hirdetés

A növekedési hormon és a rák

Egy klinikai áttekintés szerint azokban a gyermekekben, akikben nincs ismert kockázati tényezője a ráknak, a növekedési hormon kezelés nem növeli a malignitás későbbi kockázatát.

hirdetés

A beszámolóban, amelyet április 4-én online publikáltak a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism-ban azt is közölték, hogy a növekedési hormonnal kezelni lehet a gyermekkori rák remisszióban levő azon túlélőit, akiknek növekedési hormon hiányuk van. Ezekben a betegekben azonban figyelni kell a rák kialakulására, mivel a növekedési hormon terápia növelheti a másodlagos malignus folyamat kialakulásának valószínűségét.

„A szakirodalom alapján nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolat lenne a növekedési hormon kezelés és a rákkockázat között azokban a gyermekekben, akikben egyébként nem növekedett meg a rák kockázata” – mondta dr. Sripriya Raman, aki a Children's Mercy Kórház (Kansas City, Missouri, USA) gyermek-endokrinológusa, s a közlemény vezető szerzője.

Dr. Raman és munkatársai áttekintették a szakirodalmat, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy azokban a gyermekekben, akik nem hajlamosak a malignitásra kapcsolat lenne a növekedési hormon kezelés és a leukémia vagy más malignus folyamatok későbbi kialakulása között. Ez a megállapítás jól megtervezett epidemiológiai vizsgálatokon és a regiszterek adatain alapul.

Ezek alapján nincs szükség arra, hogy a növekedési hormon kezelés folyamán monitorozzák a jó- vagy rosszindulatú daganatok kialakulását. Emellett kis testméret esetén nyugodtan alkalmazható a növekedési hormon, ha a gyermekben nem áll fenn ismert onkológiai prediszpozíció.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.