hirdetés

A depresszió nem rosszkedv!

Amikor vigasztalanul esik kinn az eső, vagy elkedvetlenedünk egy munka­helyi kudarc után, nagyon könnyen kimondjuk: „Jaj, de depis vagyok ma!” Pedig a depresszió nem egyszerű, átmeneti rosszkedv, lehangoltság, ami a külső körülmények javulásával magától tovaillan, hanem jól körülírható mentális betegség, annak minden pszichés és testi tünetével. Ennélfogva a valódi depresszió során elengedhetetlen a megfelelő kezelés.

hirdetés

A depresszió gyakori mentális beteg­ség. A statisztikák szerint minden 100 személy közül körülbelül 5-en élnek meg depressziós eseményeket évente, illetve 15 személynél fordul elő ilyen esemény leg­alább egyszer élete folyamán. A depresszió fő tünete valóban a tartósan fennálló nyomott hangulat, mely befolyásolhatja a mindennapi feladatok ellátását, ennél­fogva jelentősen rontja az életminőséget. A páciensek gyakran elszigetelődnek kör­nyezetüktől, ami tovább súlyosbíthatja a tüneteket, és nem segítik a helyzetet a depressziót övező társadalmi tabuk és stigmatizáció sem.

MI A KÜLÖNBSÉG A DEPRESSZIÓ ÉS A SZOMORÚSÁG VAGY GYÁSZ ÉRZÉSE KÖZÖTT?

Egy szeretett személy halála, a munkahely elvesztése vagy egy párkapcsolat felbom­lása lelkileg megterhelő élethelyzetet te­remthet, amellyel az érintettnek meg kell birkóznia. Természetes reakció, hogy egy ilyen szituációban szomorúságot vagy gyászt élünk meg. Ezt az érzést nagyon könnyen és gyakran írhatjuk le magunknak „depressziós” érzésként.

Ám a szomorúság érzése nem ugyanaz, mint a depresszió. A gyászfolyamat példá­ul természetes érzés, amely minden halál­eset és élethelyzet esetében egyedi, bár kétségtelen, hogy bizonyos jegyei átfedést mutatnak a depresszióval. Vannak azonban lényeges különbségek is a kettő között:

Gyász esetében a fájdalmas érzés hul­lámokban önti el az érintettet, és gyakran keveredik az elvesztett szeretett személ­lyel kapcsolatos pozitív emlékekkel. Major depresszióban ezzel szemben a hangulati nyomottság és/vagy az érdeklődés (élve­zetek) eltűnése adott időszak túlnyomó többségében, hosszabb ideig fennáll.

A gyász érzése rendszerint nem tár­sul az önbecsülés elvesztésével. Major de­presszióban ellenben jellegzetes tünet az értéktelenség és az önutálat érzése.

Gyász esetében a halállal kapcsolatos gondolatok esetleg csak olyan összefüggés­ben jutnak a felszínre, hogy jó lenne „csat­lakozni” az elveszített szeretett személyhez, ismét találkozni vele egy „másik” világban. Major depresszióban viszont az ilyen irányú gondolatok az értéktelenség érzéséhez tár­sulva keringenek az azzal kapcsolatos fan­táziák körül, hogy jó lenne, ha végre örökre vége lenne ennek az egésznek. Máskor a de­pressziós személy azért szeretne meghalni, mert úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a depresszió fájdalmával.

Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy a gyász és depresszió egyidejűleg áll fenn, hiszen a gyász érzéséhez vezető életese­mények (haláleset, munkahely elvesztése, válás, erőszak áldozatává válás stb.) de­pressziót is kiválthatnak. A depresszióval szövődő gyász általában súlyosabb formá­ban jelentkezik és hosszabb ideig áll fenn, mint depresszió nélkül.

A segítségnyújtáshoz, illetve a kezelés megtervezéséhez rendkívül fontos a gyász és a depresszió elkülönítése.

A DEPRESSZIÓ OKAI

A depresszió pontos oka máig nem ismert, de kialakulásában többféle különböző tényező is szerepet játszik, elméletileg bárkinél kialakulhat, életkorra, nemre, is­kolázottságra, élethelyzetre stb. tekintet nélkül. Vannak személyek, akiknél az át­lagosnál nagyobb valószínűséggel lehet számítani depresszió előfordulására, de nem kizárt az sem, hogy adott személynél egyetlen olyan ok vagy körülmény sem azonosítható, amely alapján várható lenne depresszió megjelenése, mégis kialakul a betegség.

Depresszióra hajlamosító kockázati té­nyezők (a teljesség igénye nélkül):

genetikai (örökletes) hajlam (bizo­nyos családokban a depresszió az átlagos­nál nagyobb számban fordul elő);

kedvezőtlen életesemények (pár­kapcsolati problémák, gyász, állásvesztés, betegség stb.);

terhesség;

alkohol- vagy szerhasználat;

menopauza;

elmagányosodás;

alacsony önbecsülés;

gyermek- vagy serdülőkori trauma;

gyakori stresszhelyzetek.

A DEPRESSZIÓ TÜNETEI

Amikor „klinikai” depresszióról beszélünk, akkor általában a depressziónak arra a for­májára gondolunk, melyet az orvosok ma­jor depressziónak vagy depresszív zavarnak neveznek.

Ennek tünetei:

hangulatzavar, hangulati nyomottság (szomorúság, reménytelenség, bizonyta­lanság, illetve ehhez társulva szorongás, aggodalom, frusztráció, ingerlékenység és düh);

az érdeklődés elvesztése olyan dol­gok és tevékenységek (pl. hobbi) iránt, melyek korábban még örömet és élveze­tet okoztak (ezt az orvosok anhedoniaként is szokták emlegetni), melyet az érintettek gyakran így fogalmaznak meg: „Már semmi nem fontos számomra”;

az étvágy vagy a testsúly megválto­zása, mely depresszió esetében bármilyen irányú lehet; egyesek úgy érzik, hogy eről­tetniük kell az evést, míg mások a koráb­binál többet esznek vagy bizonyos ételek iránt fokozott kívánósságot éreznek (ez általában a nagy szénhidráttartalmú éte­lekre irányul); a depressziós páciensek egy részének testsúlya növekszik, míg mások inkább fogyást tapasztalnak;

álmatlanság, alvászavarok vagy foko­zott aluszékonyság, a korábbi alvási mintá­zat megváltozása;

pszichomotoros agitáltság vagy ép­pen ellenkezőleg, meglassulás;

általános kimerültségérzés, ener-váltság;

értéktelenség vagy bűntudat érzése;

a figyelem-összpontosítás és a me­mória zavara;

halállal kapcsolatos, illetve öngyilkos­sági gondolatok ismételt felbukkanása.

A bevezető gondolat, miszerint a de­presszió nem egyenlő a szomorúság érzé­sével, abban is megnyilvánul, hogy a de­presszióhoz testi tünetek is társulhatnak. Ezek közül a leggyakoribbak:

fejfájás;

szapora szívdobogás érzése;

mellkasi fájdalom;

nehezen körülírható általános testi fájdalmak.

Amennyiben úgy érzi, hogy a fentiek alapján önnél depresszió állhat fenn, minél előbb keresse fel orvosát vagy más egész­ségügyi szakembert.

Feltétlenül és haladéktalanul orvosi se­gítségre van szüksége, ha önsértő vagy ön­gyilkossági gondolatok jelentkeznek önnél.

A DEPRESSZIÓ KIVIZSGÁLÁSA

A depresszió diagnózisa a lelki és testi tüne­teken alapul. Egyéb diagnosztikai tesztek végzésére ritkán van szükség, rendszerint csak olyan esetekben, amikor a tünetek elkülönítése szükséges más felmerülő betegségekétől.

A DEPRESSZIÓ KEZELÉSE

A depresszió kezelése általában többféle módszer ötvözését jelenti, melynek része a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia és az életmód megváltoztatása. Orvosa min­dig az adott körülmények ismeretében, egyénileg hoz döntést arról, hogy az ön számára mi a különböző terápiás módsze­rek optimális kombinációja.

Az életmódbeli változtatások önma­gukban legfeljebb a betegség enyhe for­májában jelenthetnek megoldást, ugyan­akkor más kezelési módszerekkel együtt javíthatják azok hatékonyságát.

A pszichés kezelés többnyire úgyne­vezett kognitív viselkedésterápia alkalma­zását jelenti, mely módszer széles körben használatos a depresszió és szorongás terápiájában. Ennek során több terápiás ülésben találkozik terapeutájával akár egyéni, akár csoportos foglalkozás formájá­ban. A kognitív viselkedésterápia általában az „itt és most”-ra fókuszál, azaz nem azt elemzi, hogy mi történt a múltban, hanem arra összpontosít, hogyan gondolkodjon és viselkedjen a jelenben. Ennek során mód­szereket sajátíthat el arra nézve, hogyan küzdjön meg a különböző élethelyzetekkel.

A kognitív viselkedésterápia jó kiegé­szítői lehetnek egyéb pszichés módszerek, például a meditáció.

A depresszió gyógyszeres kezelése úgy­nevezett antidepresszáns (antidepresszív) hatású gyógyszerek adását jelenti. A gyógy­szeres terápia megtervezése mindig orvosi feladat. Fontos, hogy gyógyszereit mindig az előírt adagban, időpontban és módon szedje, illetve akkor se hagyjon fel a gyógy­szerszedéssel, ha pillanatnyi tünetei alap­ján úgy érzi, talán nincs is már szüksége rá. A gyógyszer elhagyása vagy adagjának módosítása soha ne önkényes módon, ha­nem orvosi konzultációt követően, az orvos utasításai alapján történjen!

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN EN

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[296290] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.