Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-20

A súlyos maláriás betegek kezelése kritikus helyzetűvé vált az USA-ban, mivel a gyártó beszüntette az intravénás kinidin glukonát előállítását.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-07-17

Az utazókra leselkedő egészségügyi veszélyek számtalan egyéni és általá­nos tényezőtől függenek, de alapvetően az utazás jellege, a kint tartózkodás hossza és az utazó általános egészségi állapota határozzák meg a rizikót. Általánosságban 6–8 héttel az utazás megkezdése előtt érdemes oltási tanácsadót vagy trópusi betegségekkel foglalkozó szakembert felkeresni a megfelelő oltások beadatása és a gyógyszeres kemoprofilaxis megbeszé­lése érdekében. A trópusi utazás előtti tanácsadás kiterjed a biztonságos étel- és italfogyasztásra, a balesetek és a napégés megakadályozására, a rovarcsípések elleni intézkedésekre.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-04-27

A legújabb kutatások szerint a malária kórokozói olyan szúnyogcsalogató vegyületeket termelnek, amelyek a kilélegzett levegőben is kimutathatóak, így remélhetően hamarosan lehetővé teszik a betegség gyors diagnosztizálását.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2015-03-08

A purpura fulminans ritka belgyógyászati és bőrgyógyászati sürgősségi állapot. A kórképet fokozott disszeminált intravaszkuláris alvadásfokozódás és konszumpciós koagulopátia következtében kialakuló kiterjedt bőrbevérzések, szövetnekrózisok jellemzik, kezelés nélkül többszervi elégtelenséghez vezet. A bemutatott eset alkalmat ad a purpura fulminans klinikai aspektusainak, differenciáldiagnosztikai szempontjainak és kezelésének megbeszélésére.

#5
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

Az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy az élő kórokozók okozta betegségek elleni küzdelem kétségtelen eredmé­nyei ellenére a járványos betegségek nem tűntek el. A HIV/AIDS felbukka­nása szemléletváltozást eredménye­zett, egyértelművé téve, hogy a fertőző betegségek leküzdése globális fel­adat. Az „egy a világ – egy az egész­ség” gondolatának megszületését az a felismerés motiválta, hogy a világon felbukkanó járványok többsége az ál­latvilágból származik. Az antimikrobás szerek fejlesztése leállt, a multidrug- és pánrezisztens kórokozók terjedésének megakadályozásában pedig a megelő­zésre helyeződött a hangsúly. A járvá­nyos betegségek elleni küzdelemben a védőoltások fejlesztése jelenti az elő­relépést. Más problémákat kell megol­dani az egészségügyi ellátással kapcsolatos és másokat a klímaváltozással, a természeti katasztrófákkal és a fegy­veres konfliktusokkal összefüggő fertő­zések esetén.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-01-14

A malária a világ legpusztítóbb betegségeinek egyike; évente legalább egymillió ember haláláért felelős annak ellenére, hogy az ellene való harcért globális erőfeszítéseket tesznek.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-08-15

A WHO szerint világszerte még 2010-ben is egymillió fölött lehetett a malária okozta halálesetek száma. Ha egy beteg trópusi vagy szubtrópusi tartózkodást követően lázról panaszkodik, mindig ki kell zárni a trópusi malária fennállásának lehetőségét. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-08-15

Az Orvostovábbképző Szemle nyári számában három közlemény foglalkozik a fertőző betegségekkel. Az első cikkben az Európában terjedő vírusfertőzésekről, a másodikban a kullancsok által közvetített fertőző betegségekről, a haramdikban pedig a malária akutális helyzetéről olvashatnak.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.3. szám
OTSZ Online >> Onkológia
2010-03-12

A thalassaemiák öröklött hematológiai betegségek, melyekben az egyik globin lánc csökkent szintézise vagy hiánya miatt hemolitikus anaemia alakul ki. A háziorvosnak tudnia kell, hogyan különíthetők el a thalassaemiák az egyéb anaemiáktól, és hogy a súlyos formák hogyan kezelhetők.

#10
Orvostovábbképző Szemle XI. évf.1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2004-01-01

Főbb tézisek Védettség hiányában a malaria tropica mindig vészhelyzetet jelent, a betegség haladéktalan kórházi kezelést tesz szükségessé. A kezelés megkezdése után is számolnunk kell rövid ideig tartó állapotromlással és szövődmények kialakulásával. Ma a szövődménymentes malaria tropica elsőként választandó gyógyszerei a mefloquin, illetve az atovaquon/proguanil és az artemether/lumefantrin kombináció. A szövődményes malaria tropicát kinin infúzióval kell kezelni, ezt ajánlatos doxycyclinnel kiegészíteni. Életveszélyes szervi működészavarokkal járó szövődményes lefolyás esetén az intenzív és szupportív kezelés döntő a betegség lefolyása és kimenetele szempontjából. A kezelés a malária formájához igazodik (1. ábra). A malaria tertiana és quartana általában szövődménymentesen zajlik, és ritkán válik életveszélyessé. Ilyenkor a kezelés a járóbeteg-ellátás keretében is történhet, bár a Plasmodium falciparummal történt kevert fertőzést nem lehet biztonsággal kizárni. A malaria tropica potenciálisan életveszélyes betegség, ezért mindig kórházi kezelést igényel. Még a kezelés megkezdése után is gyorsan kialakulhatnak fenyegető szövődmények. Kezdetben tanácsos folyamatos megfigyelés alatt tartani a beteget. A szövődményes malaria tropicát intenzív osztályon kell kezelni, lehetőleg trópusi betegeket ellátó osztály konziliárusi hátterével (alkalmasint telefonkapcsolattal). A maláriás betegek nem fertőznek, nem kell őket elkülöníteni. A nem vagy nem megfelelően kezelt beteg vérével történő inoculatio azonban potenciálisan fertőz.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.