hirdetés

Egyéves fogamzásgátlásra alkalmas hüvelygyűrű

Az FDA engedélyezte az első olyan kombinált hormonális fogamzásgátló (szegeszteron-acetát és etinil-ösztradiol) hüvelygyűrűt (Annovera), amely akár egy évig is használható. 

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) standard engedélyezési eljárás keretében jóváhagyta az Annovera kombinált hormonális fogamzásgátló (szegeszteron-acetát és etinil-ösztradiol) hüvelygyűrű forgalmazását (kérelmező: The Population Council Inc.)

Ez az FDA által engedélyezett első olyan hüvelygyűrű, mely akár egy teljes évig is használható. Természetesen nem folyamatosan: a fánkkarika alakú, biológiailag nem lebomló, hajlékony eszközt három hétre kell a hüvelybe helyezni, majd egy hétre kivenni a megvonásos vérzés idejére. Ilyenkor a gyűrűt ki kell mosni, és egy hétig egy zárt tartóban kell tárolni. Ezt tizenhárom 28-napos menstruációs cikluson, azaz egy éven keresztül lehet ismételni. Az Annovera nem igényel hűtést, legfeljebb 30°C-os hőmérsékleten tárolható. Az eszköz által kibocsátott napi dózis: 0,15 mg szegeszteron-acetát és 0,013 mg etinil-ösztradiol.

Az Annovera hüvelygyűrű

Az Annoverát az FDA 17 klinikai vizsgálat adatai alapján értékelte, hatásosságát és biztonságosságát három, nyílt elrendezésű, egészséges, 18-40 év közötti nők bevonásával végzett klinikai vizsgálatban elemezték. Az eredmények szerint az eszköz használatának első évében 100-ból 2-4 nőnél alakulhat ki terhesség.

Minden hormonális fogamzásgátló módszer alkalmazása hordoz kockázatokat. Az Annovera dobozán is szerepel az a figyelmeztetés, mely a dohányzás és a súlyos szív-érrendszeri események közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet, épp ezért 35 év feletti dohányzó nők nem is használhatják az eszközt. Az Annovera alkalmazása ellenjavallt a következő körülmények fennállása esetén:

  • Artériás vagy vénás thrombózis magas kockázata
  • Fennálló vagy korábbi emlőrák vagy egyéb ösztrogénnel vagy progesztinnel (szintetikus progeszteron) összefüggő daganatos betegség
  • Májtumor, akut hepatitis vagy súlyos (nem kompenzált) cirrhosis
  • A méh ismeretlen (nem diagnosztizált) eredetű vérzése
  • Az Annovera bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység
  • Hepatitis C kezelésére használt ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tartalmú készítmények szedése dasabuvirrel vagy anélkül.

Az Annoverát használó nőknél tapasztalt leggyakoribb mellékhatások igen hasonlóak voltak a többi hormonális fogamzásgátló készítménynél tapasztaltakhoz: fejfájás/migrén, émelygés/hányás, élesztőgombás fertőzések, hasi fájdalom, fájdalmas menstruáció, az emlők fájdalmas érzékenysége, rendszertelen vérzés, hasmenés, a genitális tájékon jelentkező viszketés.

Az FDA posztmarketing vizsgálatokat írt elő az Annovera farmakokinetikai jellemzőinek elemzésére a következő esetekben: vénás thromboembólia kockázata, CYP3A moduláló gyógyszerek hatásai, valamint tamponhasználat. A tavalyi évben az Egyesült Államokban a felírt fogamzásgátló készítmények piaca 5 milliárd dolláros árbevételt generált, a Nemzeti Egészségügyi és Statisztikai Központ (National Centre for Health and Statistics) adatai szerint az elmúlt 10 évben a hosszú távú, reverzibilis fogamzásgátló megoldások aránya ötszörösére nőtt a 15-44 év közötti nők körében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Annovera - FDA approves new vaginal ring for one year of birth control

Therapeutics MD Announces FDA Approval of ANNOVERA™ (Segesterone Acetate/Ethinyl Estradiol Vaginal System) for Birth Control

Guttmacher Institute, Fact Sheet: Contraceptive Use in the United States, July 2018

 

hirdetés
Cikk[228452] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.