hirdetés

Thrombocytagátlók COVID-19-ben

Súlyos COVID-19-ben a thrombocyta-aktiváció fokozódása következtében nő a fertőzés mellé társuló thrombotikus szövődmények előfordulása, thrombocytagátlókkal azonban csökkenthető a thrombózis kockázat.

hirdetés

A JACC: Basic to Translational Science folyóiratban februárban online megjelent tanulmány szerzői a súlyos COVID-19-ben szenvedők thrombózis kockázatának csökkentésére az antikoagulánsok mellett thrombocytagátlók adását látják szükségesnek.

A COVID-19-es betegek thrombotikus komplikációit nehéz antikoagulánsokkal kezelni, mert ezek nagy dózisa mellett a vérzés kockázata is nagy. Az is ismert, hogy a COVID-19-es betegek thrombózis kockázata heparin adása ellenére is megnövekszik.  Dr. Marina Camera (University of Milano) és munkatársai a kórházban fekvő COVID-19-es betegeknél a thrombocyták jelentős aktiválódására utaló bizonyítékokat láttak, amiatt ilyen esetekben antikoagulánsok mellett thrombocitagátlók adását látják szükségesnek. A boncolási leletek is ezt támasztják alá: thrombocytákban gazdag thrombusokat találni a tüdők kisereiben, melyek elzárják a lument és meggátolják az oxigénfelvételt. A COVID-19-ben szenvedő beteg állapotának romlásakor meg kell fontolni thrombocytagátlók adását, sok esetben erre a kardiovaszkuláris prevencióra használt kis dózisú aszpirin is elegendő.

Dr. Prapa Kanagaratnam (Imperial College, London, UK) viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a thrombózis-kaszkád különböző elemeit értékelő, jelenleg is folyamatban lévő vizsgálatok thrombocitagátlók adását eddig nem javasolták. Jól dokumentált, hogy a COVID-19 fertőzés hajlamosít vénás és artériás thrombózisokra, melyek a heparin standard profilaktikus dózisai mellett is bekövetkeznek. A vírus-fertőzés szokásos következménye, az endothel-károsodás direkt és indirekt módon is befolyásolhatja a hemostasist. A virális és bakteriális fertőzések, valamint a gyulladásos stimulusok olyan (endotheliális, de a keringésben lévő monocytákból és granulocytákból eredő) szöveti faktorok expresszióját indíthatják el, melyek aktiválják a koagulációs kaszkádot: ezek a sejtek aktivizálódás után prokoagulációs mikrohólyagocskákat bocsájtanak a keringésbe.

A thrombocyták részt vesznek a gyulladásban, és számos vírusosfertőzésben a thrombotikus válaszban. COVID-19 fertőzésben gyakori az alacsony thrombocytaszám, aminek oka a jelentősen fokozott aktivációs felhasználás és a thrombus-képződés. Az aktivált thrombocyták egy funkcionálisan aktív szöveti faktort expresszálnak, ami beindítja a koagulációs kaszkádot.

Nem ismert, hogy a súlyos COVID-19-ben kialakuló citokinvihar hogyan befolyásolja a thrombocyta- és az endotheliális aktivációt. „Bár egyre gyűlnek az adatok a COVID-19-hez társuló koagulopátiáról és thrombózis kockázatról, de csak nagyon kevés meggyőző bizonyítékunk van a szükséges antithrombotikus kezelésről.”

A vizsgálatban a milánói St. Luca Kórházban fekvő 46 COVID-19-es beteg 2020 áprilisi laborleletét értékelték, amely tartalmazta a keringő sejtek és a mikrovesiculumok szöveti faktor expresszióját, heparin adás mellett a reziduális plazma thrombin képződési kapacitását, a thrombocyták és az endothelium aktivációját. Legfőképp a thrombocyták, granulocyták és a mikrovesiculumok masszív sejtes aktivitását és szöveti faktor termelését észlelték. Az egészségesekhez képest a COVID-19-es betegekben lényegesen magasabb volt a TF+ thrombocyták átlagos szintje, még magasabb trend volt látható a gépi lélegeztetésre szorulóknál az arra nem szorulókhoz képest. A P-szelektin expresszió, a thrombocyta-leukocyta aggregátum (PLA) képződés, valamint a megváltozott nitrogén-oxid/prosztaciklin szintézis alapján tartós thrombocyta-aktivációt lehetett látni. Ha a COVID-19-es beteg plazmáját egy egészséges személy véréhez adták, akkor az in vivo volt láthatóhoz hasonló thrombocyta aktiváció jött létre. Ez a hatás aszpirinnel történő pre-inkubációval, P2Y12 gátlóval, vagy az interleukin-6 (IL-6) elleni tocilizumab antitesttel enyhíthető. Ez a megfigyelés arra utal, hogy az IL-6 által mediált thrombocyta-aktiváció COVID-19-ben hiperkoaguabilitást indít el, és ez feltehetően gátolható thrombocytagátló gyógyszerekkel és az anti-IL-6 antitestekkel.

Tudomásunk szerint ebben a vizsgálatban először nyertek bizonyítékokat, hogy a COVID-19-ben észlelt koagulopathiák 1) a virtuálisan a vérrel kontaktusba kerülő összes sejt által tartósan expresszált szöveti faktorok és a mikrovesiculumok, valamint 2) a tüdőben mikrothrombusokat okozó, PLA képződéssel jellemzett masszív thrombocyta-aktiváció következtében keletkeznek. A kutatólabortól a betegágyig elven működnek a jelenlegi vizsgálatok is, melyekben a thrombocytagátlók és az IL-6 receptor antagonisták potenciális hatását kívánják igazolni COVID-19-ben.   

Források:

Hughes S. COVID-19: antiplatelet agents may reduce thrombotic risk. Medscape Medical Mews. March 04, 2021.

Canzano P, Brambilla M, Porro B, et al. Platelet and endothelial activation as potential mechanisms behind the thrombotic complications of COVID-19 patients. JACC: Basic to Translational Science. Published online 24 February 2021. https://doi.org/10.1016/j.jacbts.2020.12.009

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.