Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-15

Friss kutatások szerint diffúz, nagy B-sejtes lymphomában egyes betegeknél elkerülhető a sugárkezelés.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-13

A legtöbb nem kissejtes tüdőrákban a pembrolizumab immunterápia még a minimális PD-L1 expressziót mutató tumorok esetén is hatásos.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-02-21

A sebészileg eltávolított melanoma adjuváns kezelése eredményesebb nivolumabbal, mint ipilimumabbal.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-07-14

Az FDA által már más ráktípusok kezelésére engedélyezett pembrolizumab nevű immunterápiás szer javította a túlélést metasztatikus tripla negatív emlőrákban is. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-15

A Clostridium difficile okozta fertőzések ambuláns kezelését sokszor nem az irányelveknek megfelelően végzik, főleg a súlyos esetekben, s ennek potenciálisan káros következményei lehetnek.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-20

Már évtizedekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a dohányzók között kevesebb a Parkinson-kóros beteg, a dohányzásról való könnyed leszokás pedig akár a betegség korai jele is lehet.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-08-05

Lehetséges, hogy az életmódváltás, valamint egy zsírban gazdag, közel szénhidrátmentes diéta jelentős mértékben csökkenteni tudja a demencia kialakulásának kockázatát, illetve megállíthatja a leépülés folyamatát.  

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-06-13

A Parkinson-kór diagnózisát korai stádiumban nehéz felállítani, mivel számos más neurológiai betegség utánozza ezt a kórt. A kezelést akkor kell elkezdeni, amikor a beteg funkcionális hanyatlást tapasztal. Az alapterápia (carbidopa/levodopa) mellett hatásosak a dopaminagonisták és a monoamin-oxidáz B gátlók. Ha a kezelés motoros szövődményekkel jár, az említett szereken kívül katechol-O metiltranszferáz-gátlót is adhatunk. Az optimális gyógyszeres kezelés gyengülő hatása a mély agyi stimuláció javallatát képezheti. A foglalkoztatási, a fizio- és a beszédterápia lehetőségei sem elhanyagolhatók.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-05-20

Az anyagcsere-betegségek az intermedier anyagcsere számtalan enzimreakciója közül gyakran májbeli reakciókat érintenek, és az általuk okozott szervkárosodás sokszor a májban jelentkezik. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-06-11

A felső végtagi perifériás idegsérülés bizonyos sporttevékenységek és munkafolyamatok gyakori következménye. Idegkárosodásra akkor kell gondolni, ha fájdalom, gyengeség vagy érzészavar mellett nem találunk csont-, lágyrész- vagy érsérülést.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.