Két új koronavírus elleni készítményjelölt

Állatkísérletekben már egyetlen dózist követően is igen jó eredményeket mutatott a CureVac új vakcinája, a svájci Memo Therapeutics pedig a COVID-19-fertőzésből felgyógyult betegekből gyűjtött antitestek továbbfejlesztésén dolgozik.

Az új koronavírusos esetek és a kórházban kezelt betegek számának csökkenése, valamint a maszkviselési kötelezettségek néhány országban történő visszavonása közepette csábító lehet elgondolkodni egy COVID-19-mentes jövőn. Számos gyógyszeripari vállalat azonban a legrosszabb forgatókönyvre készül, és továbbra is új vakcinák, kezelések kifejlesztésén dolgozik. Május elején két vállalat, a CureVac és a Memo Therapeutics számolt be új eredményeiről.

A GlaxoSmithKline vállalattal együttműködésben saját mRNS-vakcináját Amerikában és Európában is engedélyeztető CureVac partnercégével együtt egy második generációs oltóanyag fejlesztésén dolgozik. A bioRxiv folyóiratban május közepén megjelent cikkükben az állatkísérletes, preklinikai fázis eredményeiről számoltak be, melyek szerint az egyetlen adag beadásával immunizált patkányoknál erős immunválasz alakult ki a COVID-19 ellen. A CV2CoV névre keresztelt új vakcinajelölt a CureVac közleménye szerint „egy új mRNS gerincet” használ, ami reményeik szerint fokozott immunválaszt vált ki az újonnan felbukkanó koronavírus-variánsokkal szemben is, ráadásul sokkal alacsonyabb dózis felhasználásával, mint a jelenleg használatos oltóanyagok. A CureVac és a GlaxoSmithKline még februárban kötött megállapodást, melynek keretében a GSK az első generációs CureVac oltóanyag gyártását végzi, de már segít a második generációs vakcina kifejlesztésében is. A CV2CoV fejlesztése során a kutatók olyan változtatásokat alkalmaztak, amelyek az RNS stabilitását növelik annak érdekében, hogy a SARS-CoV-2 S protein expressziója hosszabb időn keresztül valósuljon meg, illetve az immunválasz fokozása céljából. A május közepén közölt cikk szerint a vizsgálat során a patkányokat kétszer oltották be különböző dózisokkal. Minden dózisszinten megindult a neutralizáló antitestek termelődése, és a szérumvizsgálatokban az angol és a dél-afrikai variánsok ellen is kereszt-neutralizációt figyeltek meg. A legkisebb dózissal beoltott patkányok kivételével az összes állatnál teljes védelem alakult ki már az első adag beadását követően. Ez azért különösen jelentős, mert a CureVac első generációs vakcinája esetében a vizsgálatok szerint még két oltásra volt szükség a teljes védelem eléréséhez – ezért az engedélykérelemben is ugyanúgy kétszeri oltás szerepel, mint a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcinák esetében.

Szintén május közepén egy svájci biotechnológiai cég, a Memo Therapeutics is biztató preklinikai eredményekről számolt be, de ők nem oltóanyagot, hanem egy új antitest-jelöltet fejlesztenek. A COVID-19 fertőzésből felgyógyult emberek szervezetéből származó MTX-COVAB nevű készítmény az állatkísérletek során mind a vírus eredeti törzse, mind pedig a brit változat ellen hatásosnak bizonyult. A Memo az antitest azonosításához egyetlensejtes molekuláris klónozást és szűrést használva mindössze pár hét alatt bukkant az MTX-COVAB-ra. Későbbi közleményük szerint egy másik, ígéretes antitestet is találtak, ami a dél-afrikai variáns ellen bizonyult igen reménykeltőnek. A Memo kutatói hisznek abban, hogy az oltások felfutását követően is szükség lesz antitest-készítményekre, és ezt a véleményüket osztja a Regeneron igazgatója is, aki szerint Regen-CoV antitest-keverékük továbbra is a piacon fog maradni. És bár az FDA éppen visszavonta az Eli Lilly monoterápiában alkalmazott bamlanivimab-terápiájára vonatkozó vészhelyzeti felhasználási engedélyét, a vállalat eteszevimabbal kombinációban tovább forgalmazhatja a készítményt. A Memo tovább folytatja a betegségből felgyógyult személyek antitestjeinek vizsgálatát annak érdekében, hogy az újonnan felbukkanó variánsokra is legyen megfelelő készítményük, az MTX-COVAB-ot pedig már a klinikai vizsgálati fázisra készítik fel.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Prepping the next generation of COVID-19 vaccines and treatments

CV2CoV, an enhanced mRNA-based SARS-CoV-2 vaccine candidate, supports higher protein expression and improved immunogenicity in rats

Second-Generation COVID-19 Vaccine Candidate, CV2CoV, Demonstrates High Immunogenicity Against Virus Variants in Preclinical Study

GSK inks deal to produce CureVac's COVID-19 vaccine—and develop a next-gen version, too

Memo Therapeutics AG Antibodies Against SARS-CoV-2 Show Efficacy Against British and South African Variant

Pfizer, Regeneron CEOs see extended need for COVID-19 vaccines, treatments as pandemic enters next phase

As variants take hold, FDA revokes authorization of Eli Lilly's solo COVID-19 antibody

 

Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.