hirdetés

Mikrobiom kímélő antibiotikum

Egy új osztályba tartozó antibiotikum új, erőteljes módon támadja a veszélyes baktériumokat, legyőzve a jelenlegi gyógyszerrezisztenciát, és egyúttal kíméli is a bélmikrobiomot.

hirdetés

Dr. Kristen A. Muñoz (University of Illinois at Urbana-Champaign és munkatársai olyan gyógyszert tudtak kifejleszteni, amely a kórokozókat szelektív módon veszi célba, megkímélve ezzel a „jó baktériumokat”, és megőrizve a mikrobiom integritását. Jelen gyógyszer a a gasztroenteritisz, a húgyúti fertőzések, a tüdőgyulladás, a szepszis és a kolera okozóit, a Gram-negatív baktériumokat veszi célba, ami azért is nagy előrelépés, mert az ellenük bevethető antibiotikumok arzenálja régi, 1968 óta nem jelentek meg új, kifejezetten ezeket a baktériumokat célzó gyógyszerek. E baktériumok közül sokan rezisztenssé váltak egy vagy több antibiotikummal szemben, ami halálos következményekkel jár. Az ellenük alkalmazott antibiotikumok pedig kiirthatják a hasznos bélbaktériumokat is, lehetővé téve súlyos másodlagos fertőzések kialakulását.

A Nature-ben május 29-én megjelent tanulmányban a lolamicin nevű gyógyszer 130 antibiotikum-rezisztens Gram-negatív baktériumtörzset ütött ki vagy csökkentette szaporodóképességüket sejtkultúrákban. Egerek gyógyszerrezisztens véráramfertőzéseit és tüdőgyulladását is sikeresen kezelte, miközben megkímélte a bélmikrobiomjukat. A sértetlen mikrobiomú egerek ezután sikeresen leküzdötték a másodlagos Clostridioides difficile fertőzést (az opportunista és néha halálos fertőzések egyik vezető oka az amerikai egészségügyi intézményekben), miközben azok az egerek, akiket más, a mikrobiomjukat károsító antibiotikumokkal kezeltek, elpusztultak.

Hogyan működik?

A Gram-negatív baktériumokat két védőfal, azaz membrán veszi körül. A dolgozat szerzői olyan vegyületeket találtak, amelyek membránok közötti lipoproteineket szállító, egy egyedülálló Gram-negatív transzportrendszer, a „Lol-rendszer” működését. Az általuk konstruált lolamicint képes megállítani a Gram-negatív kórokozókat, miközben igen kevéssé befolyásolja a hasznos Gram-negatív baktériumokat és egyáltalán nem hat a Gram-pozitív baktériumokra. (A Gram-pozitív baktériumoknak nincs külső membránjuk, így nem rendelkeznek a Lol-rendszerrel, a Gram-negatív kórokozók és Gram-negatív komensális [haszn] bélbaktériumok Lol-rendszerei pedig meglehetősen eltérőek.

A vizsgálat jelentősége, hogy a lolamicinnal egy új célpontot sikerült eltalálni. Az 1968 óta bevezetett antibiotikumok ugyanis a meglévő antibiotikumok módosításai voltak, de ha kémiailag újak is voltak, ugyanazokra a bevált célpontokra irányultak. Sajnos a lolamicinnal szemben a baktériumok gyakran váltak rezisztenssé, a kutatók ezen probléma megoldásán dolgoznak.

Jelenleg más, új antibiotikumokkal is folynak a vizsgálatok, így pl. Dr.  Kim Lewis (Northeastern University, Boston) által felfedezett szerekkel. Ezek egyike, a darobaktin a Gram-negatív baktériumokat veszi célba anélkül, hogy a bélmikrobiomot befolyásolná. Egy másik, a teixobaktin a Gram-pozitív baktériumokat győzi le anélkül, hogy gyógyszerrezisztenciát okozna.

Egy ilyen gyógyszer piacra vitele több mint egy évtizedet vehet igénybe, pedig égető szükség van a a Gram-negatív baktériumok elleni szerekre. Ezek a baktériumok nem csak kettős membránnal védik magukat, hanem összetettebb rezisztencia-mechanizmusokkal is rendelkeznek, így olyan speciális pumpákkal, amelyek képesek eltávolítani az antibakteriális gyógyszereket a sejtből, mielőtt azok kifejthetnék hatásukat. Ennek eredményeképpen a gyógyszerrezisztens Gram-negatív baktériumok megnehezítik a súlyos fertőzések, például a szepszis és a tüdőgyulladás kezelését az egészségügyi intézményekben.

A gyógyszerrezisztens Klebsiella pneumoniae okozta véráramfertőzések halálozási aránya közel 40%-os. Az antibiotikumok által okozott mikrobiom-károsodás szintén igen gyakori és sokszor halálos, mivel a hasznos, védő bélbaktériumpopulációkat írtja ki, ami a C difficile fertőzések több mint felében jelentős szerepet játszik (csak az Egyesült Államokban évente 500 000 embert érintenek és 30 000 ember halálát okozzák).

Muñoz KA, Ulrich RJ et al: (2024). A Gram-negative-selective antibiotic that spares the gut microbiome. Nature, 1–8. https://doi.org/10.1038/s41586-024-07502-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.