hirdetés

Vágyfokozó étkek

Nem csak a közvélekedés, de magát a bizonyítékokon alapuló orvoslás híveként aposztrofáló néhány orvos, így pl. Dr. Niket Sopal gasztroenterológus is listát állított fel az általa vágyfokozónak tartott szerekről.

hirdetés

Bár Sopal (Touro College of Osteopathic Medicine, New York City) hangsúlyozza, hogy önmagukban ezek a táplálékok nem hatnak, de a normális szexuális vágyat fokozhatják, vagy például egy erektilis diszfunkcióban szenvedő férfi esetén esetleg megakadályozhatják, hogy a panasz fixálódjon. És bár betegeink szexuális panaszait is a bizonyítékokon alapuló orvoslás elvei szerint, gyógyszeresen kezeljük, miért ne javasolhatnánk mellé egy kis chai teát, vagy pisztáciát is?

Kilenc vágyfokozót sorol fel a spárgától a chili martini-ig, a listán szerepel az osztriga, csokoládé, avokádó, pisztácia, banán, chai tea és vörösbor, melyekben előforduló bizonyos speciális kémiai anyagok ( a cinktől kezdve a nitrogén-monoxidon át a koffeinig) általában valamilyen úton-módon a vérkeringésre is hatnak, márpedig a vérkeringés élénkülése alapvető a szerelmi működések beindításában. Szerinte a banán és az osztriga megjelenésükkel kelthetnek vágyat. A banán ráadásul bromelaint (az ananászban is előforduló enzimet) tartalmaz, ami pozitívan befolyásolja a tesztoszteron-termelődést és az erektilis diszfunkciót (ED). A banán magas B-vitamin tartalma megemeli az energia-szinteket. Az osztriga jelentős mennyiségű aminosavat tartalmaz, melyek a hormonok és a szerotonin termelődéséhez nélkülözhetetlenek.

A pisztácia listára kerülését vérkeringést serkentő fehérje- és flavonoid tartalmának köszönheti. Dr. Sonpal evvel kapcsolatban utalt egy kis esetszámú török vizsgálatra, melyben a pisztácia pozitív hatását írták le ED-ben, miközben javult a lipid-helyzet is.

Az avocadót már az azték indiánok is csáberővel bíró tápláléknak tartották, ezért „here-gyümölcsnek” hívták. Teli van B6- és B9-vitaminnal, valamint folsavval, melyek „energiával töltik fel a testet és növelik a tesztoszteron-termelést.”

A csokoládé már jó ideje biztosította helyét a vágyfokozók listáján és nem is véletlenül. A (hőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás szabályzásában kiemelkedő szerepet játszó) boldogsághormonnak is nevezett szerotonin előállításához szükséges triptofán aminosavat tartalmaz nagy mennyiségben, különleges íze és aromái is stimulánsként hatnak, többségünk már gyerekkora óta kellemes élményeket társít hozzá.

Dr. Kate Thomas (Sex and Gender Clinic of Johns Hopkins in Baltimore, Maryland) szerint Dr. Sonpal listáján szereplő táplálékok közül leginkább a csokoládé libidó-fokozó hatásának van tudományos alapja. Számos kultúrkörben használják afrodiziákumként. Ugyanakkor az emberi szexualitás igen komplex, számos komponenstől függ, pl. a kapcsolat mikéntjétől, a hangulattól, a pillanatnyi fizikai állapottól, stb. A Viagra például jelentős erekciót válthat ki, de ezzel párhuzamosan nem fokozza a nemi vágyat. Dr. Laura Berman (Feinberg School of Medicine, Chicago, Illinois) véleménye szerint egyes adatok valóban ezen táplálékoknak a szexuális funkciókra gyakorolt pozitív hatására utalnak, de ok-okozati összefüggéseket nem tudtak igazolni. Azt is nehéz továbbá elképzelni, hogy annyit tudjon egy ember megenni ezekből a táplálékokból, hogy a nyomokban található vágyfokozók valóban növeli tudnák a szexuális teljesítményt. Persze a placebo-hatást sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az FDA szerint afrodiziákumnak nevezzük azokat az anyagokat, melyek fokozzák a nemi vágyat és a nemi teljesítményt. Ilyen az ánizs, az édeskömény, a ginseng, az ösztrogének, a metiltesztoszteron, a strichnin, a tesztoszteron, a sárgagyökér, a kóladió, az édesgyökér, a mandragóra, a hánytató dió (nux vomica), a szárcsagyökér (sassaparilla), a vitaminok, a yohimbin, stb. Viszont nincsenek adekvát vizsgálataink ezen anyagok pontos hatásáról és biztonságosságáról.

Források:

Frellick M. Physician on boosting sex with foods: keep an open mind. Medscape Medical News. February 13, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.