hirdetés

A GLP-1 receptor agonisták szerepe a férfi meddőség kezelésében

Mostanában derült fény arra, hogy a 2-es típusú diabéteszben és az elhízásban alkalmazott GLP-1 receptor agonisták pozitívan hatnak a férfiak termékenységére is.

hirdetés

Szakértők szerint a glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) receptor agonisták – mint például a szemaglutid és a tirzepatid – jelenlegi indikációi a 2-es típusú diabétesz és az elhízás, ám a közelmúltban végzett klinikai vizsgálatok alapján a máj- és vesebetegségek esetén is hatékonyak lehetnek, sőt, kedvező hatással lehetnek a férfi termékenységre is. A túlsúly és az elhízás többféle módon is szoros kapcsolatot mutat a férfi meddőséggel. Az elhízás hatással lehet a termékenységgel kapcsolatos hormonok szintjére, a spermiumok károsodásához vezethet, kedvezőtlenül befolyásolhatja az ondó minőségét, és merevedési zavarok miatt még a szexuális együttlétet is megnehezítheti. Éppen ezért, már csak a fogyás céljából szedett GLP-1 receptor agonisták is kedvezően befolyásolhatják a férfi termékenységet. Ugyanakkor állatkísérletek, valamint néhány kisebb vizsgálat és megfigyelési adat arra utal, hogy a GLP‑1 receptor agonisták más módon is fokozhatják a férfiak termékenységét.

A Medicina folyóiratban 2023 decemberében megjelent, a GLP-1 receptor agonistákról és a férfiak reproduktív egészségéről szóló narratív cikk áttekinti a gyógyszerekben rejlő lehetőségeket a férfiak meddőségére vonatkozóan, és okot ad az optimizmusra.

A cikk szerzője, Dr. Hossein Sadeghi-Nejad elmondta, hogy vizsgálták a testsúlycsökkenés és a tesztoszteronszint növekedése közötti ismert kapcsolatot. Az elhízás ugyanis egy olyan globális probléma, mert férfiakban a túlzott testzsír miatti jelentős hormonális változások az ondó tulajdonságainak megváltozásához vezetnek. Az elhízás kevésbé hatékonnyá teszi az asszisztált reprodukciós eljárásokat (ART) (több mint 12 hónapba telt, míg létrejött a terhesség). Egy szisztematikus vizsgálat pedig azt igazolta, hogy a túlsúlyos férfiaknál gyakoribb az alacsony spermiumszám és kevesebb az életképes spermium. Az elhízás miatt a hormonálisan aktív, felesleges zsírszövet hatására a tesztoszteron ösztradiollá alakul, amely negatívan befolyásolja a hormontengelyt és a tesztoszteron mennyiségét, és közvetve befolyásolja a spermatogenezist. Az elhízás következtében csökken a Sertoli-sejtek tesztoszteron elválasztását serkentő inhibin B szintje, ami az elhízással járó pro-inflammatorikus állapottal együtt kedvezőtlen környezetet teremt a spermiumok termeléséhez. Az elhízás és a rosszabb szexuális funkció közötti kapcsolat pedig tovább gátolja a termékenységi potenciált.

A közelmúltig a termékenységi problémákkal küzdő férfiak elhízásának elsődleges kezelése az életmódváltás vagy a sebészeti beavatkozások voltak. A GLP-1 receptor agonisták engedélyezése az elhízás kezelésére azonban további lehetőséget jelent, attól függően, hogy ezek a gyógyszerek hogyan hatnak más termékenységi paraméterekre.

A GLP receptor agonistákkal és a spermiumparaméterekkel kapcsolatban rendelkezésre álló bizonyítékok többsége preklinikai kutatásokból származik. A kevés klinikai vizsgálat egyike, amely tavaly jelent meg a Journal of Clinical Medicine-ben, a liraglutid hatását vizsgálta metabolikus hipogonadizmusban szenvedő, 30 és 40 közötti testtömegindexű (BMI) és súlyos merevedési zavarral küzdő férfiaknál.

A vizsgálatba bevont 110 férfi közül csak az a 35 résztvevő kapott liraglutidot, akik nem törekedtek az apaságra. Négy hónapos kezelés után ezeknél a férfiaknál jelentősen javult az ondó koncentrációja, motilitása és a morfológiája, sőt, a csökkentek a merevedési zavarok is, szemben azokkal, akik gyermeket terveztek és hagyományos termékenységi kezelésben részesültek.

Bár ez a vizsgálat bizonyította a liraglutid hatékonyságát a metabolikus hipogonadizmus kezelésében, a csoportba tartozó férfiak jelentősen többet fogytak (csökkent a BMI), mint a többi résztvevő. Több más - bár kis létszámú - vizsgálatot is kimutatta, hogy  a testsúlycsökkenés a spermiumparaméterek javulásával járt együtt. Egy randomizált, kontrollált vizsgálatban pedig mind a liraglutid, mind az életmódbeli módosításokkal fogyott csoportban nőtt a spermiumok koncentrációja és száma.

Az egyik legfontosabb, további kutatásokat igénylő kérdés tehát az, hogy a GLP-1 készítmények közvetlenül fokozzák a férfi termékenységet, vagy közvetetten, a testsúly csökkentésén keresztül hatnak. A liraglutidot és az életmódbeli módosításokat összehasonlító randomizált, kontrollált vizsgálatok nem igazoltak a liraglutidot szedő férfiaknál további, ondóra gyakorolt hatást; azonban a vizsgálatban csak 56 résztvevő volt, és a liraglutiddal kapcsolatos eredmények nem általánosíthatók a szemaglutidra vagy a tirzepatidra vonatkozóan.

Rágcsálókon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a GLP-1 receptor agonisták közvetlenül befolyásolhatják a herék működését, mivel a GLP-1 receptorok a herék Sertoli- és Leydig‑sejtjeiben is expresszálódnak. Egy vizsgálatban például az elhízott egereknél, melyek 8 héten át kapták a GLP-1 agonista exenatidot, javult a spermiumok mozgékonysága, a DNS integritása és csökkent a pro-inflammatorikus citokinek expressziója, de ennek pontos hatásmechanizmusa nem ismert.

A legfontosabb kérdés az, hogy az ilyen típusú gyógyszereknek vannak-e nem hormonális hatásai a férfiak termékenységére, és hogy ezek a hatások milyenek, és hogyan hatnak a spermiumokra. Ismert például, hogy ezek a gyógyszerek lassítják a gyomorürülést. Lehetséges, hogy a gyomor lassabb kiürülése befolyásolja a felszívódó tápanyagok egy részét, és ez hatással lehet a termékenységre? Hasonlóképpen, nem tisztázott, hogy a GLP-1 agonistáknak lenne-e bármilyen hatása a pajzsmirigyre, így közvetve a termékenységre is.

Egy másik, egyelőre megválaszolatlan kérdés a GLP-1 receptor agonisták és a férfiak termékenységével kapcsolatban az utódokra gyakorolt lehetséges hatás. A 2-es típusú diabétesz és az elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatokban mind a férfiaknak, mind a nőknek fogamzásgátlást kellett alkalmazniuk. Csak a férfi termékenységének növelése ugyanis nem elég, bizonyíték kell arra vonatkozóan, hogy ez hosszú távon biztonságos a magzat számára is. Nem ismert ugyanis, hogy a fogantatásban részt vevő spermiumokra a GLP-1 hatóanyag milyen hatással van, milyen epigenetikai változásokat generál és ennek potenciálisan milyen következményei lehetnek az utódokban.

A kutatók jelenleg egy olyan - a GLP-1 receptor agonistákat szedő férfiak számára kidolgozott - adatbázis létrehozásán dolgoznak, amely lehetővé tenné a hosszú távú nyomon követést, beleértve az andrológiai eredményeket, a termékenységet és a szexuális diszfunkciót is, és esetleg az utódok eredményeinek nyomon követésében is hasznos lehet.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/glp-1s-next-target-male-infertility-2024a10003nz?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.