hirdetés

Tökéletesíthetők a laphámrák elleni immunterápiás módszerek

Egy újonnan feltárt immunelkerülő mechanizmus blokkolása vezethet hatásosabb immunterápiás kezelésekhez.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban március 20-án jelent meg a Kínai Tudományos Akadémia kutatóinak cikke, amelyben a laphámrákos sejtek immun-elkerülése mögött álló regulációs folyamatok megismerésében értek el új eredményeket a TP63 transzkripciós faktor tumoron kívüli funkciójának leírásával. A mostani eredmények a jövőben az immunterápiás gyógyászati beavatkozások hatásosabb alkalmazását tehetik majd lehetővé.

Az olyan immunterápiás módszerek, mint az anti-PD-1/PD-L1 antitestek, jelentősen javítják az előrehaladott laphámrákban (SCC; squamous cell carcinoma) szenvedő betegek egy részcsoportjának túlélését és betegségkimenetét. Gyakori azonban, hogy egyes betegcsoportokban alacsony válaszadási arány és a kezeléssel szembeni rezisztencia tapasztalható. Ezért még mindig nem teljesen világos, hogy mely betegek profitálhatnak leginkább az immunterápiás beavatkozások alkalmazásából, és az sem egyértelmű, hogyan lehet a legjobban kombinálni a kezeléseket egy immunterápiás stratégia megtervezésénél. Ez részben azért van így, mert az SCC-tumorok immunelkerülésének hátterében álló molekuláris mechanizmusokat még mindig nem sikerült pontosan leírni.

A most közölt tanulmány pontosan ebbe az irányba tett egy lépést. A kutatás során 1077 laphámrákban szenvedő beteg mintáinak és 112 sejtvonalnak az elemzését végezték el nagy áteresztőképességű analitikai módszerekkel. A kutatóknak feltűnt, hogy a laphámrák esetében gyakran felülexpresszált TP63 transzkripciós faktor által leginkább downregulált jelátviteli útvonal az interferon-γ/α (IFNγ/α) szignalizáció.

A kutatók egyetlensejt RNS-szekvenálás (scRNA-seq), áramlási citometria, in vivo egér modellszervezetek és ex vivo kultúra adatok integrálásával megállapították, hogy a TP63 által szabályozott jelátviteli útvonalban fő sejttípusként a CD8+ T-sejtek gátlása történik. Ezért a kutatók a TP63 blokkolásának elvégzését követően több CD8+ T-sejt tumorokba történő infiltrációját és fokozott tumorölő hatást tapasztaltak.

A kutatók azt is kimutatták, hogy humán SCC-s betegeknél a TP63 expressziója negatívan korrelált a CD8+ T-sejtek infiltrációjával és aktivációjával. A fenti eredmények ismeretében a kutatók a TP63 downregulációját végezték el, ami jelentősen javította a PD-1 mAb daganatellenes immunterápiás módszer hatékonyságát SCC egérmodellekben.

“Eredményeink új betekintést nyújtanak abba a bonyolult mechanizmusba, amelynek segítségével a laphámrákos sejtek sikeresen bújnak el az immunrendszer elől, és azt sugallják, hogy az IFNγ-TP63/STAT1 tengely megcélzása hatásos stratégia lehet az SCC-k elleni immunterápiás módszerek tökéletesítésében” - nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Jiang Yanyi.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New mechanism of immune evasion in squamous cell carcinoma offers potential for improved treatment

Reciprocal inhibition between TP63 and STAT1 regulates anti-tumor immune response through interferon-γ signaling in squamous cancer

Irodalmi hivatkozás:

Yuan Jiang et al, Reciprocal inhibition between TP63 and STAT1 regulates anti-tumor immune response through interferon-γ signaling in squamous cancer, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-46785-9

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.