Engedélyezték a molnupiravir használatát

Az FDA december 23-án engedélyezte a molnupiravir tabletta sürgősségi alkalmazását COVID-19-ben.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) sürgősségi felhasználási engedélyt adott a Merck molnupiravir (Lageviro) vírusellenes gyógyszerének olyan enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19 fertőzésben szenvedő felnőttek kezelésére, akiknél fennáll a súlyos betegség kockázata. A a molnupiravirt a COVID-19 betegség korai szakaszában kell bevenni, csakúgy, mint a Pfizer által gyártott Paxlovidot (ritonavir plusz nirmatrelvir), amelynek sürgősségi használatát az FDA december 22-én hagyta jóvá.

Míg a Pfizer Paxlovidja 12 éven felüliek számára engedélyezett, a Merck Lageviroja azonban csak 18 éves vagy annál idősebb felnőttek számára készült.

A Merck októberben nyújtott be engedélyezési kérelmet az FDA-hoz. A vállalat a benyújtott dokumentációhoz csatolta 3. fázisú vizsgálatának eredményeit, amelyek szerint a kezelés 50%-kal csökkentheti a COVID-19 miatti kórházi kezelések számát. Későbbi adatok szerint viszont ez a hatékonyság közelebb áll a 30%-os csökkenéshez, ezért az FDA tanácsadó testülete csak kis többséggel, 13:10 arányban javasolta a szer engedélyezését. Állatkísérletek során azt tapasztalták, hogy a gyógyszer károsíthatja a magzatot, ezért terheseknek nem ajánlott. Várandósoknak csak akkor írható fel, ha orvosa megállapította, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat, és a beteget tájékoztatták ezekről a kockázatokról. Fogamzóképes nőknek a molnupiravir kezelés alatt és azt követően még legalább 4 napig megbízható fogamzásgátlási módszert kell alkalmazniuk.

A ritonavir és a molnupiravir tehát újabb vírusellenes fegyverként csatlakozik a remdesivirhez (Veklury), a COVID-19 elleni harcban. Engedélyezésük azért is nagyon jelentős, mert ambulánsan, orálisan alkalmazható szerek, míg a most már teljes mértékben -nem sürgősségi, hanem rendes használatra – jóváhagyott remdesivirt, csak intravénásan, kórházban fekvő betegeknek adható.

Mint arról mi is beszámoltunk, a szakértők már 2021 márciusában pontosan megjósolták, hogy a molnupiravir tabletta az év végére elérhető lesz. 2021 szeptemberében a Merck bejelentette a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, amelyek szerint a molnupiravir a SARS-CoV-2 számos variánsa ellen hatékony, mivel a szer nem a vírus tüskefehérjét célozza meg.

Talán részben a korai ígéretes eredmények miatt az Egyesült Államok kormánya novemberben bejelentette, hogy a júniusban 1,2 milliárd dollár értékben rendelt tablettákon túl további 1 milliárd dollár értékben vásárol molnupiravirt.

Forrás: Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Additional Oral Antiviral for Treatment of COVID-19 in Certain Adults

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.