hirdetés

Új férfi fogamzásgátló a láthatáron

Az STK33 enzim blokkolásával éri el reverzibilis hatását az új hatóanyag.

hirdetés

A Science folyóiratban május 23-án jelent meg a Baylor College of Medicine kutatóinak cikke, amelyben a reverzibilis férfi fogamzásgátlás új módszerét írták le állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok eredményeivel alátámasztva.

A világ népessége az elmúlt 60 évben több mint 2,6-szorosára nőtt. Ez a növekvő tendencia folytatódik - az előrejelzések szerint a 2022-es 8 milliárdról 2037-re 9 milliárdra nő a bolygónkon élő emberek száma. Ezek a számok aláhúzzák a tudatos családtervezés szükségességét; az elmúlt évtizedekben azonban csak korlátozott előrelépések történtek a fogamzásgátlás terén, és a férfiak számára még mindig nem állnak rendelkezésre szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták.

Dr. Martin Matzuk a cikk első szerzője szerint: “A mostani kutatás során egy újszerű megközelítésre összpontosítottunk - egy olyan kis molekula létrehozására, amely gátolja a 33-as szerin/treonin-kináz (STK33) fehérjét - ez a protein elengedhetetlenül szükséges a termékenységhez mind a férfiak, mind az állati modellszervezetként használt egerek esetében.”

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a herékben feldúsuló STK33 nélkülözhetetlen a funkcionális spermiumok kialakulásához. Egerekben az Stk33 gén kiütése az egereket sterillé teszi a rendellenes spermiumok és a gyenge spermium mozgékonyság miatt. A férfiaknál az STK33 gén mutációja szintén sterilitást eredményez, amelyet ugyanazok a spermiumhibák okoznak, mint az Stk33-knockout egereknél. A legfontosabb eredmény viszont az, hogy azok egerek és azok a férfiak, akiknél ezek a mutációk előfordulnak, nem mutatnak egyéb rendellenességet, sőt a herék mérete is normális.

“Az STK33 ezért egy ígéretes gyógyszercélpontnak tekinthető, amely minimális biztonsági aggályokat hordoz a férfiak fogamzásgátlásában” - fejtette ki Matzuk. “Korábban több STK33 gátlót is leírtak már, de igazából egyik sem volt STK33-specifikus vagy nem bizonyult hatékonynak az STK33 funkció kémiai megzavarására az élő szervezetekben.”

“A mostani vizsgálatban a DEC-Tec (DNA-Encoded Chemistry Technology) eljárást használtuk a több milliárd vegyületből álló hatóanyag-könyvtárunk átvizsgálására, hogy hatékony STK33-gátlókat találjunk” - fejtette ki Dr. Angela Ku, a Matzuk-laboratórium egyik munkatársa. “A mi kutatócsoportunk és mások már korábban is alkalmazták ezt a megközelítést potens és szelektív kinázgátlók felfedezésére.”

A kutatók a hatóanyag-könyvtár átvizsgálása során olyan potens STK33-specifikus inhibitorokat fedeztek fel, amelyeknek később módosított változatait hoztak létre, hogy stabilabbá, hatásosabbá és szelektívebbé tegyék őket. “E módosított változatok közül a CDD-2807 vegyület bizonyult a leghatékonyabbnak” - összegzett Ku.

“A következő lépés a CDD-2807 hatékonyságának tesztelése volt egér modellszervezetekben. Többféle dózist és kezelési ütemezést értékeltünk, majd meghatároztuk az egerek spermium-mozgékonyságát és -számát, valamint a nőstények megtermékenyítésére való képességüket.”

A CDD-2807 vegyület képes volt hatékonyan átjutni a vér-here gáton, és már alacsony dózisban is jelentősen csökkentette a spermiumok mozgékonyságát és számát, valamint az egerek termékenységét. „Örömmel láttuk, hogy az egerek nem mutatták a CDD-2807 kezelés toxikus hatásának jeleit, hogy a vegyület nem halmozódott fel az agyban, és hogy a kezelés nem változtatta meg a herék méretét, hasonlóan az Stk33 knockout egerekhez és az STK33 mutációval rendelkező férfiakhoz. Az is fontos, hogy a fogamzásgátló hatás reverzibilis volt. A CDD-2807 hatóanyag nélküli időszakot követően az egerek visszanyerték a spermiumok kezelés előtti mozgékonyságát és számát, és ismét termékenyek lettek. A tanulmányunkban leírtuk az STK33 kristályszerkezetét is, ami segített nekünk három dimenzióban szemléltetni, hogy az egyik hatásos inhibitorunk hogyan lép kölcsönhatásba az STK33 kinázzal. Ez pedig lehetővé tette számunkra, hogy a végső vegyületünket, a CDD-2807-et lemodellezzük és megtervezzük a hatóanyagot a minél előnyösebb farmakológiai tulajdonságok elérése érdekében.” - nyilatkozta Ku.

“Kutatásunk során egy genetikailag validált fogamzásgátló célpontból kiindulva sikerült megmutatnunk, hogy az STK33 kémiailag is igazolható fogamzásgátló célpont. A következő néhány évben célunk, hogy ezt az STK33-gátlót és a CDD-2807-hez hasonló vegyületeket főemlősökben tovább értékeljük, hogy pontosan meghatározzuk férfi fogamzásgátlóként kifejtett hatásosságukat” - tekintett előre Matzuk.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A promising approach to develop a birth control pill for men

Reversible male contraception by targeted inhibition of serine/threonine kinase 33

Irodalmi hivatkozás:

Angela F. Ku et al, Reversible male contraception by targeted inhibition of serine/threonine kinase 33, Science (2024). DOI: 10.1126/science.adl2688. www.science.org/doi/10.1126/science.adl2688

Jerrett Holdaway et al, An emerging target for male contraception, Science (2024). DOI: 10.1126/science.adp6432 , www.science.org/doi/10.1126/science.adp6432

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.