hirdetés

Ritkábbak a koraszülötteket érintő szövődmények

Stanford Egyetem vizsgálata szerint Kaliforniában a legkisebb és legfiatalabb koraszülöttek jelentősebb szövődmények nélkül térhetnek haza a kórházból otthonukba.

hirdetés

A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy Kaliforniában a legesendőbb koraszülöttek manapság átlagosan jobb egészségi állapotnak örvendenek a hazabocsátáskor, mint korábban bármikor. 2008 és 2017 között 62%-ról 67%-kra emelkedett azoknak a legkisebb és legéretlenebb koraszülötteknek az aránya, akik életük legkoraibb szakaszát nagyobb szövődmények nélkül vészelték át.

A kaliforniai adatok szerint minden 12. újszülött jön a világra koraszülöttként, vagyis születik meg a kiírt időpont előtt legalább 3 héttel, minden 100. újszülött pedig több, mint 10 héttel a terminus előtt születik meg. Az elmúlt fél évszázadban jelentősen javultak a nagyon korán világra jött kisbabák túlélési esélyei, ám a koraszülöttek egy része a megszületése után súlyos problémákkal kénytelen megküzdeni, a többi között légzési problémákkal, fertőzésekkel, emésztőszervi betegségekkel, agykárosodással, agyvérzéssel vagy látásvesztéssel. Bár a korábbi vizsgálatok során már elemezték a koraszülöttséggel összefüggő egyes szövődmények gyakoriságának változását, eddig még nem elemezték összességében a szövődmények előfordulásának csökkenését a koraszülöttek nagyobb populációjában.

A kaliforniai kórházak 2007 óta működnek együtt annak érdekében, hogy az újszülött-intenzív osztályokon javuljon a koraszülött babák hazabocsátás előtti egészségi állapota. Az együttműködés egyik formája a California Perinatal Quality Care Collaborative. A Stanford Egyetem által koordinált kezdeményezés keretében több projekt is indult a koraszülöttek egészségi állapotának javítására, például tanulmányozták a koraszülöttek újraélesztésének legjobb gyakorlatát a szülőszobában, illetve keresik annak módját, miként lehet leghatásosabban elősegíteni, hogy  a koraszülöttek édesanyjának minél előbb beinduljon a tejelválasztása.

Az új vizsgálat a legkisebb és legéretlenebb koraszülöttekre fókuszált, azokra, akik 11–18 héttel korábban születtek a kelleténél, és 400 és 1500 g közötti súllyal jöttek a világra. Ide tartozott 43.333 újszülött, akiket újszülött-intenzív osztályokon javuljon a koraszülött babák hazabocsátás előtti egészségi állapota. Az együttműködés egyik kezeltek 143 kaliforniai kórház valamelyikében 2008 és 2017 között. Az elemzésből kizárták a születéskor meghalt, illetve a súlyos veleszületett rendellenességgel világra jött babákat.

A koraszülöttek orvosi dokumentációjából gyűjtötték ki, hogy előfordult-e náluk a koraszülöttséghez társuló valamilyen jelentősebb szövődmény. A jelentősebb szövődmények nélkül túlélő nagyon korai vagy nagyon kis súlyú koraszülöttek aránya 2008 és 2017 között 62,2%-ról 66,9%-ra emelkedett. Ugyanezen idő alatt jelentősen mérséklődött a mortalitás. A legnagyobb javulás az enterocolitis necrotisans (45,6%-os csökkenés) és a fertőzések (44,7 %-os csökkenés) tekintetében sikerült elérniük.

Ha mégis fellépett szövődmény a koraszülötteknél, az egy koraszülöttet érő szövődmények száma jelentősen csokkent: a négy vagy annál több önálló szövődmény által sújtott koraszülöttek aránya 2008 és 2017 között 40,2%-kal, a három szövődményes koraszülötteké 40,0 %-kal, a kétszövődményeseké 18,7%-kal lett kevesebb. A vizsgálat vezetője szerint az, hogy kisebb kockázattal alakul ki egy koraszülöttnél többféle szövődmény jól mutatja a koraszülöttellátás sikeres javulását még a legrosszabb állapotú koraszülöttek esetében is.

A jelentős előrelépés egyik oka, hogy a kaliforniai újszülött intenzív osztályok protokollja a koraszülöttséghez leggyakrabban társuló szövődmények ellátása tekintetében egységessé vált, és mára nagyjából kiegyenlítődtek az egyes intézmények között korábban fennálló különbségek. Természetesen még nem minden kórház éri el ezt a szintet, A szerzők becslése szerint ha minden kórházban sikerülne utolérni az élenjáró intézmények teljesítményét, akkor ezzel évente 621-gyel több koraszülött térhetne a haza a kórházból jelentősebb szövődmények nélkül.

A most nyilvánosságra hozott megállapítások reményteli üzenetet hordoznak az érintett családok számára is: „Embert próbáló helyzet, amikor egy család hirtelen szembe találja magát a koraszülöttség problémájával – fogalmaznak a szerzők. – De ha megmutatjuk számukra, milyen sok hasonló korú koraszülöttet gondozunk sikerrel, remélhetőleg némi biztatást tudunk nyújtani ezeknek a családoknak.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.