Az mRNS vakcinák hatása az indiai variánsra és a spermiumokra

Feltehetően mind a Pfizer/BioNTech, mind a Moderna mRNA COVID-19 vakcinái védelmet nyújtanak a vírus indiai variánsa ellen és nem károsítják a hímivarsejteket.

Az Indiában hihetetlen gyorsasággal terjedő és már a világ 40 országában kimutatott koronavírus variáns nagy aggodalmat okoz. Bár Angliában egyelőre még csak 5%-ra tehető az új fertőzöttek között az indiai variáns okozta megbetegedés, a hatóság máris 12 hétről 8 hétre csökkentette a 2 AstraZeneca oltás beadása közötti várakozási időt. Magyarországon a Neumann Labs magánlabor vizsgálatai alapján márciusban már valamennyi fertőzést a brit variáns okozta, április legvégén még nem mutatták ki az indiai variánst.

Egyelőre még nem tudni, hogy a forgalomban lévő oltások mennyire védenek az indai variáns ellen, de biztató az a bioRxiv-ben lektorálás előtt megjelent hír, amely az mRNS vakcinák hatásosságára utal. A kutatók vérszérum mintákat exponáltak az indiai variáns néven emlegetett B.1.617.1 vírus változattal. A minták közül 15 olyan önkéntestől származott, akiben Moderna vakcina , 10 olyantól, akiben a Pfizer/BioNTech vakcina, és 24 olyan személytől, akikben a lezajlott COVID-19 fertőzés váltott ki ellenanyag termelést.

A kutatócsoport megállapítása szerint az indiai variáns 6,8-szor ellenállóbb volt mindhárom vizsgálati csoportból vett antitestek neutralizáló hatásának, mint a pandémiát elindító vuhani vírus, de ennek ellenére valamennyi beoltott széruma és a konvalescens személyek többségének széruma is képes volt neutralizálni a B.1.617.1 variánst.

Mivel a variáns fertőzőképessége igen nagy és gyorsan terjed, valószínűleg tovább mutálódik, tehát igen fontos követni, hogy az új mutációk hogyan befolyásolják a vakcinák hatékonyságát.

Izraeli kutatók azt is kimutatták, hogy a Pfizer/BioNTech COVID-19 mRNs vakcinája nem károsítja a spermiumokat. A kutatók 43 önkéntes spermáját vizsgálták meg nagyjából egy hónappal az oltás felvétele előtt illetve után. A medRxiv-ben szintén lektorálás előtt megjelent tudósításuk szerint a sperma egyetlen paraméterét (térfogat, koncentráció, motilitás) sem befolyásolta az oltóanyag. Igen fontos tehát, hogy a gyermeket tervező párok mindkét tagja felvegye az oltást, annál is inkább, mert korábban kimutatták, hogy a Covid-19 fertőzés károsíthatja a spermiumokat.

 

Forrás:  

https://bit.ly/3uHwYbN bioRxiv, online May 10, 2021.

https://bit.ly/3nPTwnL medRxiv, online May 3, 2021.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.