hirdetés

Zaj és gének

A genetikai hajlamtól függ a zaj okozta halláskárosodás kockázata, állítja egy kínai tanulmány a protokadherin 15 genetikai variánsát és ezek interakcióját vizsgálva.

hirdetés

A zaj a leggyakoribb foglalkozási ártalom, mely különféle káros hatást gyakorol az egészségre. Munkások millióit éri káros szintű zaj a munkahelyükön. Európában a dolgozók 20%-a van kitéve zajnak a munkaidejük több mint 50%-a alatt. Az USA-ban közel kilenc millió munkás van kitéve ≥85 dB-es zajnak idősúlyozott átlagban. Becslések szerint világszerte több mint 500 millió embert fenyeget a zajártalom okozta halláskárosodás (NIHL), mely a hallószerv visszafordíthatatlan károsodása. A munkahelyi zaj világszinten a hallásvesztés megközelítőleg 16%-áért felelős a felnőttek körében.

A NIHL egy komplex megbetegedés, melynek környezeti és genetikai okai is vannak. Hasonló szintű zajkitettség különböző mértékű halláskárosodást eredményezhet a dolgozóknál. Ezek a különbségek azt jelzik, hogy a genetikai hajlam fontos szerepet játszik a zajártalom okozta halláskárosodás előfordulásában.

A protokadherin 15 gén (PCDH15) a kadherin szupercsalád tagja. A PCDH15 egy membránfehérjét kódol, illetve a sejtek közötti kalciumfüggő adhézióban van szerepe. Segíti a sejtek összetapadását, továbbá nélkülözhetetlen szerepe van a retina és a csiga (cochlea) normális működésének fenntartásában. A génexpresszió a belső fül sejtjeiben, a szem specializálódott sejtjeiben és a retina fotoreceptor-sejtjeiben zajlik. A protokadherin 15 gén mutációja hallásvesztést és az Usher szindróma (siketvakság) egyik típusát okozhatja. Európai populációkban a zajártalom okozta halláskárosodás kockázatát egy, a PCDH15-ben jelen levő egypontos nukleotid-polimorfizmussal (SNP, rs7095441) hozzák összefüggésbe. Habár ez a génvariáció viszonylag gyakori [minor allél frekvencia (MAF)= 0,482] az európai askenázi zsidó lakosság körében, ritkának mondható [MAF=0,006-0,012] például a kínai illetve a japán populációban, azaz rasszonként eltérések lehetnek a PCDH15 genetikai variációiban, következésképp a várható kockázatban is. Nem áll rendelkezésre adat a PCDH15-nek a zajártalom okozta halláskárosodásra gyakorolt hatásáról az ázsiai népességre nézve. Az Environmental Research-ben megjelent tanulmány célja a protokadherin 15 (PCDH15) gén genetikai variációi és a zaj okozta hallásvesztés (NIHL) közötti kapcsolatot vizsgálata a kínai populációban. 476 zajérzékeny (NIHL) és 475 zajrezisztens (normál hallású) munkással készítettek eset-kontrollos tanulmányt a nem, a zajnak való kitettség éveinek száma, valamint a zajártalom intenzitása figyelembevételével. Többszörös logisztikai regresszióval analizálták a PCDH15 genetikai variációi és a zajártalom okozta halláskárosodás kapcsolatát kor, dohányzási/alkoholfogyasztási státusz, kumulatív zajártalom és ezeknek a zajártalommal vett kölcsönhatásai szerint. Az rs1104085 genotípusai és az allélfrekvencia szignifikáns összefüggést mutatott a NIHL kockázatával (egyenként P=0,009 és 0,005). A rs11004085 variáns alléleit (CT vagy CC) hordozó alanyoknak kisebb esélye volt a zajártalom okozta halláskárosodásra a vad típusú (TT) homozigótákhoz viszonyítva. Interakciókat az rs1100085, rs10825122, rs1930146, rs2384437, rs4540756, és rs2384375 SNP-éi, valamint a zajártalom között mutattak ki. Összegzés: A PCDH15 genetikai variációi és a foglalkozási zajártalom kölcsönhatásai módosítják a zaj okozta halláskárosodás kockázatát is.

Amennyiben a tanulmány eredményei általánosíthatók, lehetőség nyílik a zajra érzékeny emberek előzetes kiszűrésére és számukra kevésbé kockázatos munkahely keresésére.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.