Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 24
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-07-17

A Stanford Egyetem vizsgálata szerint Kaliforniában a legkisebb és legfiatalabb koraszülöttek jelentősebb szövődmények nélkül térhetnek haza a kórházból otthonukba.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-07-07

Az Archives of Disease in Childhood című lapban nemrégiben megjelent adatok szerint bölcsőhalált követően a testvérek körében tízszeresére emelkedik annak kockázata, hogy maguk is bölcsőhalált halnak.

#3
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online
2018-11-30

A koraszülöttség a magyar gyermekegészségügy meghatározó problémája.  Az összes élveszületéshez viszonyítva az utóbbi években változatlanul  8–9% közötti a koraszülöttek aránya, ami európai összehasonlításban kiemelkedően magas. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-05-28

Nagy Britanniában nagyobb arányú a gyermekkori halálozás, mint Nyugat-Európa más országaiban.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-03-22

Egy metaanalízis szerint hüvelyi progeszteronkezeléssel csökkenthető a koraszülés, illetve az újszülöttkori szövődmények és halálozás kockázata ikerterhesség illetve megrövidült méhnyak esetén.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-06-20

A szoptatás számtalan egészségi előnyén túl most arra is fény derült, hogy a szoptatott koraszülötteknél a későbbi életszakaszokban javul a szív struktúrája és funkciója.

#7
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2016-05-30

Az elhízáshoz a modern világban szinte mindenütt előítéletek társulnak, bár a történelem során voltak olyan időszakok, amikor azt sok helyütt a jólét és a termékenység szimbólumának tekintették. A túlsúly és elhízás (obes, obesitas) kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás káros lehet az egészségre, számos egészségi problémához és a várható élettartam csökkenéséhez vezethet. Túlsúlyosnak tekintjük azt a személyt, akinek testtömegindexe (BMI, body mass index) 25,0–29,9 és elhízottnak, akinek 30 kg/m2 felett van. Ez utóbbin belül a BMI szerint alcsoportokat különböztetünk meg: BMI 30,0–34,9: I. fokú elhízás, enyhe; BMI 35,0–39,9: II. fokú elhízás, középsúlyos; és BMI ≥40,0: III. fokú elhízás, súlyos, morbid vagy extrém megjelöléssel illethetjük. Normális testsúlyról beszélünk 18,5 és 24,9 BMI esetén (a testtömegindex a kilogrammban megállapított testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa).

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-01-22

Az egy doboznyi cigarettára kivetett dohányadó minden 1 dollárnyi emelése naponta körülbelül két csecsemő életét menti meg – írja a Michigan Egyetem munkacsoportja a Pediatrics című lapban.

#9
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-09-30

A magzati tüdő érettségére vonatkozó információk egyedi és releváns segítséget nyújtanak a beteg állapotának megítéléséhez.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-01-13

A várandósság utolsó trimeszterében elszenvedett nagyobb légköri policiklikus aromás szénhidrogén expozíció megnöveli az idő előtti szülés kockázatát.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.