hirdetés

Az első nem tüneti kezelés Alzheimer-kór ellen

Az FDA 2003 óta először engedélyezett új Alzheimer-kór kezelésére alkalmas készítményt (Aduhelm, adukanumab), mely első gyógyszerként a betegség elleni küzdelemben nem tüneti kezelést nyújt, hanem a betegség egyik alapvető okát kezeli.

hirdetés

Az FDA június 7-én engedélyezte az Alzheimer-kór kezelésére javallott Aduhelm (adukanumab) injekciót (kérelmező: Biogen és Eisai Co., Ltd.) A biológiai készítmény az első és egyetlen olyan szer, mely a betegségben szenvedőknél az egyik leginkább meghatározó kórképet, az amiloid-béta plakkokat kezeli, számukat csökkenti, terjedésüket gátolja. Az FDA az Aduhelmet a klinikai vizsgálati program eredményei alapján úgynevezett gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében hagyta jóvá, ami azt jelenti, hogy a hatóság véleménye szerint okszerűnek tekinthető, hogy a szer klinikai előnyt okoz a szellemi hanyatlás lassításával. Fontos, hogy egy vizsgálati végpont szerint az amiloid plakkok mennyiségének csökkenése bizonyítottnak tekinthető ugyan, viszont az még csak egy erős indokokkal alátámasztható feltevés, hogy az Aduhelm valóban lassítja vagy megakadályozza, esetleg visszafordítja a kognitív hanyatlást.

Ezért a végleges engedélyhez a kérelmezőknek további megerősítő vizsgálatok (confirmatory trials) elvégzését írta elő az FDA (ezeket nevezik néha jóváhagyást követő [post-approval] vagy fázis IV vizsgálatoknak is). Az amerikai szaksajtó túlnyomó többsége az igen sokszor vitatott eredmények ellenére is történelmi jelentőségűnek minősíti az engedély kiadását, tekintettel egyrészt arra, hogy 2003 óta ez az első, Alzheimer-kór kezelésére szolgáló jóváhagyott készítmény, másrészt ez már nem tüneti kezelés. Csak az Egyesült Államokban 5,7-6 millió beteget kezelnek Alzheimer-kórral, mely óriási terhet ró a gondozókra és a családokra (becslések szerint körülbelül évi 200 milliárd dollár csak a kezelési költség, és itt a hozzátartozók életminőség-romlásáról még nem is beszéltünk). Ha viszont a fázis IV vizsgálatok nem szolgálnak kellő megerősítéssel, a kérelmező vállalatnak vissza kell vonni a piacról a készítményt.

 

A hatóanyagról (adukanumab) és a klinikai vizsgálati programról

Az adukanumab (aducanumab) egy humán monoklonális antitest, amelyet kifejezetten az agyban keletkező amiloid-béta plakkok mennyiségének csökkentésére fejlesztettek ki. A hatóanyagot eredetileg a Neurimmune fedezte fel, majd a Biogen szerezte meg a licencét, 2017-től pedig a Biogen és az Eisai együttműködésben dolgozik a szer fejlesztésén és piacra dobásán. Az adukanumab hatásmechanizmusáról és a klinikai vizsgálati programról részletesebben korábbi cikkeinkben számoltunk be: Aducanumab korai Alzheimer-kórban, Új Alzheimer-kór elleni antitest a láthatáron és Amerikában már engedélyezés alatt az adukanumab.

 

Az Alzheimer-kórról bővebben

Az Alzheimer-kór heterogenitásáról és diagnosztikájáról korábbi cikkünkben számoltunk be: Az Alzheimer-kór heterogenitása (szerző: Dr. Kovács Tibor). A demens betegek hazai kezelési gyakorlatáról pedig alábbi cikkeinkben írtunk: Új kismolekulás Alzheimer elleni szer a láthatáron, Gyógyszeradagoló tapasz Alzheimer-kórra.

 

Gyógyszerpiaci kitekintés, a készítmény ára

Az amerikai szaksajtó néha már-már bulváros nyelvezete szerint a Biogen számára élet-halál kérdése volt az Aduhelm engedélyezése, több cikkben is a pókerből ismert „all-in” kifejezést használták az készítménnyel kapcsolatban, tükrözve, hogy a cég mindent egy lapra tett fel. Tény, hogy tavaly elért 13,4 milliárd dolláros árbevételük 6%-kal volt kevesebb az előző évinél, a 2021-es forgalmukat pedig a 10,5-10,8 milliárd dollár közötti tartományba becsülik a vállalat saját előrejelzései. 2020 két évtized után az első olyan év volt, melyben a Biogen árbevétele csökkent, és minden bizonnyal ezt követi a következő. A visszaesés oka elsősorban a generikumok színre lépése több fontos piacon: a cég árbevételének 40%-át adó Tecfidera (sclerosis multiplex indikáció) 2020 utolsó negyedévében 608 millió dolláros bevételt hozott, ami 50%-kal kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Másik jelentős szerük, a Spinraza (SMA) forgalma is csökkent 8%-kal, de itt ijedelemre inkább az adhat okot, hogy az Egyesült Államokban ez a visszaesés 34%-os volt. Kétségtelen, hogy a vállalatra a befektetők és részvényesek részéről erős nyomás helyezedik, ám 33 klinikai fejlesztési programjuk közül 10 már késői fázisban tart, és folyamatosan vásárolnak új hatóanyagokat, készítményeket, ami reménykeltő.

Valószínűleg ennek a nyomásnak is köszönhető, hogy a Biogen még az ágazati elemzőket is meglepte az Aduhelm listaárával, amely többszöröse lett a szakma által előre jósoltnál: egy átlagos beteg éves kezelésének költsége 56 ezer dollár körül lesz (egy átlagos testtömegű betegnél alkalmazott egyetlen infúzió ára 4312 dollár). Az eltérő keresetek és gyógyszer-ártámogatási rendszerek miatt ugyan nincs ugyan sok értelme ennek az összehasonlításnak, de ez jó magyar forintra átszámolva majdnem 16 millió forint. Az Institute for Clinical and Economic Review előzetesen még 8300 dollárra becsülte a készítmény éves listaárát.

Az elemzők ilyen ár mellett módosították modelljeiket, és a Bernstein szakértői például 10 milliárd dollár körüli éves forgalmat jósolnak a készítménynek a termékciklus legjobb éveiben. A Cantor Fitzgerald modelljei szerint a csúcs eladásokat 2028-ra éri el az Aduhelm, bár ők egy kicsit alacsonyabbra, 8,2 milliárd dollárra lövik be az éves forgalmat. Mint a fentiekben írtuk, ez körülbelül annyi, mint a cég teljes idei árbevétele tokkal-vonóval, az összes jelenlegi gyógyszerüket beleszámítva. Az FDA engedély bejelentésének piaci jelentőségét érzékelteti, hogy a hétfői napra időzített bejelentés miatt a Biogen részvényeinek adásvételét felfüggesztették, a kereskedés újraindítását követően pedig az árfolyam egyetlen nap alatt 54%-kal, 434 dollárra ugrott fel.

 

A Biogen részvényárfolyamának keddi emelkedése az Aduhelm engedélyének kiadásakor

 

Az elemzők korábban egyáltalán nem gondoltak arra, hogy ekkora blockbuster lehet a készítmény, jócskán meg kellett emelni az előrejelzések számait. Ennek legfőbb oka az, hogy az Aduhelm meglepően széles indikációs kört kapott a hatóságtól: bár a készítményt (főleg elővigyázatosságból) a betegség korai stádiumában vizsgálták, és korábban egy szakértői panel már el is utasította a szert, az FDA némileg meglepő módon az összes Alzheimer-kórban szenvedő beteg kezelésére engedélyezte a készítményt. Az adukanumab klinikai vizsgálati eredményei némiképp ellentmondásosak voltak, ezért sok szakíró az engedélyezés valószínűségét a pénzfeldobáséhoz hasonlította, arra pedig csak nagyon kevesen gondoltak, hogy teljes jóváhagyást kap, még ha ehhez megerősítő vizsgálatok lefolytatását írják is elő. Ez azt jelenti, hogy az Aduhelm elméletileg a 6 millió amerikai beteg mindegyikénél javallattal rendelkezik, és pillanatnyilag egyeduralkodó ezen a piacon.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Grants Accelerated Approval for Aduhelm (aducanumab-avwa) for the Treatment of Alzheimer’s Disease

Update on FDA Advisory Committee’s Meeting on Aducanumab in Alzheimer’s Disease

FDA Accepts Biogen’s Aducanumab Biologics License Application for Alzheimer's Disease with Priority Review

Biogen Completes Submission of Biologics License Application to FDA for Aducanumab as a Treatment for Alzheimer’s Disease

Biogen Plans Regulatory Filing for Aducanumab in Alzheimer’s Disease Based on New Analysis of Larger Dataset from Phase 3 Studies

Biogen and Eisai to Discontinue Phase 3 ENGAGE and EMERGE Trials of Aducanumab in Alzheimer’s Disease

Biogen and Eisai Announce Presentation of Detailed Analyses from the Phase 1b Long-Term Extension Study of Aducanumab at Clinical Trials on Alzheimer’s Disease (CTAD)

New Data from Long-Term Extension of Phase 1b Study of Investigational Alzheimer's Disease Treatment Aducanumab Presented at 10th Clinical Trials on Alzheimer's Disease

Biogen Reports New Data from Phase 1b Study of Investigational Alzheimer’s Disease Treatment Aducanumab

Biogen's aducanumab crosses FDA finish line just in time to save its business

Biogen's 'shockingly broad' Aduhelm label—and $56K price—set up a $10B launch, analysts say

hirdetés
Cikk[272807] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.