hirdetés

Alga-alapú mikrorobotok a tüdődaganatok terápiájában

A kemoterápiás hatóanyagot hordozó, önálló mozgásra képes mikrorobotok a jelenleginél pontosabban juttatják célba a tumorellenes készítményeket.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban június 12-én jelent meg a University of California, San Diego kutatóinak cikke, amelyben biológiai alapú, algák felhasználásával készült olyan mikrorobotokat mutattak be, amelyek képesek a tüdőben kialakult daganatokhoz hatóanyagokat szállítani, így a jelenlegi módszereknél pontosabb, hatásosabb kezelést tesznek lehetővé. A tüdőben kialakuló daganatok komoly kihívást jelentenek az onkológia területén, mivel a kezelések során a hagyományos kemoterápiás megközelítés gyakran bizonyul elégtelennek. Ezek a kezelések ugyanis nem célozzák meg specifikusan a tüdőt, és a hatóanyag nem halmozódik fel elég nagy koncentrációban ahhoz, hogy elpusztítsa a daganatokat.

Az előző öt évben a UCLA San Diego kutatói biohibrid mikrorobotokat fejlesztettek, azaz olyan apró, természetes és szintetikus anyagokból készült hatóanyag-hordozó eszközöket, amelyek kifejezetten onkológiai célokra alkalmasak. A most közzétett cikkben a szerzők egy zöld alga alapú biohibrid mikrorobotot mutatnak be, amely képes a kemoterápiás hatóanyagokat közvetlenül a tüdőbe juttatni és az ott kialakult daganatokat elpusztítani.

Az eddig a fejlesztések középpontjában álló hasonló robotok jellemzően szintetikus mikrorobotok voltak, amelyek általában merev fém- vagy polimer szerkezettel rendelkeztek. Ezeket egyrészt nehéz előállítani, másrészt nem képesek hozzáférni bizonyos szervekhez és szövetekhez, valamint mérgezőek lehetnek a szervezetre. A “mikroalgák” áthidalják ezeket a hiányosságokat, mivel egyrészt a flagellumnak nevezett szőrszerű függelék segítségével képesek önállóan mozogni, másrészt kevésbé mérgezőek, mint egyéb mikroorganizmusok, ezen felül a szintetikus robotoknál olcsóbbak és könnyebben előállíthatók.

A most bemutatott biohibrid mikrorobot - az algae-NP(DOX)-robot - a gyógyszeriparban általánosan használt mikroszkopikus méretű, élő zöld mikroalgát, a Chlamydomonas reinhardtii-t kombinálja vörösvérsejt-membránnal bevont nanorészecskékkel. A sejtmembránok természetes “álcaként” fokozzák a mikrorobot biokompatibilitását, és megakadályozzák, hogy a beteg immunrendszere megtámadja. A nanorészecskék belsejében pedig egy gyakran alkalmazott kemoterápiás hatóanyag, a doxorubicin található.

A kutatók az alga alapú mikrorobotokat tüdődaganatos egér modellszervezeteken tesztelték. Azzal, hogy ezeket az alga alapú mikrorobotokat a légcsövön keresztül juttatták be, a gyógyszert közvetlenül a tüdőbe tudták bevinni, amivel minimalizálni lehetett a más szervekre gyakorolt nemkívánatos mellékhatásokat. A tüdőbe jutva a mikrorobot úszni tudott, és képes volt elosztani a hatóanyagot a tüdőszövetben. A tüdő immunsejtjeinek pusztulását is sikerült elkerülni, lehetővé téve a doxorubicin fokozatos felszabadulását a nanorészecskékből. (A kutatók már korábban is dolgoztak ilyen alga alapú mikrorobotokkal, és az akkori vizsgálatokban tüdőgyulladás kezelésére alkalmazták a módszert.)

A szabad hatóanyaggal és a statikus, gyógyszerrel töltött nanorészecskékkel összehasonlítva, amelyek nem képesek önállóan mozogni, a biohibrid mikrorobotok nagyobb koncentrációban halmozták fel a hatóanyagot, ami hosszabb ideig maradt meg a tüdőben. A hatékonyabb hatóanyag-bejuttatás következtében a biohibrid mikrorobotok jelentősen javították a terápiás eredményeket: a tüdődaganatok zsugorodni kezdtek, és az egerek túlélési ideje hosszabb lett, mégpedig szignifikáns mértékben - az alga alapú mikrorobotokkal kezelt egereknél 27-ről 37 napra, azaz 40%-kal nőtt a medián túlélési idő.

A módszer további előnye, hogy az immunsejtek végül a mikrorobotokat nem mérgező összetevőkre bontják, és teljesen eltávolítják őket a szervezetből. Az eljárás a kutatók szerint nem csak daganatok kezelésére használható, hanem a tüdővel kapcsolatos egyéb kihívást jelentő betegségek, például a cisztás fibrózis és az idiopátiás tüdőfibrózis kezelésében is vizsgálják alkalmazhatóságukat. Azon is dolgoznak, hogy a biohibrid mikrorobotokat még hatékonyabban, noninvazív módon juttassák célba - ehhez további mozgásvezérlési stratégiákat, például mágneses vagy ultrahangos irányítást terveznek, mivel ezekkel tovább fokozható a gyógyszer felhalmozódása a meghatározott kezelési területeken.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Microrobots made of algae carry chemo directly to lung tumors, improving cancer treatment

Biohybrid microrobots locally and actively deliver drug-loaded nanoparticles to inhibit the progression of lung metastasis

Irodalmi hivatkozás:

Fangyu Zhang et al, Biohybrid microrobots locally and actively deliver drug-loaded nanoparticles to inhibit the progression of lung metastasis, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adn6157

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.