hirdetés

A ráktúlélők is lehetnek anyák

Egy friss kutatásban azt találták, hogy bár a gyermekkori rákbetegség túlélői között gyakoribb a meddőség, még így is meglehetősen jók az esélyek a fogamzásra.

hirdetés

A The Lancet Oncology című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a gyermekkorukban rákbetegségben szenvedő, majd abból gyógyult nők kétharmada esik teherbe. A cikk szerzője szerint ez az arány hasonló a rákbetegségben nem szenvedő, de más okból meddőségi terápiában részesült nők körében regisztrált arányhoz. A Dana-Faber/Boston Children’s Cancer and Blood Disorders Center, valamint a bostoni Brigham and Women’s Hospitak szakemberei a Childhood Cancer Survivor Study (CCCS) adatainak elemzése alapján jutottak a fenti következtetésre, melyben 21 egyesült államokbeli és 26 kanadai centrumban olyan betegek sorsát kísérték figyelemmel, akik 21 éves koruk előtt álltak kezelés alatt rosszindulatú daganatos betegség miatt.

A vizsgálatban azokra a nőkre összpontosítottak, akik gyermeket szerettek volna vállalni. A kutatók 3531 olyan nő adatait elemezték a CCCS adatbázisából 18 és 39 éves kor között, akik úgy nyilatkoztak, hogy életük valamely szakaszában szexuálisan aktívak voltak. A kontrollcsoportot a nők lánytestvérei alkották (n = 1366). Az adatok szerint 455 résztvevő klinikai infertilitásról számolt be, ám 64 százalékuk végül teherbe esett. Az is kiderült a vizsgálatból, hogy a túlélők és lánytestvéreik legfiatalabb (24 év alatti) alcsoportjában az infertilitás csaknem háromszor olyan gyakori volt a ráktúlélők között, mint a testvérek esetében. A harmincas éveik végén járó nők alcsoportjában ugyanakkor kevésbé markáns különbségeket észleltek. A közlemény szerzői ezt azzal magyarázzák, hogy a meddőség valószínűsége az életkor előrehaladtával minden nő esetében növekszik, így a jelenség nem korlátozódik a ráktúlélőkre.

A vizsgálat meglepő megállapítása volt, hogy bár a ráktúlélők ugyanolyan eséllyel fordulnak meddőségi specialistához problémáikkal, mint egészséges lánytestvéreik, a testvérek esetében kétszer akkora annak esélye, hogy az orvos gyógyszert ír fel a probléma orvoslására.

„Nincsenek adataink arra vonatkozóan, hogy az orvosok miért nem adnak meddőségi gyógyszereket a ráktúlélőknek, de aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi szakemberek a ráktúlélők kárára elfogultak a gyógyszer felírásakor. Talán nem ítélik megfelelőnek a sikeres kezelés esélyét, vagy a ráktúlélők esetleg kevésbé motiváltak a gyógyszerszedésre a korábbi hosszas gyógyszeres kezelések miatt. Felmerül az is, hogy az orvosok nem szívesen bajlódnak a felismert társbetegségek megoldásával” – véli dr. Sara Barton, a vizsgálat vezetője, aki azt is hozzáteszi, hogy meglehetősen kevés adatra támaszkodhatnak azok az orvosok, akik arra vállalkoznak, hogy tanácsadást nyújtsanak a gyermekvállalást fontolgató ráktúlélőknek fogamzási esélyeire vonatkozóan. „Legjobb tudomásunk szerint mostani vizsgálatunk az első nagy kutatás, melyben klinikai definíciók alapján, számszerűleg felmértük az infertilitás kockázatát a gyermekkori rákbetegségek túlélőinél, és ebben az alcsoportban meghatároztuk a meddőségi kezelések igényét és sikerességét” – mondja a vizsgálat vezetője.

A közleményhez fűzött szerkesztőségi kommentárban Richard Anderson, az edinburgh-i MRC Centre for Reproductive Health kutatója ezzel egészíti ki a fentieket: „Barton és munkatársai arra világítanak rá, hogy a gyermekkori rák túlélőinél előforduló meddőség problémája nem korlátozódik a petefészek-elégtelenségre, ezért az onkológusoknak foglalkozniuk kell ezzel a kockázattal a diagnózis és a hosszú távú gondozás során.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.