hirdetés

A szoptatás javítja a koraszülöttek későbbi kardiális egészségét

A szoptatás számtalan egészségi előnyén túl most arra is fény derült, hogy a szoptatott koraszülötteknél a későbbi életszakaszokban javul a szív struktúrája és funkciója.

hirdetés

Ezek a megfigyelések jó hírt jelenthetnek a koraszülöttek szüleinek. Az Egyesült Államokban például minden tízedik újszülött koraszülöttként jön a világra, ami a későbbi kardiális rendellenességek fokozott kockázatát hordozza magában.A kutatások azt mutatják, hogy ezek a fejlődési problémák elsősorban az élet első hónapjaiban gyakoriak, melyek nyomán a szívkamrák kisebbek, a szívizom megvastagszik, és a későbbi életszakaszokban a szív funkciója csökken.

Régóta ismert, hogy a szoptatás számos kedvező egészségi hatással rendelkezik a koraszülöttek számára is, például csökkenti az asztma, a gyermekkori elhízás, a gyermekkori leukémia, az ekcéma és a fülfertőzések előfordulását.

Az oxfordi egyetemen dolgozó dr. Adam Lewandowski és munkatársai arra keresték a választ, hogy a szoptatásnak lehet-e kedvező hatása a koraszülöttek későbbi kardiális egészsége szempontjából is. Eredményeiket a Pediatrics című lapban hozták nyilvánosságra.

A vizsgálatba 102, 20−25 éves fiatal felnőttet vontak be, akik születésüktől fogva egy korábbi vizsgálat résztvevői voltak, melyben azt vizsgálták, hogy a különböző táplálási módszerek miként befolyásolják a későbbi egészségi állapotot.Összehasonlítás céljából 102 hasonló korú, de időre született felnőttet is bevontak a vizsgálatba.

A várakozásoknak megfelelően azt találták, hogy a koraszülöttként világra jött személyek szívvolumene kisebb, szívfunkciója rosszabb, mint időre született társaiké. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a kizárólag szoptatással táplált koraszülöttek szívfunkciója és -volumene jobb, mint azoké, akik tápszer adásában részesültek. Ezen túlmenően úgy tűnik, hogy a szoptatás és tápszer kombinációjával táplált koraszülöttek csoportjában azoknál jobb a szív szerkezete és működése, akiknél az anyatej aránya nagyobb volt a tápszer kárára.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a szoptatás és a jobb kardiális egészség közötti összefüggés az egyéb potenciális befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően is fennmaradt.

Az adatok összességében azt igazolják, hogy a szoptatás hosszú távú előnyöket jelenthet a koraszülöttek későbbi szívfejlődése szempontjából.

„Még a legjobb csecsemőtápszer sem tartalmaz bizonyos növekedési faktorokat, enzimeket és antitesteket, melyeket az anyatej biztosít a fejlődő csecsemő számára. Az eredmények azt jelzik, hogy a szoptatás még azoknál a személyeknél is képes javítani a kardiális egészségi állapotot, akiknek fejlődését elkerülhetetlenül befolyásolja a koraszülöttség” – foglalja össze tapasztalataikat dr. Adam Lewandowski.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.