hirdetés

Fiatal rákbetegek késői szívbetegségei

Egy most napvilágra került vizsgálat szerint a rákbetegség túlélői körében a szívbetegség okozta halálozást befolyásolja az, hogy a beteg hány éves korában derült fény a rosszindulatú daganatos betegségre.

hirdetés

A birminghami egyetem kutatói ráktúlélők nagy populációjában elemezték a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás arányát, és eredményeiket a Circulation című lapban hozták nyilvánosságra.

A közleményben a szerzők megjegyzik, hogy a szívbetegségek (ateroszlerózis, szívinfarktus, szívelégtelenség, arritmiák, stroke stb.) jelentős egészségi kockázatot jelentenek azon ráktúlélők körében, akiknek korábbi kezelése a szívizomzatot meggyengítő gyógyszerekkel történt. A szívbetegség a kezeléssel összefüggő, a tumoros alapbetegségtől független halálozás vezető oka a gyermekkori rákok, az emlőrák és a Hodgkin-limfóma túlélői között. A tizenéves korban, illetve fiatal felnőttkorban kezelt rákbetegeket ugyanakkor egy kevéssé vizsgált betegpopulációt képviselnek; így alig rendelkezünk átfogó információkkal a hosszú távú egészségi kockázatokról, különösen a szívbetegségek előfordulásáról és halálozásáról – jegyzik meg a szerzők.

Fontos, hogy az orvos tisztában legyen a fenti kockázatokkal, „ami segítséget nyújt ahhoz, hogy a leginkább veszélyeztetett betegekre összpontosítsuk a legintenzívebb nyomonkövetést” – hangsúlyozza a közlemény rangidős szerzője, Mike Hawkins epidemiológus professzor.

Ebben a vizsgálatban a Teenage and Young Adult cancer Survivor Study (TYACSS) több mint 200 000 résztvevőjének adatait elemezték. Olyan betegeket vontak be a vizsgálatba, akiknél legalább 5 év telt el a rákbetegség diagnózisától számítva, és akik betegségük diagnosztizálásakor 15 és 39 év közöttiek voltak.

Az adatok szerint a halálesetek 6 százaléka volt szívbetegségre visszavezethető. A szerzők azt is megfigyelték, hogy azok között, akiknek rákbetegségére 15−19 éves korukban derült fény, 4,2-szer nagyobb volt annak valószínűsége, hogy szívbetegség következtében halnak meg, mint azonos nemű, hasonló életkorú társaiknak az átlagpopulációból. Ugyanakkor a 35 és 39 éves kor között diagnosztizált rákbetegek alcsoportjában ez a fokozott kockázat nem mutatkozott meg (esélyhányados 1,2).

Amikor a kockázatot turmortípusonként elemezték, bizonyos pontokon markáns különbségeket tapasztaltak. A Hodgkin-limfómás esetekben a 15−39 éves korban diagnosztizált betegeknél 3,8-szeres volt a szívbetegség okozta halálozás az azonos nemű, hasonló életkorú átlagpopulációhoz képest, míg az akut mieloid leukémia esetében 2,7-szeres, a húgy-ivarszervi rákok (kivéve a húgyhólyagrákot) esetében 2-szeres volt a kockázat. Egyéb, 15 és 39 éves kor között kórismézett rosszindulatú daganatok esetében az alábbi mértékű kockázatnövekedést észleltek a szívbetegség okozta halálozás tekintetében: non-Hodgkin-limfóma 1,7-szeres, tüdőrák 1,7-szeres, leukémiák (kivéve akut mieloid leukémia) 1,6-szeres, központi idegrendszeri rosszindulatú daganatok 1,4-szeres, méhnyakrák 1,3-szeres és emlőrák 1,2-szeres.

Hodgkin-limfómában a 15 és 19 éves kor között diagnosztizált túlélők 6,9 százaléka halt meg szívbetegség következtében 55 koráig, szemben a 35−39 éves korukban diagnosztizált betegek alcsoportjában regisztrált mindössze 2 százalékos aránnyal, illetve a hasonló életkorú átlagpopulációban észlelt 1 százalék alatti aránnyal. A Hodgkin-limfóma 60 év feletti túlélői körében csaknem 28 százalékkal több szívbetegség miatti haláleset fordult elő, mint a hasonló életkorú átlagnépességben.

A szerzők következtetése szerint új szempontként merül fel a tizenéves kori és fiatal felnőttkori rákbetegség túlélőinek gondozása kapcsán az a károsító hatás, melyet a rákbetegség kezelése fejti ki a szívre és az érrendszerre. Ennek ismeretében új, bizonyítékokra alapozott utánkövetési irányelvek kidolgozása szükséges ebben a betegcsoportban.

A szerzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy részletesebben is elemezni kell a rákbetegség különféle típusainak ilyen irányú hatását, mint amilyen például a radioterápia vagy a kemoterápia.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.