Új monoklonális antitest kapott engedélyt a COVID-19 kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a COVID-19 kezelésére szolgáló Xevudy (szotrovimab) készítményt.

 Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) december 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a COVID-19 kezelésére szolgáló Xevudy (szotrovimab, intravénás infúzió) készítménnyel szemben (kérelmező: GlaxoSmithKline Trading Services Limited). A teljes indikáció szerint a Xevudy 12 éves vagy idősebb, 40 kg testtömeg feletti, pótlólagos oxigénellátásra nem szoruló olyan enyhe-középsúlyos COVID-19-ben szenvedő betegek kezelésére alkalmazható, akiknél fennáll a súlyos betegség kialakulásának kockázata.

Az Egyesült Államokban az FDA 2021. június 16-án vészhelyzeti felhasználási engedélyt (EUA, Emergency Use Authorization) adott a készítménynek, de normál forgalmazási engedélyt még semmilyen indikációban nem adott a szernek.

 

A hatóanyagról

A Xevudy hatóanyagát, a szotrovimabot a GlaxoSmithKline és a Vir Biotechnology fejlesztette ki, és mivel a vírus tüskefehérjéjének egy konzervált területéhez kötődik, nagy az esélye annak, hogy az újonnan feltűnt omikron variáns ellen is hatásos lehet. (A SARS-CoV-2 omikron variánsának tüskefehérjéje több mint 30 mutációt tartalmaz, de vannak olyan szakaszai, amelyek nem változnak, mivel ez már a vírus életképességét veszélyeztetné.) A készítmény biztonságossági profilja igen kedvező, a leggyakoribb mellékhatások a viszonylag ritkán előforduló túlérzékenységi reakciók és az infúzió beadásának helye körül fellépő reakciók voltak, de a CHMP megítélése szerint a szer alkalmazásának várható előnyei felülmúlják ezeket a kockázatokat.

 

Klinikai vizsgálatok

Az EMA CHMP a pozitív ajánlást egy 1057 betegre kiterjedő adatkészlet elemzésére alapozta, melyben a Xevudy szignifikáns mértékben csökkentette az olyan betegek hospitalizációját és elhalálozási arányát, akiknél legalább egy olyan háttérok volt jelen, amely nagy kockázatot jelentett volna a COVID-19 súlyosbodása esetén. A Xevudy-val történő kezelést követő 29 napos időszakban a betegek 1%-a (528 betegből 6) szorult 24 órát meghaladó kórházi kezelésre, ugyanez az arány placebo esetén 6% volt (529 betegből 30), ráadásul a placebót kapó betegek közül 2 életét vesztette. A vizsgálatba bevont betege többsége még az eredeti SARS-CoV-2 vírussal fertőződött meg, de már voltak közöttük alfa és epszilon variánssal fertőzöttek is.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a decemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását. A normál ügymenettől eltérően azonban a CHMP javasolja a tagállamoknak a készítmény minél korábbi használatát, sőt, egyes uniós tagállamokban már sor került a készítmény alkalmazására.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 December 2021

EMA CHMP positive opinion: Xevudy

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Additional Monoclonal Antibody for Treatment of COVID-19

FDA approves sotrovimab for emergency use in treating COVID-19

Sotrovimab FDA Approval Status

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.