hirdetés

Új hatóanyag koronavírusok ellen

Szájon át szedhető, széles spektrumú vírusellenes szer a jó eredményeket mutató obeldesivir (GS-5245). 

hirdetés

A Science Translational Medicine folyóiratban május 22-én jelent meg a University of North Carolina at Chapel Hill's Gillings School of Global Public Health kutatóinak cikke, amelyben egy új kismolekulás, szájon át szedhető készítmény, az obeldesivir (GS-5245) hatásosságát mutatták be több vírustörzs ellen. A hatóanyag jelentős szerephez juthat a jövőbeli világjárványokra való felkészülésben és azok kezelésében.

A tanulmány a Gilead Sciences és a Gillings School laboratóriumai közötti tudományos és vállalati partnerség eredményeit osztja meg: ez ugyanaz a partnerség, amely korábban a koronavírus-járvány alatt használt remdesivir (Veklury) kifejlesztésében és bevizsgálásában játszott fontos szerepet. 2020-ban a remdesivirt először sürgősségi ellátásban történő használatra engedélyezték, majd a COVID-19 világjárvány idején teljes körű felhasználási engedélyt kapott. A gyógyszer a SARS-CoV-2 vírus szaporodásának megállításával fejti ki hatását, és segít lerövidíteni a gyógyulásig eltelt időt, valamint csökkenti a betegség előrehaladását és a halálozást, de hátránya, hogy csak intravénásan adagolható, emiatt pedig a betegeknek egészségügyi intézményt kell felkeresniük.

A COVID-19 világjárvány kezdete óta a kutatók a remdesivir nukleozidjának olyan orálisan szedhető formuláján dolgoztak, amely szintén képes megállítani a vírus szaporodását.

A most közölt tanulmányban az orálisan szedhető obeldesivir csökkentette a betegség súlyosságát olyan egerekben, amelyeket több különböző koronavírus, köztük a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2, a SARS-CoV és a MERS-CoV vírusok valamelyikével fertőztek meg. A kutatók dózisfüggő csökkenést figyeltek meg a vírusszaporodásban, a súlyvesztésben, a tüdőkárosodásban és a tüdőfunkció csökkenésében. Ezen túlmenően az obeldesivir és a vírusellenes nirmatrelvir (a Paxlovid egyik aktív összetevője) kombinációja tovább javította a COVID-19-vel fertőzött egerek eredményeit. Ezek az eredmények alátámasztják az obeldesivir mint potenciálisan széles körben hatékony koronavírus elleni gyógyszer további fejlesztésének biztató kilátásait.

A Gilead Sciences a közelmúltban fejezte be a gyógyszer fázis III. klinikai vizsgálatát több mint 2000 olyan emberen, akiknek a COVID-19 tesztje pozitív volt ugyan, de akiknél a súlyosabb betegség kialakulásának kockázati tényezői nem merültek fel, így nem is kerültek kórházba.

“Bár a fázis III. OAKTREE vizsgálatban az obeldesivir nem érte el az elsődleges klinikai végpontot, vagyis a tünetek enyhüléséig eltelt idő csökkentését a standard kockázatú populációban, ígéretes gyógyszerként tekintünk rá, különösen, hogy alkalmazása során biztonságossági aggályok nem merültek fel” - nyilatkozta Timothy Sheahan, a tanulmány első szerzője. “Úgy gondolom, a probléma az, hogy jelenleg a legtöbb embernek erősebb az immunitása a COVID-19-et okozó vírussal szemben, és a betegség súlyossága a világjárvány óta jelentősen csökkent. A pandémia korai időszakában sokan kerültek kórházba és haltak meg, ami a placebóval kezelt és a kezelt csoportok közötti különbségeket szembetűnővé és könnyen mérhetővé tette. Az obeldesivirrel mi nem a kórházba kerülés és a halálozás megelőzését vizsgáltuk, hanem inkább azt akartuk látni, hogy mennyivel rövidíti le a tünetek megszűnésének idejét azoknál az embereknél, akiknél nem áll fenn a súlyos COVID-19 kockázata. Az enyhébb betegség hátterében viszont nehezebb megfigyelni ezeket a finomabb különbségeket".

Végső soron a klinikai vizsgálat az obeldesivir biztonsági profilját értékelte a különböző populációban való alkalmazás szempontjából. A remdesivirhez hasonlóan az obeldesivirt is tovább lehetne vizsgálni embereken a hatékonyság szempontjából, és adott esetben gyorsan be lehetne vetni az esetlegesen felbukkanó, új koronavírusok ellen. A kutatócsoport továbbra is bizakodó, mivel könnyen elképzelhető, hogy ezt a széles spektrumú vírusellenes gyógyszert más RNS-vírusok ellen is hatásosan lehet alkalmazni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Oral nucleoside antiviral is progressing toward future pandemic preparedness

The oral nucleoside prodrug GS-5245 is efficacious against SARS-CoV-2 and other endemic, epidemic, and enzootic coronaviruses

Irodalmi hivatkozás:

David R. Martinez et al, The oral nucleoside prodrug GS-5245 is efficacious against SARS-CoV-2 and other endemic, epidemic, and enzootic coronaviruses, Science Translational Medicine (2024). DOI: 10.1126/scitranslmed.adj4504

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.