatt.de

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.