hirdetés

Váltott műszak és a rák

Az éjszakai műszak nem csak a bioritmust borítja fel, hanem a rák valószínűségét is növeli. Ebben szerepe lehet a DNS-javító mechanizmusához szükséges melatonin hiányának.

hirdetés

Régóta folyik a vita arról, hogy vajon a gyakori éjszakai munkavégzés rákkeltő-e. A Nemzetközi Rákkutató ügynökség úgy ítélte, hogy a normális nappali-éjszakai bioritmust megzavaró éjszakai munka feltehetően karcinogén, és ezt a nézetet a WHO is osztja. Véleményüket többek között arra a 2001-ben megjelent tanulmányra alapozták (Shift work and chronic disease: the epidemiological evidence), amelyben igazolták, hogy a 30 éven át éjszakai műszakban dolgozó nővérek körében 1,5-ször magasabb volt az emlőrák előfordulási gyakorisága, mint a kizárólag nappali műszakban dolgozó kolleganőiknél.

Epidemiológusok azokat a molekuláris mechanizmusokat vizsgálták, amelyek feltételezhetően az éjszakás ápolónők emlőrákgyakoriság növekedést okozhatják. Az egyik újabb vizsgálat szerint az emberi szervezet DNS-javító funkciója hatékonyabb éjjel, mint nappal. Parveen Bhatti (Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle) és munkatársai korábbi tanulmányukban igazolták, hogy az éjszakai műszakban dolgozók (nővérek és egyéb foglalkozásúak) kevesebb 8-hidroxidezoxiguanozint (8-OH-dG) választanak ki. (Oxidative DNA damage during night shift work)

Az anyagcserefolyamatok során keletkező reaktív oxigéngyökök a DNS-sel reakcióba lépve mutációt okozhatnak, a 8-OH-dG a DNS guanozin komponensének oxidációjakor keletkezik. A DNS-javító enzimek eltávolítják ezeket a káros 8-OH-dG komponenseket és az odaillő guanozin molekulákkal helyettesítik.

A kutatók azt feltételezik, hogyha egy ember vizeletével elegendő 8-OH-dG választódik ki, akkor a DNS-javító mechanizmusa sértetlen. Bhatti és munkatársai úgy vélik, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nővérek alacsonyabb 8-OH-dG kiválasztása lehet az egyik olyan tényező, amely az emlőrák iránti fokozott érzékenységet meghatározza. A DNA-javító mechanizmusok gyakran összefüggésben állnak az ún. "alváshormon", a melatonin termelődésével.

A szervezet melatoninszintje este 7 és 8 között emelkedni kezd, éjjel 1 és 2 között a legmagasabb, majd reggelig fokozatosan csökken. A csecsemőmirigy melatonintermelése fény hatására csökken, és ehhez az alváshormonszint csökkenéshez elég akár az okostelefonok és a laptopok fénye . A melatonin az alvás-brenlét ciklus szabályozásával a szervezet valamennyi fiziológiai folyamatának bioritmusát hangolja össze.

Úgy vélik, hogy az alvás -sok más dolog mellett- a szervezet rák elleni védekezésének egyik eszköze. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy mind a melatonin, mind a DNS 8-OH-dG DNS-javító rendszer kapcsolatban van a nukleotid kivágás javítással (NER), melynek révén a szervezet azokat a hibás helyeket vágja ki a DNS molekulából, ahol a DNS kettős spirál szerkezete megbomlik, és "púp" keletkezik.

Bhatti és csoportja most azt vizsgálja, hogy a melatoninszint kapcsolatban van-e az 8-OH-dG vizeletbeli kiválasztásának mértékével. Korábbi vizsgálataikban részt vevő 50, igen alacsony melatonin szintű hölgy vizsgálata megerősítette feltételezésüket, ezeknek az éjszakai műszakban dolgozó hölgyeknek valóban mintegy 80 százalékkal kevesebb 8-OH-dG volt a vizeletükben, mint nappalos kolleganőiknek.

Az adatok csak megfigyelésen alapulnak, a kutatók a feltételezett oksági kapcsolatot további vizsgálatokban próbálják igazolni vagy elvetni. Arra kíváncsiak, hogy a melatonin adagolása növeli-e az éjszakai 8-OH-dG kiválasztást és a DNS-javító folyamatot. A szerzők óva intenek attól, hogy eddigi eredményeik fényében az éjszakai műszakosok melatonint kezdjenek szedni az emlőrák kockázat csökkentésére, hisz, mint minden más szer, a melatonin is lehet káros. Egyelőre csak a szokásos egészséges életvitelt tudják javasolni: elegendő alvást, rendszeres testmozgást és megfelelő táplálkozást. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.