Az aszpirin csökkentheti a súlyos COVID-19 miatti halálozást

Egy kórházi betegcsoport retrospektív analízise szerint a kis dózisban adott antikoaguláns aszpirin csökkentheti az intenzív ellátás-, illetve a gépi lélegeztetés szükségességét, valamint a halálozást.

Már a világjárvány kezdetén igazolódott, hogy a COVID-19 miatt intenzív kezelésre szoruló betegek csaknem egyharmadánál potenciálisan halálos kimenetelű komplikációk lépnek fel a fokozott véralvadás miatt. Egy másik vizsgálat arra figyelmeztet, hogy ezeknek a betegeknek szokatlanul ragacsos, nyúlós („sticky”) a vére, és könnyen megalvad. Az Anaesthesia & Analgesia című lapban megjelent cikk szerzői szerint a stroke és szívrohamban prevenciójában széles körben használt aszpirin fontos gyógyszer lehet COVID-19-ben is. A vér „higításával” az aszpirin megelőzi az olyan alvadékok, vagy thrombusok kialakulását, melyek elzárhatják a szívet, agyat, tüdőket, és az egyéb létfontosságú szerveket ellátó vérereket. A vérrögök gátlásán kívül az aszpirin csökkenti az immun jelátviteli citokin molekula, az interleukin-6 (IL-6) szintjét a vérben. A molekula az immunológiai túlreagálás, a „citokin vihar”  velejárója, mely miatt a beteg sokszor az intenzívre kerül.

Dr. Jonathan Chow (George Washington University School of Medicine) és munkatársai retrospektív vizsgálatukban COVID-19 miatt kórházban fekvő 412 felnőtt COVID-os beteg adatait elemezték. A betegek közül 98-an szedtek átlagosan naponta 81 mg aszpirint (ez a preventív gyógyszerforma az USA-ban), legtöbbször 6 napig vagy már a kórházi felvétel előtti héten, vagy kezdték el szedését a kórházba kerülés utáni 24 órán belül. Ezen betegek adatait hasonlították össze az aszpirint nem szedő 314 beteg adataival. Az életkorhoz, nemhez, BMI-hez, rasszhoz, hipertoniához, diabeteshez történt igazítás után azt állapították meg, hogy 44%-al kevesebb beteg szorul gépi lélegeztetésre, és 47%-kal kevesebb halt meg a kórházban az aszpirinkezelésben részesültek közül. Bár az aszpirin preventív használatát közismerten korlátozza az a tény, hogy kissé növeli a vérzések kockázatát, a vizsgált betegpopulációban nem emelkedett a vérzések száma.

Érdekes módon nem találtak különbséget a nyilvánvaló thrombózisok tekintetében az aszpirin szedők és nem szedők között. Nyilvánvaló („overt”) thrombózisról beszélünk, ha a vérrögök standard képalkotók segítségével kimutathatók. Mindkét csoportban kevés thrombózis fordult elő, emiatt az eredmények statisztikai ereje nem túl magas. Viszont lehetséges, hogy „mikrothrombusok” előfordultak, melyeket viszont nehéz kimutatni. A betegek kis száma és a vizsgálat megfigyeléses jellege miatt, tehát nincs bizonyító ereje annak a megfigyelésnek, hogy az aszpirin csökkenti a hospitalizált betegek COVID betegségének súlyosságát. Az összehasonlítás értékét tovább gyengíti, hogy az elemzés során egyéb gyógyszerek, így pl. a vérrögök képződését növelő fogamzásgátló illetve hormonpótló tabletták szedését sem vettek figyelembe.

Forrás:

Kingsland J. Aspirin may reduce deaths in severe COVID-19. Medical News Today, March 23, 2021.

Spiezia L, Boscolo A, Poletto F, et al. COVID-19-related severe hypercoagulability in patients admitted to intensive care unit for acute respiratory failure. Thromb Haemost 2020 jun;120(6):998-1000.

Chow JH, Ashish K, Shravan K, et al. Aspirin use is associated with decreased mechanical  ventilation, intensive care unit admission, and in-hospital mortality in hospitalized patients with coronavirus disease 2019. Anaesthesia & Analgesia April 2021, 132(4):930-941.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.