Izrael teszteli a második emlékeztető oltást

Egy izraeli kórház százötven egészségügyi dolgozója kapott egy második COVID-emlékeztető oltást hétfőn egy kísérlet során, amely azt vizsgálta, hogy az extra oltás nagyobb védelmet nyújt-e az Omicron-változat ellen.

A Tel-Avivhoz közeli Sheba Medical Centerben végzett teszt adatait körülbelül két héten belül benyújtják az izraeli egészségügyi minisztériumnak - mondta a Reutersnek a kórház szóvivője. Az egészségügyi minisztérium dönt arról, hogy jóváhagyja-e a második, emlékeztető oltást a teljes lakosság számára.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szombati, december 25-ei közölése szerint a körülbelül 9,4 millió lakosú országban eddig 1118 megerősített Omicron-esetet észleltek, ebből 723-at külföldről hazatérő utazóknál találtak. "Nagy a valószínűsége annak, hogy további 861 további, Omicron variáns okozta fertőzést fognak igazolni, de ezen eseteknél még nem érkezett meg a vírus genetikai szekvenálásának eredménye" - áll a minisztérium sajtóközleményében.

"A legnagyobb kérdés az, hogy mennyire jelentős az Omicron? Mindenki számára világos, hogy nagyon fertőző. De hogy nagyon súlyos betegséget okoz-e - ez a legjelentősebb kérdés" - mondta a Gili Regev-Yochay, a Sheba orvosi központban folyó vizsgálat vezetője szerint leginkább azt szeretnék kideríteni, hogy az egyértelműen rendkívül fertőző Omicron mennyire súlyos betegséget okoz, és ez ellen mennyire véd egy újabb, immáron második emlékeztető oltás. Az izraeli lakosság körülbelül 64%-a kapott két adag vakcinát, és 45%-a kapott emlékeztető oltást.

December 27-én hétfőn az izraeli egészségügyi minisztérium öt hónapról három hónapra rövidítette le a második és harmadik oltás közötti ajánlott időt a fertőzések terjedésének lassítása érdekében. 

Forrás:

Reuters: "Israeli hospital launches first test of second COVID-19 booster"

Israeli Health Ministry. "Today, 25/12/2021, 591 New Confirmed Cases of the Omicron Variant Detected in Israel

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.