hirdetés

Az SSRI-k a terhesség második felében sem teljesen ártalmatlanok

Nagyszabású észak-európai regisztervizsgálat adatai szerint a terhesség második felében szedett szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók növelik az újszülött perzisztáló pulmonális hipertenziójának veszélyét. Az ezrelékekben mérhető többletkockázat nem elhanyagolható, bár a major depresszió veszélyeihez képest csekély.

hirdetés

A skandináv országokban és Izlandon 1996 és 2007 között folytatott lakossági kohorszvizsgálatról szóló beszámolót a British Medical Journal 2012. január 12-én jelentette meg. A stockholmi Karolinska Intézet nőgyógyász docense, Helle Kieler által vezetett munkacsoport több mint 1,6 millió, a 33. gesztációs hét utáni élveszülés adatait dolgozta fel retrospektív módon, összefüggést keresve az újszülöttek perzisztáló pulmonális hipertenziója (PPH) és a terhesség alatt kiváltott antidepresszív gyógyszerek között. A vizsgálódást az indokolta, hogy korábban különböző szerzők egymásnak ellentmondó eredményeket közöltek az SSRI-szedés és az újszülöttkori PPH összefüggéséről: míg egy 2006-ban publikált eset-kontroll vizsgálat hatszoros kockázatnövekedést állapított meg, addig egy másik, 2011-ben publikált eset-kontroll vizsgálatban egyáltalán nem találtak kockázatnövekedést.

A mostani észak-európai regisztervizsgálat alanyai közül több mint 30 000 várandós nő szedett SSRI-t a terhessége alatt, s közülük 11 014-en a 20. terhességi hét után is váltottak ki ilyen gyógyszert (sertralint, citalopramot, paroxetint, fluoxetint, fluvoxamint vagy escitalopramot). További több mint 600 várandós nő szedett a terhesség második felében a szerotonin, illetve a noradrenalin szintjét befolyásoló egyéb antidepresszívumot (clomipramin, venlafaxin, imipramin, amitriptylin, duloxetin, dosulepin, milnacipran, trazodon, nefazodon, moklobemid). A terhesség második felében SSRI-expozíciót elszenvedett újszülöttek közül 33-nál állapítottak meg PPH-t, ez az SSRI-t terhességük alatt nem szedő nők újszülöttjeihez viszonyítva 2,1-szeres kockázatnak felelt meg (95%-os MT: 1,5–3,0). A külön-külön is értékelhető SSRI szerekhez 2,0-szeres (fluoxetin), 2,3-szeres (citalopram és sertralin), illetve 2,8-szeres (paroxetin), a szerotonin- és noradrenalinszintre ható egyéb antidepresszívumok szedéséhez 2,9-szeres (95%-os MT: 0,9–8,9), a terhesség korai szakaszában szedett SSRI szerekhez 1,4-es (95%-os MT: 1,0–2,0) kockázat tartozott. A felsorolt esélyhányadosok az anyai életkor, NSAID-szedés, antidiabetikus terápia és több más faktor figyelembevételével nyert korrigált értékek.

Az újszülöttkori PPH – a méhen kívüli élethez szükséges keringési átrendeződés zavara – az élve született csecsemők 1-2 ezrelékét sújtja, és szakszerű kezelés mellett is 10–20%-ban végzetes. Az érintett csecsemők rendszerint nem koraszülöttek, és mentesek az egyéb veleszületett fejlődési rendellenességektől. Légzési elégtelenségük intubálást, mechanikus lélegeztetést igényel. Születésükkor elmarad a pulmonális vaszkuláris rezisztencia csökkenése, a tüdő nem megfelelő vérátáramlása súlyos hipoxémiához vezet. A PPH ismert perinatális kockázati tényezői az anyai túlsúly, dohányzás, diabétesz és a terhesség alatti NSAID-kezelés. A kiváltó ok a pulmonális vaszkulatúra beszűkülése (pl. meconium-aspiráció), hipopláziája (pl. rekeszsérv) és átépülése (pl. gyógyszerhatás) egyaránt lehet. Az SSRI-k PPH-t okozó hatásának mechanizmusa ismeretlen, de összefüggésbe hozható pl. az SSRI-knek a tüdőben való akkumulálódásával, a szerotonin vazokonstrikciót kiváltó, illetve a szerotonin-transzporteren keresztül a tüdőartériák simaizomsejtjeinek proliferációját fokozó hatásával. Retrospektív obszervációs vizsgálatok eredményeiből a lehetséges oksági összefüggésekre nézve nem vonhatunk le semmilyen következtetést, azt azonban hangsúlyozzák a szerzők, hogy a PPH kockázatának növekedése nagy valószínűséggel nem egyes SSRI-k sajátossága, hanem csoporthatás.

Szorosan nem kapcsolódik Kieler és mtsai közleményéhez, mégis érdemes megemlíteni, hogy a terhesség korai szakaszában szedett SSRI-k veleszületett fejlődési rendellenességet okozó hatásának is bőséges irodalma van. Számos cikk tárgyalta kardiális fejlődési rendellenességek lehetséges okozójaként az első trimeszterben szedett paroxetint, sertralint, fluoxetint, citalopramot. Az FDA 2005-ben figyelmeztetést adott ki a paroxetin terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban. Különösen meggyőzőnek tűnnek az első trimeszterbeli SSRI-kezelést a pitvari és/vagy kamrai sövényhiány gyakoribb előfordulásával összekapcsoló vizsgálati adatok. A meglehetősen gyakori terhességi depresszió kezelése során a várható terápiás előnnyel szemben a magzati kockázatot is alaposan mérlegelni kell.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.