Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 22
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-01-23

Az Európai Gyógyszerügynökség jelentése a CHMP által 2018. december hónapban értékelt készítményekről. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-26

Az EMA CHMP 2018. november hónapban az alábbi táblázatokban szereplő hatóanyagokat tartalmazó készítményeket értékelte. Félkövér betűtípussal a listára az előző hónap óta felkerülő készítmények olvashatók.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-03

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2018 július 23-26-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-05-03

A cikkben az EMA által 2018 április-májusában vizsgált és vizsgálandó hatóanyagok listáját közöljük.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-22

AZ EMA CHMP igen sok készítményt vizsgált decemberben.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-08-07

Az FDA új programjának célja, hogy a betegek olcsóbban és az eddigieknél korábban juthassanak hozzá a számukra nélkülözhetetlen vényköteles gyógyszerekhez.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-02-09

A súlyos felnőttkori növekedésihormon- (GH-) hiány jelentőségének felis­merése, a GH-pótlás bevezetése a klinikai gyakorlatba közel három évti­zedes múltra tekint vissza. Hazánkban 20 éve vált lehetővé felnőttek szá­mára a GH-pótló kezelés, a témában számos publikáció látott napvilágot. A felnőttkori GH-hiány jelentőségének felismerése, a betegek megfelelő GH-kezelése óriási mértékben javította a hipopituiter betegek hormonpótló terápiáját. A szerzők áttekintik a kórkép kórismézésének, kezelésének főbb szempontjait, összefoglalják a hazai tapasztalatokat.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-06-08

A szerzők öt olyan lehetséges beavatkozási módot azonosítottak, amelyek révén az EMA elősegítheti, hogy a gyógyszerek elérhetőbbé/megfizethetőbbé váljanak a betegek számára – legalábbis az Európai Unióban.  

#9
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

A történetírás mindig szubjektív, még akkor is, ha igyekszünk objek­tív tényekre alapozni, hiszen lénye­ges, hogy az eseményekből mit eme­lünk ki, és mit hagyunk a háttérben. A sikereket hangsúlyozzuk, vagy az akadályokról beszélünk, melyek nél­kül a sikerek még emelkedettebbek lennének. A jelen munkában is a szer­zők szubjektív véleménye tükröződik, bár az összeállítás adatokra támaszko­dik. Számadatokkal különben az olva­sót szándékosan nem terheljük, hogy a figyelem az általános összefüggé­sekre koncentrálódjon.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-20

Gyakorló orvos számára talán idegenül hangzik a címbéli kifejezés, hiszen ő nyilván előbbre valónak tartja a betegekkel való törődést az elvont jogi kategóriák közötti búvárkodásnál. A látszat azonban most is csalóka. A szellemitulajdon-védelem jogi eszközrendszere nem egyébre szolgál, mint az alkotó emberek jogos érdekeinek védelmére, anyagi biztonságuk elősegítésére, ezáltal megteremti a megfelelő környezetet újabb alkotások létrehozására. S persze a társadalomnak is alapvető érdeke, hogy a tudományos kutatások, a technológiai fejlesztőmunka eredményei, a szakirodalmi alkotások minél szélesebb körben és minél gyorsabban hozzáférhetővé váljanak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.