hirdetés

Antidepresszívumok összehasonlító értékelése

Cipriani munkacsoportja ismét értékelte a különböző antidepresszívumok hatásosságát a súlyos depresszív zavarokban.

hirdetés

A pszichiátriai betegségek a világon feljegyzett betegségek mintegy egyötödét (pontosabban 22,8%-át) teszik ki. A Föld lakosságának növekedésével és korosodásával egyre több a depressziós beteg, jelenleg kb. 350 millióra tehető a számuk. A betegség pénzügyi kihatásai is óriásiak, az USA-ban mintegy 210 milliárd dollárra rúgnak. Ennek kb. 45%-a kezelések költsége, 50%-a a kiesett munkanapok okozta veszteség és kb. 5%-ot emésztenek fel az öngyilkosságok következményei.

Épp ezért nagyon fontosak az olyan közlemények, amelyek a depresszió enyhítésének lehetőségét bizonyítják. A Lancet-ben februárban online megjelent nagy metaanalízis ismét igazolta a különböző antidepresszív szerek hatásosságát a súlyos depresszív zavarokban (MDD,major depressive disorder) is.

A Dr. Cipriani vezette munkacsoport több mint 116 000 MDD-ben szenvedő beteget tartalmazó 522 randomizált, kettős vak, ellenőrzött vizsgálatot nézett át, melyekben 21 féle antidepresszívumot hasonlítottak össze placebóval. A betegek átlagos életkora 44 év volt, 62,3%-uk nőbeteg volt. A kutatók úgy találták, hogy 8 hét alkalmazás után mindegyik vizsgált antidepresszívum szignifikánsan hatásosabb volt a placebónál, ami a standard depressziós skálán legalább 50%-os javulását jelentett. A gyógyszerek egymás közötti összehasonlítása során kiderült, hogy az agomelatin, az escitalopram és a vortioxetin a leghatásosabbak, és a betegek ritkán utasítják el ezeket, ezért az elemzők ezeket a szereket a „leginkább elfogadhatónak” nevezték. Dr. Andrea Cipriani (Department of Psychiatry, University of Oxford, UK) és munkatársai úgy találták, hogy a trazodon, a fluvoxamin és a reboxetin általában kevésbé hatékonyak, ráadásul a betegek ezeket gyakrabban nem fogadják el, alkalmazásuk tehát kevésbé kedvező”.

Az antidepresszívumok hatásossága ellenére nem biztos, hogy akár MDD-ben rögtön ezekkel kell kezdeni a kezelést, egyéb lehetőségeket - pl. a pszichoterápia alkalmazását- is fontolóra kell venni. Régóta viták vannak az antidepresszív szerek hatásosságáról, mivel a hatásuk rendszerint lassan alakul ki, hosszú alkalmazásuknál pedig számításba kell venni előnyeiket, és alkalmazásuk hátrányait (és a mellékhatásokat) is. A vizsgált 21 gyógyszer a következő volt: agomelatin, amitriptylin, bupropion, citalopram, clomipramin, desvenlafaxin, duloxetin, escitalopram, fluoxetin, fluvoxamin, levomilnacipran, milnacipran, mirtazapin, nefazodon, paroxetin, reboxetin, sertralin, trazodon, venlafaxin, vilazodon, and vortioxetin. Az összes klinikai vizsgálatban a különböző szerek közötti számszerű esély (OR) 1,15 és 1,55 között mozgott, az elfogadhatóság 0,64 és 0,83 között volt. A gyógyszert a placebóval összehasonlító vizsgálatokban az OR 1,37-től (reboxetin) 2,13-ig (amitriptylin) terjedt. A gyógyszerszedés abbahagyásának (dropout) aránya az agomelatin és fluoxetin esetében a placebóhoz képest 0,84 illetve 0,88 volt. Legmagasabb dropout arány a clomipramin esetén volt megfigyelhető (OR: 1,30).

A szerek között a leghatásosabbnak az agomelatin, az amitriptylin, az escitalopram, a mirtazapin, a paroxetin, a venlafaxin és a vortioxetin mutatkozott (OR 1,19-től 1,96-ig). A legkevésbé hatásos szerek a fluoxetin, a fluvoxamin, a reboxetin és a trazodon voltak (OR 0,51-0,84). A legkevesebb dropout az agomelatin, a citalopram, az escitalopram, a fluoxetin, a sertralin és a vortioxetin esetében történt (OR 0,43-tól 0,77-ig). Legtöbb dropout az amitriptylin, a clomipramin, a duloxetin, a fluvoxamin, a reboxetin, a trazodon és a venlafaxin mellett volt megfigyelhető (OR 1,30-tól 2,32-ig).

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Parikh és Dr. Kennedy (University of Michigan) megjegyezte, hogy bár a tanulmány feldolgozási módszere igen jónak mondható, de a hosszú idejű hatásokat most sem értékelték, hiszen csak 8 hetes megfigyelés történt. Cipriani munkacsoportja már 2009-ben is végzett hasonló vizsgálatot, amikor úgy találták, hogy a vizsgált 12 antidepresszívum közül 4 új hatóanyag hatásosabbnak bizonyult a régebbieknél. A dolgozat nagy segítséget adhat az orvosoknak és a betegeknek a legmegfelelőbb antidepresszív szer megválasztásához. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. The Lancet 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.