hirdetés

Gyors malária diagnózis lehetősége

A legújabb kutatások szerint a malária kórokozói olyan szúnyogcsalogató vegyületeket termelnek, amelyek a kilélegzett levegőben is kimutathatóak, így remélhetően hamarosan lehetővé teszik a betegség gyors diagnosztizálását.

hirdetés

A trópusi betegségek közül a malária évente közel egymillió ember – elsősorban afrikai kisgyermek – életét követeli. Audrey Odom és munkatársai (Washington University, St. Louis, USA) most azt vizsgálják, miben rejlik ezen paraziták sikerességének titka. Megfigyeléseik szerint a maláriával fertőzött beteg erős vonzerőt jelent a kórokozókat terjesztő szúnyogok számára, ugyanis ezek a paraziták a vérben történő szaporodásuk során olyan, a növényi illatanyagokhoz hasonló vegyületeket termelnek, amik vonzzák a nektárt kereső maláriaszúnyogokat.

Odom és kollégái emberi vörösvérsejteket tartalmazó tápoldatban végezték el a malária leghalálosabb formáját okozó Plasmodium falciparum szaporítását, majd a keletkezett illékony vegyületeket gázkromatográfiai és tömegspektrometriai vizsgálatoknak vetették alá. A nem fertőzött tenyészetekkel összehasonlítva négy vegyületet azonosítottak, melyeket a paraziták állítottak elő. Kettő közülük, a terpének csoportjába tartozó limonin és pinén, növényi illóolajok komponensei.

Mind a nőstény, mind a hím szúnyogok főként virágnektárral táplálkoznak, a nőstényeknek azonban a peték fejlődéséhez kiegészítő táplálékra, fehérjében gazdag vérre is szüksége van. Az Anopheles gambiae fajjal végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy ezek a maláriaszúnyogok olyan szaglósejtekkel rendelkeznek, melyek a terpének – köztük a limonin és a pinén – észlelésében segítik őket. A paraziták által termelt vegyületek tehát egyfajta természetes csalogató illatanyagok, melyekre a szúnyogok úgy reagálnak, mint a növényi táplálékokra. Ez a magyarázata annak, hogy míg az egészséges emberek pusztán testszaguk és a kibocsátott széndioxid alapján vonzzák az Anopheles szúnyogokat, a maláriával fertőzöttek a termelt illatanyagok miatt sokkal vonzóbbak a vérszívók számára.

A kutatások eredményei igen jelentősek, segíthetik a malária-diagnosztizálás új módszereinek fejlesztését, valamint a szúnyogok elleni védekezés hatékonyságának javítását. Az embereken végzett első vizsgálatok folyamatban vannak, a kutatók remélik, hogy a paraziták által termelt vegyületeket sikerül kimutatni a fertőzött gyermekek leheletében, vagy izzadságában. Ez azért is lenne kívánatos, mert a légzésvizsgálat alapján felállított diagnózis az érintettek számára minden bizonnyal kellemesebb lenne, mint a jelenlegi gyakorlat szerinti vérminta-elemzés. A szúnyogcsípések ellen védekezés – és ezzel a kórokozók terjedésének megakadályozása – azonban nem egyszerű, a teljes körű védelem biztosítását egyelőre csak egy olyan kémiai védőöltözet tenné lehetségessé, ami egyszerre gátolja az emberi test által kibocsátott jelzéseket, és egyben a vérszívók számára elrettentő hatóanyagokat is tartalmaz.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.