hirdetés

A 2022-es év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszeripari vállalata – 6. rész (Novo Nordisk, Moderna, Merck KGaA, BioNTech)

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2022-es teljes év forgalmi adatain alapul, amelyben 2021-hez hasonlóan a COVID-19 járvány komoly szerepet játszott.

hirdetés

17. helyezett

 

Novo Nordisk

2022-es forgalom: 25 milliárd USD

Központ: Bagsvaerd, Dánia

2021-es forgalom: 22,38 milliárd USD

 

A Novo Nordisk tavalyi, 16%-os forgalomnövekedésének motorja a vállalat szemaglutid gyógyszercsoportja volt, amely 2-es típusú cukorbetegség és obezitás kezelésére engedélyezett három zászlóshajó-készítményből áll, melyek közül kettő is bődületes növekedést könyvelhetett el. Az Ozempic árbevétele 61%-kal, a Rybelsus forgalma pedig 114%-kal ugrott meg 2022-ben. A szemaglutid a Novo Nordisk új GLP-1 hatóanyaga, amelyet nem-alkoholos szteatohepatitisz és Alzheimer-kór indikációkban is vizsgálnak. (A régi GLP-1 hatóanyagú készítmény, a Victoza forgalma jelentősen visszaesett, és a továbbiakban a generikumok megjelenése miatt ez folytatódni is fog.) A szemaglutid Alzheimer-kór kezelésében zajló klinikai vizsgálati programja Lars Fruergaard Jørgensen elnök-vezérigazgató szerint a Novo Nordisk eddigi legkockázatosabb fázis III. vizsgálata lesz, amely 2021. márciusában indult, és várhatóan 2026 augusztusában fejeződik be. Az Ozempic sikeréhez, a 61%-os forgalomnövekedéshez vastagon hozzájárult, hogy a szert off-label felhasználással fogyasztószerként kezdték el használni. Ez a felhasználási mód futótűzként terjedt a közösségi médiában (egyenesen Hollywood “legrosszabbul őrzött titkának” titulálták, és nem kisebb személyiség, mint Elon Musk is csodaszernek nevezte a készítményt. A Wegovy ugyanakkor tényleg rendelkezik engedéllyel obezitás kezelésére, és 2021-es jóváhagyását követően a Novo Nordisk jelentős szeletet hasíthat ki a jelenleg 50 milliárd dollárosra becsült obezitás piacból, amit a Morgan Stanley Research a gyógyszeripar következő nagy blockbuster kategóriájának tart. A Wegovy piaci bevezetése nem indult zökkenőmentesen, mert gyártási problémák hátráltatták az eladásokat, és 2022 első félévében még a kínálat bőven elmaradt a kereslettől. Ez viszont jó tett a cég régebbi készítményének (Saxenda, liraglutid), amelynek forgalma egy darabig még tovább növekedhetett. A Rybelsus árbevétele több mint megkétszereződött a tavalyi évben, ami azt jelentett, hogy 1,7 milliárd dolláros forgalma csaknem elérte az Ozempicét, ezzel a vállalat második legkelendőbb készítménye lett.

 

18. helyezett

 

Moderna

2022-es forgalom: 19,26 milliárd USD

Központ: Cambridge, Massachusetts, USA

2021-es forgalom: 18,47 milliárd USD

 

A Moderna 2021-ben szinte berobban a top 20-as listára egyetlen termékével, a Spikevax COVID-19 elleni mRNS vakcinájával. Idén 4%-os forgalomnövekedésével még egy helyet javított is, és a 18. pozícióba jött fel, ám a jövő az oltások iránti igény visszaesésével bizonytalannak tűnik.

Bár a negyedik negyedévben kiadott üzleti jelentés szerint a cég már előre lekötött 5 milliárd dollárt a 2023-as vakcinaszállításokra, nehéz megmondani, hogy milyen árbevételre számíthat. A Pfizer a COVID-19 elleni vakcinából befolyó árbevételét például a 2022-es 37,8 milliárd helyett idén már csak 13,5 milliárd dollárra lőtte be. A Moderna az idei őszi amerikai vakcinavásárlásokat 100 millió adagra becsüli, de bizonytalan, hogy ebből mekkora részt tud majd kihasítani. Segítségükre lehet, hogy a Pfizer a kormányzati felvásárlási ár csaknem ötszörösét, 130 dollárt kér a szabadpiacon az oltásért, amivel máris nagy felháborodást váltott ki.

Az mRNS technológiai egyik úttörőjének számító Moderna idén 4,5 milliárd dollárt költ majd kutatás-fejlesztésre, és több ígéretes készítményük is van. Az egyik már engedélyt is kapott az Egyesült Államokban, ez az idősek számára kifejlesztett RSV-vakcina. A Moderna nagy dobása lehet a jelenleg még fejlesztés alatt álló influenzaoltás, valamint nagy a versenyfutás a piacon a COVID, RSV és influenza ellen egyszerre védő oltóanyag kifejlesztéséért, ebben a GSK, a BioNTech és a Pfizer lesz a legnagyobb rivális. A Moderna a Merck & Co. közreműködésével egy személyre szabott rákellenes vakcinát is fejleszt, ami már megkapta az FDA “breakthrough therapy” (áttörést jelentő terápia) minősítését.

 

19. helyezett

 

Merck KGaA

2022-es forgalom: 19,16 milliárd USD

Központ: Darmstadt, Németország

2021-es forgalom: 19,11 milliárd USD

 

A 2022-es évre vonatkozó előrejelzések igen bizonytalanok voltak a német cégnél, mivel minden prognózis nagy volatilitással számolt elsősorban az orosz-ukrán háború, másrészt a Kínában akkor még igen kemény karanténintézkedések miatt. A Merk KGaA azonban jóformán minden várakozást felülteljesítve több mint 3 milliárd euróval növelte árbevételét. Különösen örvendetes a cég szempontjából, hogy 2022 áprilisában megkezdte működését az Egyesült Államokban (Burlington, Massachusetts) létrehozott teljesen új divíziójuk, a Life Sciences Services (LSS), amelynek feladatai a cég szerződéses gyártási tevékenységéhez kapcsolódó marketing, értékesítési és a K+F területek támogatása lesz elsősorban monoklonális antitestek, mRNS alapú készítmények, antitest-gyógyszer konjugátumok, valamint vírus- és génterápiás készítmények előállítása során. Ezen felül a Merck két új üzemet létesített Írországban, valamint júniusban megnyílt az a 65 millió dolláros beruházással létesített hatóanyaggyártó üzem, amely szintén az Egyesült Államokban (Verona, Wisconsin) működik majd.

 

20. helyezett

 

BioNTech

2022-es forgalom: 18,20 milliárd USD

Központ: Mainz, Németország

2021-es forgalom: 22,43 milliárd USD

 

Versenytársához, a Modernához hasonlóan a BioNTech is az oltások iránti igény visszaesésével kellett, hogy megbirkózzon a tavalyi évben, illetve ugyanezen okból kifolyólag az idei évre vonatkozó kilátások is meglehetősen bizonytalanok. A BioNTech is csak egyetlen termékkel rendelkezik, a Comirnaty ide forgalmát legutóbbi prognózisában 5,4 milliárd dollár környékére becsülte a vállalat. A kereslet gyors csökkenése ellenére a BioNTech a tavalyi évben jelentősen bővítette Marburg székhelyű oltóanyaggyártó üzemének kapacitásait, és 50%-kal, 250 fővel növelte alkalmazottainak számát is, összességében pedig 1500 fővel foglalkoztat több ember a cég, mint egy évvel korábban. A BioNTech nem csak Németországban bővítette kapacitásait, hanem egy nagyon ambiciózus program keretében megkezdte a BioNTainer névre keresztelt moduláris gyártóüzemeinek szállítását Afrikába, valamint Ausztráliában és Szingapúrban is telepít majd ilyen létesítményeket.

Az árnyékos oldalon a vakcinák iránti kereslet visszaesése csak az egyik tétel, a BioNTech a Pfizerrel együtt több perben is védekezni kényszerült, elsősorban szellemi tulajdonjogi perekben, így például a Curevac és a Moderna is beperelte a céget, amire a Pfizerrel közösen ellenpert indítottak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 pharma companies by 2022 revenue

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.