Régi-új hatóanyagok a COVID-19 elleni küzdelemben

Cikkünkben azokat a hatóanyagokat tekintjük át, amelyeket eredetileg más indikációkban engedélyeztek, de klinikai vizsgálatokban jelenleg azt vizsgálják, lehet-e szerepük a COVID-19 kezelésében.

A világjárvány elleni új vakcinák és kezelések kifejlesztéséért folytatott verseny mellett a kutatók olyan, már meglévő gyógyszereket is vizsgálnak, amelyek potenciálisan felhasználhatók lehetnek a COVID-19 kezelésében vagy tüneteinek enyhítésében. A Pharmaceutical Technology portál összefoglaló cikke nyomán készült összeállításunkban a legszélesebb körben engedélyezett hatóanyagokat szerepeltettük a klinikai vizsgálatok és eredményeik említésével.

 

Tocilizumab

A tocilizumab egy rekombináns humanizált monoklonális antitest, amelyet hagyományosan a reumatoid artritisz és a szisztémás juvenilis idiopátiás artritisz kezelésére használnak. A gyógyszer egy interleukin-6-receptor-blokkoló, egy "életmentő" gyógyszercsoport, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben az ajánlott szerek listájára vett fel a súlyos COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek kezelésére. Széles körű felhasználását minden bizonnyal gátolni fogja, hogy igen drága készítményről van szó.

Négy randomizált vizsgálat (RECOVERY, EMPACTA, COVACTA, REMDACTA) eredményei szerint a tocilizumab csökkentette a COVID-19 okozta halálozás kockázatát a 28 napos követési idő alatt, és csökkentette a kórházi kezelés idejét. Az Egyesült Királyságban 4000 beteg bevonásával végzett RECOVERY vizsgálat megállapította, hogy a gyógyszerrel kezelt minden 25 beteg után egy további életet lehetne megmenteni. A REMAP-CAP vizsgálat eredményei azt is kimutatták, hogy a tocilizumab és az ízületi gyulladás elleni szarilumab kombinációja 24%-kal csökkentheti a halálozás relatív kockázatát, ha a betegnek az intenzív osztályra kerülést követő 24 órán belül sikerül beadni. Júniusban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) vészhelyzeti felhasználási engedélyt (EUA, emergency use authorization) adott a tocilizumabra (Roche, Actemra, intravénás alkalmazás) a 2 éves vagy annál idősebb hospitalizált, szisztémás kortikoszteroidokat szedő COVID-19 betegeknél történő alkalmazásra, akiknek további oxigénre, nem invazív vagy invazív mechanikus lélegeztetésre vagy extrakorporális membránoxigenizációra (ECMO) van szükségük.

 

Remdesivir

A Gilead által gyártott és számos vírus kezelésére használt vírusellenes szer, a remdesivir volt az első gyógyszer, amely az Egyesült Államokban megkapta az FDA engedélyét COVID-19 indikációban. A világ több mint 180 vizsgálati helyszínén végzett fázis III. SIMPLE vizsgálatban a remdesivirrel kiegészített standard öt- és tíznapos kezelést értékelték a standard kezeléssel szemben a COVID-19 eredetű közepesen súlyos tüdőgyulladással kórházba került betegeknél. A SIMPLE vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az ötnapos remdesivir kezelést kapó csoportban a betegeknél 65%-kal nagyobb valószínűséggel mutatkozott klinikai javulás a 11. napon, mint a standard ellátást kapó csoportban. A remdesivirrel végzett másik, az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) által 1063 hospitalizált beteg bevonásával végzett ACTT vizsgálat adatai azt mutatták, hogy a gyógyszerrel kezelt betegek 31%-kal gyorsabban gyógyultak, mint a placebóval kezeltek. A gyógyulás medián ideje 11 nap volt, szemben a kontroll betegcsoportnál mért 15 nappal. A remdesivir tavaly május óta áll rendelkezésre egyes COVID-19-es betegek számára az Egyesült Királyságban, Európa más országaiban pedig 2020 júliusában kapta meg a feltételes engedélyt a kiegészítő oxigénellátásra, de lélegeztetésre még nem szoruló betegek számára. Számos további állam, köztük Kanada, Ausztrália és Japán is engedélyezte a gyógyszert a hospitalizált betegek kezelésére.

 

Dexametazon

A gyulladáscsökkentő dexametazon hatóanyagot általában allergiás reakciók, bizonyos autoimmun betegségek, bőrbetegségek, asztma és más tüdőbetegségek, különféle rákos megbetegedések és egyéb betegségek kezelésére használják. A klinikai gyakorlatban gyakran alkalmazott kortikoszteroid volt az első olyan gyógyszer, amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenti a halálozást a pótlólagos oxigénellátásra vagy lélegeztetőgépre szoruló COVID-19 betegeknél. A dexametazon értékelését végző RECOVERY vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a hatóanyaggal kezelt csoportban a 28 napos halálozás szignifikánsan alacsonyabb volt (22,9%), mint a standard ellátásban részesülő betegeknél (25,7%). A dexametazon az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban és Japánban is rendelkezik hatósági engedéllyel.

 

Budezonid (budesonide)

A budezonid egy kortikoszteroid, amely inhalátor, nebulizer, tabletta, orrspray és rektális alkalmazású formában is kapható. A tocilizumabbal ellentétben ez egy relatíve olcsó, széles körben alkalmazott készítmény, inhalálható formáját az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) hosszú távú kezelésére használják. A több mint 1800 bevonásával végzett fázis III. PRINCIPLE vizsgálat eredményei szerint a budezonid három nappal lerövidítheti a kórházi kezelésre nem szoruló koronavírusos betegek gyógyulási idejét. A budezoniddal kezelt résztvevők két héten át naponta kétszer 800 mikrogrammot inhaláltak, az utánkövetés időtartama 28 nap volt. A régebben Pulmicort és Entocort márkanév alatt forgalmazott budezonid már generikus gyógyszerként is kapható, a légutak duzzanatának és irritációjának csökkentésével megelőzi az asztma által okozott légzési nehézséget, mellkasi szorítást, sípoló légzést és köhögést – a COVID-19 tüneteinek enyhítésében használható.

 

Ivermektin (ivermectin)

Az ivermektin, egy olcsó parazitaellenes gyógyszer, mely viszonylag gyorsan ellentmondásos nyilatkozatok, viták középpontjába került. Míg egyesek a COVID-19 csodaszereként emlegették a hatóanyagot, számos egészségügyi hatóság ellenezte humán gyógyászati alkalmazását. Az FDA álláspontja szerint a széles körben elérhető állatgyógyászati készítmény nem engedélyezett az Egyesült Államokban COVID-19 indikációban, és a hatóság közölte azt is, hogy több olyan esetről kapott jelentést, amelyekben "egyes személyek orvosi segítségre szorultak és kórházba kerültek, miután lovaknak szánt ivermektinnel próbáltak öngyógyítást végezni." Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá a gyógyszer COVID-19 elleni alkalmazását "jól megtervezett klinikai vizsgálatokon kívül", és az Egészségügyi Világszervezet is arra a következtetésre jutott, hogy az ivermektint csak klinikai vizsgálatok keretében szabadna alkalmazni a vírus kezelésére.

A gyógyszer gyártója, az MSD is figyelmeztetett, hogy az ivermektin értékelése során "a preklinikai vizsgálatok alapján nem találtak tudományos alapot a COVID-19 elleni potenciális terápiás hatásra", "nincs érdemi bizonyíték a klinikai aktivitásra vagy a klinikai hatékonyságra a COVID-19 betegségben szenvedő betegek esetében", és "a legtöbb vizsgálatban a biztonsági adatok aggasztó hiánya" tapasztalható. Az ivermektin-párti kampány április-májusban különösen nagy teret nyert Dél-Afrikában, ahol a koronavírus-fertőzöttség aránya a kontinensen az egyik legmagasabb volt, és az oltási program még nem terjedt ki az ország legveszélyeztetettebb lakosaira. Egyes orvosok a koronavírusos betegeknek felírták a féreghajtót, azt állítva, hogy az enyhíti a vírus tüneteit, annak ellenére, hogy a Dél-Afrikai Egészségügyi Termékeket Szabályozó Hatóság (SAHPRA) óva int a használatától. Az ivermektin kereskedelme az ország feketepiacán virágzott, egy tabletta akár 500 randért (10 ezer Ft) is elkelhetett, és a gyógyszer állatgyógyászati formáinak forgalma is rekordokat döntött.

A gyógyszerről ismert, hogy antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, ám az eddig elvégzett vizsgálatok kis létszámúak vagy alacsony színvonalúak voltak. Kisebb tanulmányok azt sugallták, hogy az ivermektin korai alkalmazása csökkentheti a vírusterhelést és a tünetek időtartamát enyhe COVID-19-ben szenvedő egyes betegeknél. Júniusban az Oxfordi Egyetem kutatói felvették az ivermektint azon gyógyszerek listájára, amelyeket a PRINCIPLE vizsgálatban értékelnek majd: az antiparazitikum alkalmazását az NHS szokásos standard ellátásával hasonlítják össze. Magyarországon február óta folyik a szer klinikai vizsgálata, lásd korábbi cikkünket: Magyarországon is folyik az ivermectin klinikai vizsgálata.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

No stone unturned: fighting Covid-19 with repurposed drugs

UK study shows arthritis drugs could improve survival in Covid-19 patients

FDA grants EUA to Roche’s Actemra to treat Covid-19

Trial shows Covid-19 patients recover with Gilead’s remdesivir

US begins trial of Gilead’s remdesivir in Covid-19 patients

UK approves dexamethasone for Covid-19 patients after positive data

Dexamethasone in Hospitalized Patients with Covid-19

Common asthma drug speeds up Covid-19 recovery at home, study finds

Ivermectin and Covid-19: how a cheap antiparasitic became political

Asthma drug budesonide shortens recovery time in non-hospitalised patients with COVID-19

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.