Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-20

A gyermekkori rák túlélése ma jelentősen és örvendetesen megnőtt, de nagyobb figyelmet kell fordítani a túlélők gyermek- és felnőttkori utógondozására. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-11-23

Egy most napvilágra került vizsgálat szerint a rákbetegség túlélői körében a szívbetegség okozta halálozást befolyásolja az, hogy a beteg hány éves korában derült fény a rosszindulatú daganatos betegségre.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-10-26

A gyermekkori rák túlélői felnőttkorukban hajlamosabbak nem megfelelően táplálkozni, ami fokozza a krónikus betegségek előfordulásának esélyét.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-04-30

Egy klinikai áttekintés szerint azokban a gyermekekben, akikben nincs ismert kockázati tényezője a ráknak, a növekedési hormon kezelés nem növeli a malignitás későbbi kockázatát.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-08-05

A leukémia a csontvelői hemopoetikus őssejtek klonális proliferációja. Az akut limfoblasztos leukémia inkább gyermekkorban, a többi altípus inkább felnőttkor­ban fordul elő. A panaszok nem specifikusak, a teljes vérkép leukocitózist mutat. Ha felmerül a leukémia gyanúja, a beteget hematológus-onkológus szakorvoshoz kell utalni, aki csontvelő- és vérvizsgálatokkal igazolja a diagnózist. A kezelés kemo- és sugárterápiát, monoklonális antitest kezelést vagy őssejt-transzplantációt foglal ma­gába, mellékhatásként tumorlízis-szindróma és fertőzések alakulhatnak ki. Fontos, hogy a követés során időben kiderüljenek a másodlagos malignus elváltozások, kardiális szövődmények, hormonális problémák.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-18

Egy friss kutatásban azt találták, hogy bár a gyermekkori rákbetegség túlélői között gyakoribb a meddőség, még így is meglehetősen jók az esélyek a fogamzásra.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-07-03

Sokatmondó adatanyagot közöltek amerikai kutatók a gyermekkori rák túlélőinek második, az emésztőrendszert érintő daganatos megbetegedéseiről. A jelentős többletkockázat a szűrővizsgálatok korai indítása mellett szól, még a radioterápiában nem részesült betegek esetében is.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Onkológia
2010-10-07

Az Egyesült Államokban évente több mint 12 ezer betegnél kórisméznek rosszindulatú daganatot 20 éves kora előtt. A gyermekkori daganatos betegségek kezelése terén tett előrelépéseknek köszönhetően 80%-ra nőtt e betegek ötéves túlélése. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.