Diabetes mellett nem gyakoribb a COVID-19

Egyre több megnyugtató tény - köztük két mostani kutatás is - jelzi, hogy az 1-es típusú diabetes fennállása esetén átlagosan nem nagyobb a COVID-19 fertőzés kockázata az átlagnépességben mért kockázathoz képest.

  

A Diabetes Care 2020. októberi számában megjelent két retrospektív, az 1-es típusú diabetes és a COVID-19 kapcsolatáról szóló tanulmány is alátámasztja ezt az állítást. Az egyik, Dr. Roman Vangoitsenhoven (University Hospitals Leuven, Belgium) és munkatársai által végzett vizsgálatban a pándémia első három hónapjában Belgiumban nem találtak bizonyítékot arra, hogy több lett volna a COVID-19 miatti kórházi felvétel az 1-es típusú diabetesben szenvedők körében. Az amerikai Dr. Maria Vamvini (Joslin Diabetes Center, Boston, Massachusetts) és munkatársai pedig azt mutatták ki, hogy az életkor és a glikémiás kontroll nem különbözött szignifikánsan a COVID-19 miatt kórházban került 1-es típusú diabeteseknél az egyéb okok miatt kórházban fekvő betegekétől. Az UKBiobank és a T1D Exchange vizsgálat korábbi megfigyelései is ezeket támasztják alá (Tucker, 2020. május 20).

Mindent összevetve tehát elmondható, hogy bár a COVID-19-ben való elhalálozás kockázata magasabb az 1-es típusú diabetesben szenvedőknél, de az emelkedett kockázat leginkább csak a kiemelkedően sérülékeny betegeket érinti – mondta el Dr. Catarina Limbert (University Center of Central Lisbon and Hospital Dona Estefania, Lisszabon, Portugália) a(z) European Association for the Study of Diabetes (EASD) évenkénti (idén virtuális) találkozóján.  E sérülékeny betegek hemoglobin A1c szintjük 10%-nál magasabb, 50 év fölöttiek, és hosszú ideje diabetesek, ők nehezebben élik túl a  a vírusfertőzés súlyos és aggresszív formáit. A kontrollált vércukorszint viszont jó jel, védelmet jelent a súlyos fertőzés ellen.

Dr. Daniel Drucker (Mount Sinai Hospital, Toronto, Kanada) ― az EASD sajtótájékoztatón ismételten kiemelte a vércukor normál tartományban való tartásának fontosságát és azt, hogy a diabetesesek is tartsák be a mindenki számára érvényes védekezési – a szociális távolságtartást, a személyes higiénét, a kézmosást és a maszk viselését. A beteg írja összes a gyógyszereit papíron és a telefonján is. Ezen kívül:

  • Gondoskodjon gyógyszerei, próbacsíkjai és a vércukor folyamatos ellenőrzéséhez szükséges eszközök utánpótlásáról.
  • Ne hanyagolja el a testedzéseket, a diétát, a vércukor- és a vérnyomás ellenőrzését.
  • Használjon telemedicinát az egészségüggyel való kapcsolattartásra.
  • Tartsa megfelelő szinten a folyadékbevitelt, a testedzéseket, a vércukor és a keton ellenőrzéseket.

A belga vizsgálatban 2336 T1D beteget követtek: 2020. április 30-ig az összes beteg 0,21%-a (n=5) került COVID-19 miatt kórházba, míg az általános népességből 0,17% (n=15,239)(P=0,76). Ugyanebben az időszakban 127 T1D beteg került kórházba a COVID-19-en kívüli diagnózissal, pl. rossz glikémiás kontroll (22%), diabeteses ketoacidózis (8%), megtervezett műtét (21%), diabeteses láb-problémák miatt (5%), vagy éppen szülés okán (5%). A nem COVID-19 miatti kórházi felvételek jelentősen meghaladták a COVID-19-cel összefüggő hospitalizációk számát. Óvatossággal kell tehát kezelni az 1-es típusú diabeteses betegeknek a COVID-19 fertőzés során észlelt kimenetelét, mert könnyen túlértékelhetjük a COVID-19 hatását.

A glukóz kontroll azonos a COVID-19 miatt, vagy más miatt kezelt betegeknél

A jóval kisebb retrospektív bostoni vizsgálatba az 1-es típusú diabeteseses betegek közül 7-en COVID miatt, 28-an pedig egyéb okokból kerültek kórházba. A két csoport testsúlya a kórházi felvétel megelőzően nem különbözött és a glikémiás kontrolljuk eléréséhez is azonos mennyiségű inzulin-dózisokra volt szükségük. A COVID-osoknál 1 esetben, a nem COVID-osoknál 2 esetben alakult ki diabeteses ketoacidózis (DKA). A résztvevők mindkét csoportjában számos diabetesszel összefüggő komplikáció állt fenn: mindkét csoport betegeinek több mint fele nefropátiás volt, mindkét csoport betegeinek 14%-a szervtranszplantáció miatt immunszuppresszív kezelésben részesült. Két COVID-os beteg került intenzívre, mindkettő életben maradt, a nem COVID-osok közül négyen kerültek intenzívre, közülük ketten haltak meg. A két csoport betegei figyelemre méltóan megegyeztek életkoruk és glikémiás kontroljuk szerint, és minden beteg diabetese régóta ismert volt, bár a COVID-os csoportban több afro-amerikai volt (4 vs 2), mint azt más retrospektív vizsgálatokban is látták.  Minden betegnek régebben ismert diabetese volt – ellentétben a T1D Exchange vizsgálat betegeivel (Ebekozien), ahol a betegek 15%-ának újkeletű diabetese volt. Míg a bostoni vizsgálatban a COVID-os betegek közül 1 betegnél (14%) alakult ki DKA, a T1D Exchange vizsgálatban ez az arány (az igazolt és a valószínű) COVID-os betegek között 30% volt. Vamvini és munkatársai ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy míg vizsgálatukban a betegek átlag életkora 52 év, addig a T1D Exchange vizsgálatban 21 év volt.

Források:

Tucker ME. Emerging data on diabetes and COVID-19 reassuring. Medscape Medical News > Conference News > EASD 2020. October 09, 2020.

Vangoitsenhoven R, Martens P-J, van Nes F, et al. No evidence of increased hospitalization rate for COVID-19 in community-dwelling patients wuith type 1 diabetes. Diabetes Care 2020 Oct; 43(10): e118-e119. https://doi.org/10.2337/dc20-1246

Vamvini M, Lioutas V-A, Middelbeek RJW. Characteristics and diabetes control in adults with type 1 diabetes admitted with COVID-19 infection. Diabetes Care 2020 Oct; 43(10): e120-e122. https://doi.org/10.2337/dc20-1540

Tucker ME. Deep dive quantifies risk of COVID-19 death in both diabetes types. Medscape Medical News. May 20, 2020.

Ebekozien OA. Noor N, Gallagher MP, Alonso GT. Type 1 diabetes and COVID-19: preliminary findings from a multicenter surveillance study in the U.S. Diabetes Care 2020 Jun; dc201088. https://doi.org/10.2337/dc20-1088  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.