hirdetés

Viperaméreg véralvadás ellen

A templomvipera mérgéből kivont vegyület a vérzés szövődménye nélkül képes gátolni a véralvadást.

hirdetés

A délkelet Ázsiában igen elterjedt Wagler-bambuszvipera vagy templomvipera (Tropidolaemus waglerix) sötétedéskor és éjjel aktív. Mérge gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és elsősorban az izomszövet elhalása révén okoz halált. Felmerült, hogy a stroke-ot és szívrohamot okozó keringési betegségek megelőzésében is hatékony véralvadásgátlóként lehetne bevetni. 

Tur-Fu Huang (Taiwani Állami Egyetem, Taipei) és kutatócsoportja az Arteriosclerosis, Thrombosis And Vascular Biology lapban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy kígyóméregből sikerült olyan vegyületet előállítaniuk, amely megakadályozza a vérlemezkék vérröggé, trombussá alakulását anélkül, hogy - az eddig rendelkezésre álló véralvadásgátló szerek többségével ellentétben - elhúzódó vérzést okozna (http://atvb.ahajournals.org/).

Kutatók már korábban is beszámoltak arról, hogy a templomvipera mérgéből kivont, trowaglerixnek elnevezett fehérje (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18221359) a vérlemezkék felszínén található VI glikoproteinhez (GPVI) kötődve serkenti a vérlemezkék trombussá történő összecsapódását. Huangék egy korábbi vizsgálatukban (https://th.schattauer.de/en/contents/archive/issue/2368/manuscript/25824.html ) leírták, hogy ha a vérlemezkék felszínén hiányzik a GPVI, azok nem tudnak összecsapódni, vérrögöt képezni és sérülés esetén mégsem tapasztalható elhúzódó vérzés, amiből arra következtettek, hogy a DPVI hiánya az hosszantartó vérzés veszélye nélkül képes megakadályozni a trombusképződést.

Huang és munkatársai jelenlegi vizsgálatukban (http://atvb.ahajournals.org/content/early/2017/06/08/ATVBAHA.116.308604) bizonyították is feltételezésüket. Egy, a trowaglerix módosításával létrehozott molekula egerek vérébe juttatva gátolta a GPVI-t és következményesen a trombusképződést, és a vérzési idő nem volt hosszabb, mint a nem kezelt egerekben mért. Arra azonban a kutatók sem tudnak választ adni, hogy a szintén kígyóméreg fehérjéből származó, a trombociták felszíni glikoprotein (GP) IIb/IIIa-gátló vegyületek miért okoznak egyidejűleg elhúzódó vérzést is.

Az új molekula reményt ad egy olyan biztonságos trombocita-aggregáció gátló vegyület kifejlesztésére, melynek alkalmazása nem fenyeget majd vérzésveszéllyel. Ehhez azonban - a nem kívánt mellékhatások elkerülésére- meg kell bizonyosodni arról, hogy csak a DPVI-hez kötődik, és olyan módosulatát kell kifejleszteni, ami a hosszabb ideig marad a keringésben, mint a trowaglerix.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a viperaméreg gátolja az új vérerek keletkezését (angiogenezis) is, így abban reménykednek, hogy a daganatok áttétképzésének megakadályozásában is szerepet nyerhet.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.