hirdetés

Vigyázzunk antidepresszívum váltáskor

Egy új tanulmány szerint az idős embereknél az antidepresszívum váltás növelheti az öngyilkossági szándékot.

hirdetés

Egy 185,000-nél több 75 év fölötti svéd idős embert tartalmazó vizsgálatban igazolták, hogy amennyiben az idős korban elkezdett antidepresszáns kezelés során gyógyszerváltás történik, akkor több mint kétszeresére nő a halállal végződő öngyilkosságok, és közel kétszeresére az öngyilkossági kísérletek száma. Mindkét kockázat szignifikánsan tovább növekszik, amennyiben az antidepresszívumokkal együtt anxiolitikumokat vagy altatókat is szednek a betegek. Érdekes módon a demencia elleni gyógyszerek egyidejű adása csökkenti az öngyilkossági kísérletek számát.

Dr. Margda Waern (Institute of Neuroscience and Physiology at the University of Gothenburg) és munkatársai a European Journal of Clinical Pharmacology c. lapban megjelent közleményükben az időskori antidepresszívumváltás hatásait elemezték, és eredményeik alapján arra hívják fel a figyelmet, hogy „amennyiben ezeknél a betegeknél a gyógyszerek váltásáról döntünk, azt nagyon lassan óvatosan végezzük".

Svédországban a 75 évesnél idősebbek egyötöde szed antidepresszívumokat. Eddig csak kevés vizsgálat foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a gyógyszerelés mennyiben befolyásolja az idős emberek öngyilkossági szándékát. „Az öngyilkosságok megelőzésében a depresszió felismerése nagyon fontos, de az antidepresszívumoknak ebben nem mindig segítenek”. A kutatók antidepresszívumokat szedő 185,225 idős embert (átlag életkor 83,4 év, 63,5% nő) követtek éveken keresztül. A résztvevők 63,1%-a szelektív szerotonin-visszavétel gátlókat (SSRI) szedett, leggyakrabban citalopramot (48,4%), sertralint (9,9%) és escitalopramot (3,3%). Második leggyakoribb gyógyszertípus az SNRI/NRI (mirtazapin, duloxetin) volt (25,3%), míg triciklikus antidepresszánst (amitriptilin) kapott a betegek 11,6%-a. A betegek 14,8%-a szedett egyszerre két, vagy több antidepressszívumot. Az antidepresszívum mellett 50,6%-ban anxiolitikumokat, 36,8%-ban altatókat, 6,9%-ban demencia elleni szereket, 6,8%-ban antipszichotikumokat, 2,9%-ban hangulat-stabilizáló szereket szedtek, 28,3%-uk pedig valamilyen sztatint is kapott.

Az évekig tartó követés során 295 sikeres öngyilkosságot regisztráltak, ami 50/100.000 személy/év gyakoriságnak felel meg. Ugyanakkor 654 öngyilkossági kísérlet is történt, ami 117/100.000 személy/év gyakoriságot jelent. A befejezett öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek nőknél 25/100.000 személy/év, illetve 94/100.000 személy/év gyakorisággal, férfiaknál 106/100.000 személy/év és 167/100.000 személy/év gyakorisággal történtek. Azoknál az idős személyeknél, akik az egyik antidepresszánsról egy másikra váltottak, az igazított „subhazard” arányok (SHR-ek) 2,42-nek adódtak az öngyilkosságok tekintetében (95%CI 1,65-3,55, P<0,001), és 1,76-nak az öngyilkossági kísérletek tekintetében (95%CI 1,32-2,34, P<0,001). Jelentősen emelkedett az öngyilkossági kockázat azoknál, akik egyidejűleg altatókat is szedtek: az öngyilkosságok SHR-je 2,20, a kísérletek SHR-je 2,86 volt, míg az egyidejű anxiolitikumokat szedőknél az öngyilkosságok SHR-je 1,54, az öngyilkossági kísérletek SHR-je 2,04 volt. Az antipszihotikumokat szedőknél az öngyilkossági SHR 1,73 volt (P=0,004), de a kísérletek száma nem nőtt (SHR 1,16), tehát az összefüggés nem állandó. Az antidepresszánsokkal mellett demencia elleni szereket szedőknél szignifikánsan csökkent az öngyilkossági kísérletek száma (SHR 0,40, 95%CI 0,27-0,59, P<0,001). Dr. Waern hozzáfűzte, hogy „nehéz megmondani, hogy mi következik ezekből az adatokból”. Mindenesetre a fentieket figyelembe kell venni gyógyszerváltás esetén.

Dr. Kennedy (Montefiore Medical Center at Albert Einsteint College of Medicine, New York City) kommentárjában megjegyezte, hogy a gyógyszerváltás indoka egy szer nem kellő hatékonysága, de a gyógyszerek gondosabb megválasztásával minden bizonnyal csökkenthetnénk az öngyilkosság kockázatát.

Az amerikai NYCNAMES II vizsgálatban 65 és 75 év közötti 222 civil lakost kérdeztek ki. A pszihiátriai felmérést is kitöltő személyek közül 82-nek nem fordult meg a fejében az öngyilkosság, 60-nak viszont igen. A betegség és a gazdasági stressz volt a legfőbb ok az öngyilkossági szándékra (P=0,01 és P<0,05), de a fájdalom, a korlátozottság, a család és a gyász meglepetésre nem szerepelt az öngyilkossági szándék okai között. A kockázat csökkentésének legmegfelelőbb módja a tanácsadó-segélykérő szolgálat (P=0,0001).    

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Psychiatry News > American Association of Geriatric Psychiatry (AAGP) 2018

2. American Association for Geriatric Psychiatry (AAGP) 2018 Annual Meeting

3. European Journal of Clinical Pharmacology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.