A növekedési hormon-kezelés növeli a későbbi stroke veszélyét

A franciaorzsági Lorraine Egyetem kutatóinak legújabb megfigyelése szerint szignifikánsan magasabb a stroke előfordulása azon felnőttek között, akiket gyermekkorukban alacsony termetük – vagy növekedési hormon (GH) hiányuk – miatt növekedési hormonnal kezeltek. 

hirdetés

Már egy 2012-ben megjelent közleményükben a francia kutatók kimutatták, hogy a különféle okok miatt (idiopathiás izolált GH-hiány, neuroszekretoros működési zavar, idiopathiás alacsony termet, stb.) 1985 és 1996 között rekombináns növekedési hormonnal kezelt gyermekek (6928 gyermek) felnőtté válásuk után (2009-ben értékelve) nagyobb arányban halnak meg, kiváltképp, ha nagyobb dózisú növekedési hormonkezelésben részesültek (Carel). Speciálisan magas volt közöttük a csonttumorok és az agyvérzések száma – az egyéb daganatos betegségek gyakorisága viszont általában nem emelkedett – jelentette ki a vizsgálat vezetője, Dr. Joel Coste, a párizsi Egyetem Hotel Dieu biostatisztikai és epidemiológiai vezetője.

A fenti megfigyelések nyomán részletesebb vizsgálatot indítottak a nem letális agyi vaszkuláris történések arányainak felderítésére, és azt tapasztalták, hogy ezek kockázata jelentősen 1,5-5,3-szorása növekedett a hormonkezeltekben a nem kezeltekhez képest. Két vizsgálatban a Safety and Appropiateness of Growth hormone treatment in Europe (SAGhE) hormonnal kezelt 6928 betegének anyagát és egy népességi alapú kohorszt hasonlítottak össze. A gyermekek mind rekombináns növekedési hormonkezelést kaptak még 1996 előtt, többségük idiopathiás izolált növekedési hormon-hiány miatt (5162 gyermek), és a kezelés idején átlagosan 11 évesek voltak.

Bár 18 esemény történt, de ebből csak 11-et tudtak kórházi zárójelentések és képalkotók segítségével bizonyítani: 5 subarachnoidális vérzés, 3 intracerebrális vérzés, és 3 iszkémiás stroke fordult elő. A stroke idején az átlagos életkor 24,2 év volt, 4 beteg meghalt (3 közülük subarachnoidális vérzésben). Amennyiben a nem követhető esetek egy részét is beszámítjuk, akkor valószínűleg 12,9 vérzéses esemény történt a növekedési hormont kapók csoportjában. Különféle statisztikai számítások után kijelentették, hogy az összes stroke előfordulásának SIR-je („standardized incident ratio”) 2,2 – 5,3, míg a vérzéses stroke előfordulásának SIR-je 5,7 és 7,0 közé tehető. „Amennyiben csak az alacsony termet miatt történik a kezelés, a néhány centiméteres növekedést szembe kell állítani a jelentős kockázattal”.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményében – melynek alcíme a „Ne árts” törvény volt - Dr. Rebecca Ichord (University of Pennsylvania, Philadelphia) azt emelte ki, hogy a vizsgálat dicséretesen egy nemzeti regiszter nagy anyagát öleli fel, hosszú követési idővel (Ichord). A tanulmánynak persze korlátai is vannak, hiszen nem tudjuk, hogy van-e oki összefüggés a növekedési hormon és a vérzéses stroke között – hiszen (szerencsére) a cerebrovaszkuláris események abszolút száma igen csekély volt. „Viszont a klinikai gyakorlat számára a megfigyelések igen jelentősek. El kell felejtenünk, hogy az egészséges gyermekeknek adott méregdrága kezelések kockázata elenyésző, hiszen még a kockázat igen kicsi növekedése is emberek halálát okozhatja” – jegyezte meg dr. Ichord.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Neurology

3. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 

4. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.