Súlyos COVID-esetekben mégis javasolt a dexamethason

Az adatok újraértékelése után az Európai Gyógyszerügynökség súlyos COVID-19-ben ismételten javasolja dexamethason adását.

A(z) European Medicine Agency (EMA) a Committee for Medical Products for Human Use  által végzett RECOVERY kódnevű kiterjedt feldolgozás alapján az oxigén-kezelésre, vagy a gépi lélegeztetésre szoruló COVID-19 betegeknél ismételten jóváhagyta dexamethason használatát.

Az EMA álláspontja szerint a dexamethason kezelési lehetőségnek tekintendő oxigén-kiegészítésre szoruló SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő felnőtt, vagy serdülő (12 évnél idősebb, 40 kg-nál nehezebb) betegek ellátására. A dexamethason adható szájon át, injekcióban, vagy infúzióban. Az ajánlott dózis felnőtteknél és serdülőknél egyaránt napi egy alkalommal 6 mg, 10 napon keresztül.

A 2019-ben kezdődő koronavírus betegség a betegek egy jelentős részénél kórházi kezelést igénylő légzési nehézséggel jár. Az Egyesült Királyságban kórházba került COVID-19-es betegek 26%-a, az invazív gépi lélegeztetéssel ellátott betegek 37%-a belehalt a fertőzésbe. Bár a remdesivir lerövidítette a kórházi betegek gyógyulásáig eltelt időt, de a halálozást csökkentő gyógyszer még nem áll rendelkezésre.

A súlyos COVID-19-ben szenvedő akut tüdőgyulladását a tüdők kiterjedt elhomályosodása, boncoláskor diffúz alveoláris károsodás, gyulladásos beszűrődések, mikrovaszkuláris thrombózisok jellemzik. Mint a többi vírusos pneumoniában, (pl. a madárinfluenzában, a SARS-ban, a szezonális és pandémiás influenzában) a gazdaszervezet immunválasza kulcsfontosságú szerepet játszik a szervi elégtelenségek kialakulása szempontjából. Súlyos COVID-19-ben a betegek egy részénél jelentősen megemelkednek a gyulladásos markerek szintjei (CRP, ferritin, interlekin-1, interleukin-6).

A vírusos pneumoniában keletkező gyulladásos szervi elváltozások kezelésére sokféle terápiás beavatkozást javasoltak, a glukokortikoidok haszna széles körben vitatott volt. Egy kis esetszámú vizsgálat arról számolt be, hogy COVID-19-ben a metilprednisolon klinikai előnyökkel járhat, de nagy, randomizált vizsgálatok bizonytalanok voltak a glukokortikoidok hasznának megítélésében. Több guideline is jelezte, hogy a glukokortikoidok vagy nem javasoltak, vagy egyenesen kontraindikáltak – bár például Kínában súlyos COVID-19 esetekben ajánlják a glukokortikoidok adását. A kezelési gyakorlat ezért igen változatos a világban: van olyan hely, ahol a betegek 50%-ának adnak glukokortikoidokat.

A kérdés tisztázására, a kórházi ápolásra szoruló COVID-19-ben szenvedők dexamethason kezelése hasznának értékelésére az Egyesült Királyságban egy nagy, ellenőrzött, nyílt Randomized Evaluation of COVID-19 Therapy (RECOVERY) vizsgálatot végeztek, amelynek előzetes adatai a New England Journal of Medicine-ben jelentek meg. 2020. március 19. és június 8. között 11.303 beteget randomizáltak, közülük 9355 beteg (83%) volt alkalmas dexamethason kezelésre. Végül az összes értékelhető 6425 betegből 2104 beteg került a dexamethason csoportba, míg 4321 betegnél a szokásos kezeléseket alkalmazták dexamethason nélkül. A résztvevők átlagos életkora 66,1 év volt (±15,7 év), a betegek 36%-a nő volt, 56%-uknak volt legalább egy jelentősebb, ismert kísérőbetegsége (24%-uk diabetes-es, 27%-uk szívbeteg, 21%-uk krónikus tüdőbeteg volt). Az adatok kiértékelésekor a betegek 89%-ánál laboratóriumilag igazolt SARS-CoV-2 fertőzés állt fenn, 16%ban invazív gépi lélegeztetésre, vagy extrakorporális membrán oxigenizációra szorultak, 60%-uk egyedül oxigént kapott (non-invazív lélegeztetéssel, vagy anélkül), 24%-uknak pedig nem volt szükségük sem oxigénre, sem gépi lélegeztetésre.

A dexamethasont kapó betegek a szert 10 napon át napi 6 mg-os adagban kaptak szájon át vagy intravénásan, a többi beteg a szokásos legjobb ismert ellátásban részesült, dexamethason nélkül. A vizsgálat elsődleges végpontja a mortalitás mértéke volt a kórházi kezelés megkezdése utáni 28. napon. A 2104 dexamethason-t kapó betegből 482-en haltak meg (22,9%), a 4321 kontroll betegből 1110 beteg (25,7%) vesztette életét a vizsgált periódus során (RR: 0,83, 95%CI 0,75-0,93, P<0,001). A legnagyobb haszon az invazív gépi lélegeztetésre szoruló betegeknél volt mérhető: a dexamethasont kapók csoportjában 29,3%, a kontroll csoportban 41,4% volt a halálozás (RR: 0,64, 95%CI 0,51-0,81), míg ez az arány az invazív lélegeztetés nélkül egyedül oxigént kapóknál 23,3% vs 26,2% (RR: 0,82, 95%CI 0,72-0,94) volt. A semmiféle lélegeztetési támogatásra nem szoruló betegeknél a dexamethason adagolásnak nem volt kimutatható haszna, sőt a halálozás mértéke 28. napon a dexamethasonnal kezeltek körében magasabb volt 17,8% vs 14,0% (RR:1,19, 95%CI 0,91-1,55). Az arányoknem változtak akkor sem, ha csak az 5698, laboratóriumilag igazolt SARS-CoV-2 pozitív beteget értékelték.

Az invazív gépi lélegeztetésre szoruló betegek életkorhoz igazított 28. napi mortalitása 12,3 százalékponttal (95%CI 6,3-17,6) volt kedvezőbb a dexamethason csoportban, és 4,2 százalékponttal (95%CI 1,4-6,7) volt kedvezőbb az egyedül oxigénnel kezelteknél. A dexamethason kezelés csökkentette a 28. napos halálozást a 7 napnál hosszabban fennálló fertőzés esetén, de nem befolyásolta a friss fertőzéses esetekben. A dexamethason csoportban kissé lerövidült a szükséges kórházi ápolás időtartama (12 nap vs 13 nap), és nagyobb volt a valószínűsége, hogy a beteg 28 napon belül élve kikerül a kórházból (RR: 1,10, 95%CI 1,03-1,17). A dexamethason csoportban jelentősen kisebb volt a betegség invazív gépi lélegeztetéshez vezető progressziójának kockázata (RR: 0,77, 95%CI 0,62-0,95).

A kutatók jelenleg tovább analizálják az adatokat, pl. a hemofiltrációra szoruló betegek aránya, a lélegeztetés hossza, és egyéb paraméterek szerint.

Források:

Brooks M. EMA backs dexamethasone for severe COVID-19 after data review. Medscape Medical News > International Approvals. September 18, 2020.

The RECOVERY Collaboraive Group. Dexamethason in hospitalized patients with COVID-19: Preliminary report. N Engl J Med July 17, 2020. DOI: 10.1056/NEJMoa2021436

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.