hirdetés

Felfedezték az Omenn-szindróma genetikai hátterét

A NUDCD3 fehérjét kódoló gén mutációi okozzák az örökletes immunhiányos állapotot.

hirdetés

A Science Immunology folyóiratban május 24-én jelent meg a Wellcome Trust Sanger Institute kutatóinak cikke, amelyben az örökletes, a fertőzésekkel szembeni immunvédelem teljes vagy nagyfokú hiányával járó Omenn-szindróma genetikai hátterét tárták fel. Az eredmények szerint a NUDCD3 gén mutációi kapcsolhatók össze a ritka és életveszélyes immunhiányos rendellenességgel, mivel ezek a mutációk megakadályozzák a különböző kórokozók elleni küzdelemhez szükséges immunsejtek normális fejlődését. A mostani tanulmányban közzétett eredmények lehetőséget nyitnak az állapot korai diagnosztizálására és a jövőben a kezelésére is.

A súlyos kombinált immunhiány (SCID; severe combined immunodeficiency) és az Omenn-szindróma egyaránt olyan ritka genetikai rendellenesség, amely a gyermekeknél megakadályozza a működőképes immunrendszer kialakulását, így életveszélyes fertőzések kockázatának teszi ki őket. Sürgős kezelés, például a hibás immunrendszer pótlására szolgáló őssejt-transzplantáció nélkül sok érintett nem is éli túl az első életévét. Az újszülöttkori szűrési módszerek jelezhetik ugyan a T-sejt hiányt, de a specifikus genetikai kiváltó ok ismerete pontosabbá teszi az állapot diagnózisát, és segítséget nyújt a kuratív terápia megválasztásában.

A mostani vizsgálat során a Newcastle University, a Wellcome Sanger Intézet kutatói és munkatársaik négy család 11 gyermekét vizsgálták, akik közül kettő SCID-ben, míg a többi kilenc Omenn-szindrómában szenvedett. Mindegyiküknél olyan öröklött mutációt fedeztek fel, amely megzavarta a NUDCD3 fehérje működését. Ezt a proteint korábban nem hozták összefüggésbe az immunrendszer működésével.

A betegektől származó sejteken és egérmodelleken végzett részletes vizsgálatokkal a kutatócsoport kimutatta, hogy a NUDCD3 gén mutációi károsítják a V(D)J rekombinációnak nevezett döntő fontosságú génátrendeződési folyamatot, amely elengedhetetlen a különböző kórokozók felismeréséhez és leküzdéséhez szükséges T-sejt receptorok és antitestek létrehozásához. Míg az azonos NUDCD3 mutációkkal módosított egér modellszervezeteknél csak enyhébb immunproblémák jelentkeztek, a humán betegeknek súlyos, életveszélyes következményekkel kellett szembenézniük. Két beteg azonban őssejt-transzplantációt követően túlélte a csecsemőkort - ami megerősíti a korai diagnózis és beavatkozás fontosságát.

Dr. Gosia Trynka, a Wellcome Sanger Intézetben végzett tanulmány szerzője és a genetikai eredetű kórképek terápiás célpontjai kutató Open Targets kezdeményezés tudományos igazgatója elmondta: “A nagy kockázatot jelentő immunhiányos betegségekkel született csecsemők esetében a korai felismerés jelentheti a különbséget élet és halál között. Ezek a betegségek az újszülötteket lényegében védtelenné teszik olyan kórokozókkal szemben, amelyekkel szemben a legtöbbünk könnyűszerrel képes védekezni. Ennek az új, betegséget kiváltó génmutációnak az azonosítása segíteni fogja az orvosokat abban, hogy a gyanús betegeknél azonnali molekuláris diagnózist tudjanak felállítani, ami egyben azt is jelenti, hogy ezek a betegek gyorsabban részesülhetnek életmentő kezelésekben.”

Sophie Hambleton professzor, a tanulmány első szerzője elmondta: “Az SCID és az Omenn-szindróma komplex és időben történő kezelést igényel. Minél többet tudunk meg a kiváltó okokról, annál jobb ellátást tudunk biztosítani az érintett csecsemőknek. Mély hálával tartozunk azoknak a családoknak, akiknek felbecsülhetetlen értékű részvétele ebben a vizsgálatban a jövő generációit fogja segíteni.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Genetic cause of rare childhood immune disorders discovered

NUDCD3 deficiency disrupts V(D)J recombination to cause SCID and Omenn syndrome

Irodalmi hivatkozás:

Rui Chen et al, NUDCD3 deficiency disrupts V(D)J recombination to cause SCID and Omenn syndrome, Science Immunology (2024). DOI: 10.1126/sciimmunol.ade5705. www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.ade5705

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.