Alfa- és béta-thalassaemia

A thalassaemiák (a név a „tenger” görög megfelelőjéből ered) olyan öröklött autoszomális recesszív hematológiai betegségek, melyekben az egyik globin lánc csökkent szintézise vagy hiánya miatt hemolitikus anaemia alakul ki. A globin láncok közti aránytalanság hemolízishez vezet, és gátolja a vörösvérsejtképzést. A családorvosoknak tudniuk kell, hogyan diagnosztizálhatók a thalassaemiák, hogyan különíthetők el az egyéb eredetű microcytaer anaemiától, és hogy milyen lehetőségek vannak a thalassaemia súlyos formáinak kezelésére. Világszerte körülbelül 5%-os gyakorisággal mutathatók ki a globin lánc különféle variánsai, de csak 1,7%-ban mutatható ki alfa- vagy béta-thalassaemia. A thalassaemia egyformán érinti a férfiakat és a nőket, gyakorisága 10 000 élveszületésre számítva körülbelül 4,4. Az alfa-thalassaemia az afrikai és dél-ázsiai származású, a béta-thalassaemia a mediterrán, afrikai és délázsiai származású népességben a leggyakoribb. Ezekben az etnikai csoportokban 5–30%-ban van jelen thalassaemia minor.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Herbert L. Muncie
a szerző cikkei

James S. Campbell
a szerző cikkei

Prof. dr. Udvardy Miklós, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
cikk[] galeria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.