Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-08-26

A korai terhességben szedett antidepresszívumok növelhetik a születési rendellenességek kockázatát.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-04-02

Cipriani munkacsoportja ismét értékelte a különböző antidepresszívumok hatásosságát a súlyos depresszív zavarokban.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-17

A kanadai Calgary Egyetem kutatói szerint az antidepresszáns clomipramin alkalmas lehet a progresszív sclerosis multiplex kezelésére.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-04-19

A narkolepszia aluszékonysággal és számos egyéb tünettel (kataplexia, alvási paralízis, hipnagóg hallucináció) járó betegség, alapja a hypothalamus megfelelő sejtcsoportjainak csökkent orexintartalma. Kialakulásában környezeti és genetikai faktorok, autoimmun mechanizmusok játszanak közre. Diagnosztikája az anamnézisre, az alváslaboratóriumokban végezhető többszörös alváslatencia tesztre és éjszakai poliszomnográfiás vizsgálatra, valamint HLA-meghatározásra épül. Kezelésében pszichostimulánsok és egyes antidepresszívumok használatosak. A jellegzetes tünetek, a műszeres kivizsgálási lehetőségek ellenére a betegséget rendkívül ritkán és hatalmas késéssel ismerik fel!

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-09-04

Az SSRI antidepresszívumok hatásossága egymáshoz lényegében hasonló, de az escitalopram kiemelkedik a sorból: sok metaelemzés szerint hatásosabb más SSRI szereknél és egyenértékű a kettős hatású (SNRI) antidepresszívumokkal, ám azoknál jobban tolerálható. Hatásossága nem marad el a (rendszerint több mellékhatással járó) kombinált antidepresszív kezeléstől. Sok adat jelzi, hogy a mellékhatások nél­kül elérhető remisszió esélye jelenleg escitalopram mellett a legnagyobb.

#6
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Valdoxan a depresszió kezelésében - 1. rész
OTSZ Online
2012-09-14

A major depresszió az emberiség kb. 21%-át érintő krónikus, visszaesésekre hajlamos betegség. Az összes betegségterhek világrangsorában 2004 óta a harmadik helyen áll, és húsz éven belül az első hely­re kerülhet. Gyakran „komorbid” állapotokkal társul, sú­lyos funkciókárosodással és szociális zavarokkal jár, ami az életminőség jelentős romlásához vezet.

#7
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Agomelatin a depresszió kezelésében - 3. rész
OTSZ Online
2012-09-14

A 47 éves nőbeteg 3 éve áll gondozónkban kezelés alatt. Szomatikus előzményéből többszörös lumbális porckorongsérv emelendő ki, mely miatt kialakult állandó fájdalma nagyban hozzájárult pszichés dekompenzálódásához.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-03-12

A végstádiumú rákbetegek fájdalomcsillapításának eszközei és a szakmai ismeretek széles tárháza nyújtanak segítséget a gyakorló orvosnak ahhoz, hogy betege emberi méltóságát megőrizve, tiszta tudattal, fájdalommentesen élhesse le élete utolsó szakaszát. 

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-02-20

Nagyszabású észak-európai regisztervizsgálat adatai szerint a terhesség második felében szedett szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók növelik az újszülött perzisztáló pulmonális hipertenziójának veszélyét. Az ezrelékekben mérhető többletkockázat nem elhanyagolható, bár a major depresszió veszélyeihez képest csekély.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.