hirdetés

Egy természetes maláriaellenes védekezés utánzása

A malária a világ legpusztítóbb betegségeinek egyike; évente legalább egymillió ember haláláért felelős annak ellenére, hogy az ellene való harcért globális erőfeszítéseket tesznek.

hirdetés

A Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvoskarának kutatói a velük együttműködő, más intézményekhez tartozó tudósokkal egy olyan fehérjét azonosítottak az emberi vérlemezkékben, ami új fegyver lehet a betegség ellen. Munkájukat a Cell Host and Microbe decemberi számában publikálták.

A maláriát a Plasmodium fajhoz tartozó paraziták okozzák, amelyek a vörösvérsejteket fertőzik meg. Újabb, más egyetemeken végzett kutatások azt mutatták ki, hogy a vérlemezkék hozzákötődhetnek a megfertőzött vörösvérsejtekhez és elpusztíthatják a parazitát, azonban ennek a hatásnak a mechanizmusa nem volt ismert. A jelenlegi kutatás résztvevői azt feltételezték, hogy e hatás a vérlemezkék által elválasztott ’gazda védekező fehérjékkel’ (HDP, host defense peptid) van kapcsolatban.

„Végül azt találtuk, hogy egyetlen fehérje, a humán trombocitafaktor 4 (hPF4, human platelet factor 4), amelyet a vérlemezkék aktivált állapotukban szekretálnak, megöli a vörösvérsejtek belsejében levő parazitákat anélkül, hogy károsítaná a vörösvérsejteket” – magyarázta Doron Greenbaum PhD farmakológus, a közlemény szenior szerzője. A hPF4 célpontja a Plasmodium falciparum egy specifikus szervecskéje, az emésztő vakuolum, amely lényegében a parazita „gyomra”, ahol megemészti a hemoglobint. A kutatók azt mutatták ki, hogy a hPF4 hihetetlen sebességgel, percek, vagy akár másodpercek alatt tönkreteszi a vakuolumot, és ezzel megöli a parazitát anélkül, hogy károsítaná a gazdasejtet.

Bár a HDP-k vonzó terapeutikumnak tűnnek, mégsem lehet tömegesen felhasználni őket a malária kezelésére, mivel előállításuk nagyon költséges. Greenbaum és kollégái ezért azt vizsgálták meg, hogy a HDP-k szerkezetére hasonlító szintetikus molekulákkal is el lehet-e érni hasonló hatást a Plasmodium ellen. Mintegy 2000 kis molekulájú HDP utánzatot (smHDP, small molecule HDP) szűrtek, amelyeket a PolyMedix Inc. pennsylvaniai biotechnológiai vállalat állított elő, és végül azt állapították meg, hogy „a legjobban ható molekulák hatásmechanizmusa a Plasmodium ellen ugyanaz volt, mint a hPF4-é”.

Akárcsak a trombocitákban található természetes hPF4 esetében, a leghatásosabb smHDP-k célpontjait is csak a fertőzött vörösvérsejtek alkották, s ugyanúgy támadták meg és tették tönkre a parazitákat, mint a hPF4, de még hatásosabban és gyorsabban. „Az smHDP-k behatolnak a fertőzött vörösvérsejtekbe, és feloldják, tönkreteszik a parazita emésztő vakuolumát, még gyorsabban, mint a hPF4 fehérje” – mondta Greenbaum. „A trombocitákból származó fehérje kb. 25-ször kevésbé hatásos, de ami meglepő, az az, hogy a hatásmechanizmusuk teljesen egyforma – az smHDP-k másodpercek alatt szétroncsolják a parazita vakuolumát.”

A kutatócsoport két anyagot, a PMX1207-et és a PMX207-et választotta ki arra a célra, hogy kipróbálják őket egér malária modellen. Mindkét molekula jelentősen csökkentette a paraziták szaporodását és nagy mértékben javította a túlélési arányt – ez is azt igazolta, hogy az smHDP-k használhatók maláriaellenes szerként. Kutatásuk alapján megállapították, hogy a vérlemezkék veleszületett immunrendszere utánozható kismolekulájú, gyógyszer-szerű anyagokkal, amelyek hatásosabbak, kevésbé toxikusak és olcsóbbak lehetnek, mint a ma használt maláriaellenes szerek.

Túl az erősebb hatásukon, az smHDP-knek több más előnye is lehet a többi maláriaellenes kezeléshez képest. Tekintve, hogy a Plasmodium kivétel nélkül mindig adaptálódik egy bizonyos gyógyszerhez és rezisztenssé válik vele szemben, a kezelés hatásossága és a túlélési arány csökken. Mivel az smHDP-vel a szervezet természetes védekező mechanizmusát utánozzák, ennél nem kell tartani a rezisztenciától. A szintetikus HDP-k ellen igen nehezen tudnak rezisztenciát kialakítani a patogének, mert ezek nem a fehérjéket, hanem a membránokat támadják meg.

A kutatócsoport következő célja az, hogy szájon át szedhető gyógyszereket fejlesszen ki az smHDP-kből, mivel az intravénás kezelési forma az endémiás területeken, különösen vidéken, nem megfelelő.

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.