hirdetés

Vakcina Zika-vírus ellen

Egy módosított Zika m-RNS-t tartalmazó új vakcina már egy intradermális oltás után védelmet biztosított a kísérleti egereknek és makákóknak a Zika-vírussal szemben.

hirdetés

Magzati korban súlyos mikrokefáliát, felnőtteknél pedig Guillain-Barré-szindrómát okozó Zika-vírusról egy ideje keveset hallani a közmédiában. Nyáron azonban változhat a helyzet, ha a vírus terjedni kezd az északi félteke melegebb régióiban, ahol a lakosság jelenleg védtelen vele szemben.

A vírus elleni vakcina kifejlesztésén világszerte számos kutatócsoport dolgozik. Az első jelölteket már tavaly bemutatták. Ezek vagy a klasszikus módszer szerint inaktivált vírusokat tartalmaztak, vagy Zika-vírus génekkel "felszerelt" adenovírusok voltak. Ez utóbbi, modern változatok esetében az ellenanyagot az immunizált szervezet saját maga állítja elő.

Az Zika-vírus géneket hordozó adenovírusok által megfertőzött sejtek termelni kezdik a Zika-vírus-fehérjét, ami a sejtek felszínére jutva immunválaszt vált ki. Ez a módszer hatékonynak bizonyult, de csak addig működik, amíg az immunrendszer nem termel ellenanyagot az adenovírus ellen. Ekkor ugyanis az adenovírusok még azelőtt elpusztulnak, mielőtt a Zika-vírus fehérje termelésére vonatkozó információt a sejtmagba juttathatnák. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a Zika-vírus géneket például egy m(messenger)-RNS formájában közvetlenül a sejtbe injektálják. Egy natív m-RNS azonban nem használható erre a célra, mert azt az enzimek azonnal lebontják. A probléma az RNS-molekula módosításával, és lipid-nanorészecskékbe csomagolásával kerülhető el.

A mainzi BioNTech közreműködésével kifejlesztettek egy ilyen vakcinát, ami az állatkísérletekben már megállta a helyét. Drew Weissman (Perelman School of Medicine) csapata 19 egeret oltott be intradermálisan a „ZIKV prM-E mRNS-LNP” nevű vakcinával, 14 egeret pedig placebóval. Két hét múlva az állatokat Zika-vírussal fertőzték meg. A vírus majdnem minden kontrollegérnél elszaporodott, míg az immunizált egyedek vérében nem volt kimutatható. A második tesztsorozatban 5 makákó „ZIKV prM-E mRNA-LNP”-t, 6 majom pedig placebót kapott. Öt héttel később minden állatot megfertőztek Zika-vírussal. A kontrollcsoport minden egyedénél megindult a vírusreplikáció. Ezzel szemben az oltott csoportban ötből négy állat vérében nem volt kimutatható a kórokozó.

Az oltott állatok vérében az antitest-szint magas volt, ami Weissman véleménye szerint az embereket is megvédhetné a fertőzéstől. Az egyedülálló intradermális vakcina sok embernek adhatna elfogadható védelmet a betegséggel szemben. Az oltóanyag biztonságosságát azonban még klinikai tanulmányokkal kell igazolni, mielőtt a hatékonyságát vizsgálni lehetne. Az első klinikai tanulmányok remélhetően 12-18 hónapon belül megkezdődhetnek.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.